Overblik: Værd at vide om børneopdragelse

Kan det være i orden at irettesætte andres børn? Det er spørgsmålet i denne uges udgave af Kristeligt Dagblads lydserie Det Etiske Kompas. I den anledning har vi her samlet det bedste stof om børneopdragelse – fra interview med familierådgiver Lola Jensen til gode råd om børns skærmtid

Gode råd, en quiz, lydserie og flere store interviews – blandt andet med familierådgiver Lola Jensen – er blandt de ting, du kan finde i denne samling af Kristeligt Dagblads bedste stof om børneopdragelse. Tegning: Morten Voigt.
Gode råd, en quiz, lydserie og flere store interviews – blandt andet med familierådgiver Lola Jensen – er blandt de ting, du kan finde i denne samling af Kristeligt Dagblads bedste stof om børneopdragelse. Tegning: Morten Voigt.

Kan man tillade sig at blande sig i andre folks børneopdragelse?

Det dilemma står en læser – Lars – i. Hans niece siger nemlig aldrig så meget som et lillebitte tak for gaver – hverken til fødselsdag eller jul. Og det irriterer ham, da han synes, det er almindelig pli og dannelse at vise respekt for ens medmennesker.

Han har lyst til at påtale det. Men blander han sig, siger han også indirekte, at svigerinden ikke har opdraget sit barn godt nok. Og må han det?

Det er dilemmaet i tredje program af Kristeligt Dagblads lydserie Det Etiske Kompas, som man kan lytte til lige her.

Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Hvad mener danskerne om børneopdragelse?

Når det overhovedet kan være nødvendigt at opdrage på andres børn, skyldes det, at der hersker mange forskellige syn på børneopdragelse. Men hvor mange forældre mener, at de har et medansvar for, at deres børn taler pænt udenfor hjemmet? Og føler forældre, at de stiller mange eller få krav til deres børn?

<strong>Tag quizzen og find ud af det. </strong>

Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Hvad kan få forældre til at brænde en bog om børneopdragelse?

I ovenstående quiz har danske forældre i fred og ro udfyldt en spørgeskemaundersøgelse fra Kantar Gallup, men det er ikke altid, at holdninger til børneopdragelse bliver leveret så sobert.

Bogen ”Godnat og sov godt” har for nylig fået forældre til at brænde restoplag og kræve genoptryk af bogen stoppet.

Forfatter og blogger Sofie Münster svarer i dette interview på, hvorfor børneopdragelse er blevet et så betændt emne.

Sofie Münster var tidligere direktør for Løkke-fonden, hvorefter hun stiftede Nordic Parenting, der er et webmagasin om børneopdragelse.
Sofie Münster var tidligere direktør for Løkke-fonden, hvorefter hun stiftede Nordic Parenting, der er et webmagasin om børneopdragelse. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Fire opdragelsesguruer gør status: Sådan har vores råd forandret familielivet

Mens Sofie Münster er en forholdsvis ny autoritet på området, er der andre eksperter, som gennem årtier har rådgivet forældre om børneopdragelse: Jesper Juul, Per Schultz Jørgensen, Margrethe Brun Hansen og Erik Sigsgaard.

Den lille håndfuld opdragelsesguruer har leveret råd til livet med børn i en tid, hvor der blev vendt op og ned på forholdet mellem forældre og børn.

Vi har i denne artikel spurgt dem: Har danskerne taget jeres råd om børn og familieliv til sig?

Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix/Modelfoto

10 gode råd til børneopdragelsen

"Det er lettere at regere en nation end at opdrage tre børn."

Ordene stammer fra den tidligere britiske premierminister Winston Churchill, og selvom nogle forældre vil mene, at han har ret, er der gode råd at hente.

Det handler blandt andet om at være en god rollemodel og undgå at forkæle, kan du læse i denne artikel: <strong>10 gode råd til børneopdragelsen.</strong>

Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Psykolog: Sådan undgår du konflikt med dit barn

Selvom ens børn er opdraget godt, vil der – sandsynligvis – stadig opstå konflikter indimellem. Det kan være, når datteren hellere vil spille på iPad’en end at gå i børnehave, eller når sønnen insisterer på, at han skal have en is i Netto.

Men den slags konflikter kan undgås, forsikrer psykolog Bo Hejlskov.

I dette interview kommer han med gode råd til forældre, der føler sig magtesløse, med udgangspunkt i en opdragelsesmetode, der hedder low arousal (lavt konfliktniveau).

Tegning: Morten Voigt.
Tegning: Morten Voigt.

Lola Jensen: Forældre skal turde sætte en klar retning for deres børn

Ifølge familierådgiver Lola Jensen er nøglen til at blive en bedre forælder ikke nødvendigvis nye opdragelsesmetoder. I stedet bør man lære at være tilfreds med det, man gør. Og det bliver man nemmere, hvis man skærer ind til benet og forenkler opdragelsen, så det bliver mere simpelt at være barn igen.

”Forældre skal ikke gøre alting og slet ikke på én gang. Det er tværtimod min hovedpointe, at forældre generelt skal lære at slappe mere af i forælderrollen. Kig jer selv i spejlet og vær godt tilfreds med at nå 70 procent af alle de ting, I gerne vil,” siger familierådgiveren.

Læs i dette interview, hvorfor børneopdragelsen ifølge Lola Jensen er kørt af sporet.

Vi drøner bare derudad i et stadig mere ophedet tempo, som langt de fleste børn ikke kan holde til, og vi gør det i hver sin retning, siger familierådgiver Lola Jensen.
Vi drøner bare derudad i et stadig mere ophedet tempo, som langt de fleste børn ikke kan holde til, og vi gør det i hver sin retning, siger familierådgiver Lola Jensen. Foto: Leif Tuxen

Psykolog: Forældre svigter deres børn i den digitale verden

Det opskruede tempo i dagligdagen, er ikke nødvendigvis den eneste grund til, at mange børn og unge i dag mistrives. Det skyldes i høj grad, at de er for meget på skærmen og for lidt sammen med rigtige mennesker, mener psykolog Ulla Dyrløv.

Men i stedet for at tale om, hvor galt det kan gå, skulle vi ifølge psykologen hellere sørge for at blive en del af vores børns digitale liv.

Læs interviewet med psykolog Ulla Dyrløv, der også giver otte råd til gode digitale vaner.

Illustration: Rasmus Juul
Illustration: Rasmus Juul