Grækenlands nye leder får brug for de græske guder

Selvom den nye græske premierminister kommer fra et politisk dynasti og har absolut flertal, venter der ikke Kyriakos Mitsotakis nogen nem opgave

”Jeg vil ikke svigte jeres håb,” sagde den nye premierminister, Kyriakos Mitsotakis, inden han i går blev taget i ed af Grækenlands og Athens ortodokse ærkebiskop Ieronymos II ved en ceremoni i præsidentpaladset foran blandt andre sin familie (datteren Dafni står yderst tv.) og præsident Prokopis Pavlopoulos (th. i sort jakkesæt). Modsat sin forgænger, Alexis Tsipras, der kun aflagde en politisk ed, aflagde Mitsotakis ed med hånden på Bibelen.
”Jeg vil ikke svigte jeres håb,” sagde den nye premierminister, Kyriakos Mitsotakis, inden han i går blev taget i ed af Grækenlands og Athens ortodokse ærkebiskop Ieronymos II ved en ceremoni i præsidentpaladset foran blandt andre sin familie (datteren Dafni står yderst tv.) og præsident Prokopis Pavlopoulos (th. i sort jakkesæt). Modsat sin forgænger, Alexis Tsipras, der kun aflagde en politisk ed, aflagde Mitsotakis ed med hånden på Bibelen. . Foto: Louisa Gouliamaki/AFP/Ritzau Scanpix.

Når Grækenlands nye premierminister her til morgen sætter sig på sit kontor for at tage fat, så vil han måske få lyst til at påkalde Athena, de gamle grækeres gudinde for visdom og krig. Kyriakos Mitsotakis står over for en gigantisk og svær opgave og kan få brug for guddommelige løsninger.

Noget hjælp har han allerede fået.

For første gang i et årti kommer der nu igen en græsk regering, som har absolut flertal og dermed større parlamentarisk ro til at gennemføre partiprogrammet. Nyt Demokrati, ND, har fået et klart mandat. Som mange grækere sagde før valget til Kristeligt Dagblad, så ”vil vi bare have et normalt land igen”. De er trætte efter flere år med krise og voksende fattigdom, og Mitsotakis var alternativet til socialisten Alexis Tsipras og Syriza-regeringen, som flertallet ikke længere havde tillid til.

Den nye premierminister har lovet, at han vil sænke skatterne, reformere og afbureaukratisere den offentlige sektor og på den måde skabe et mere forretningsvenligt klima. Selskabsskatten skal for eksempel ned fra 28 til 20 procent. Det skal tiltrække de investeringer, der skal sætte gang i den græske øko-nomi og ikke mindst skabe flere jobs. Selvom arbejdsløsheden er faldet under Syriza-regeringen, er den stadig på 18 procent og op mod 40 procent blandt de unge.

”Jeg vil se det græske folk trives igen. Jeg vil se de unge, der forlod landet, vende tilbage,” erklærede Kyriakis Mitsotakis i Athen efter valgsejren søndag aften.

Han har før sagt, at det første, der er nødvendigt for at skabe mere vækst, er ”en stabil regering og et stærkt flertal i det nye parlament”.

Det har han fået nu, og som Bloomberg, forretningsverdenens nyhedsbureau, skrev i går, så forventer investorer, at den 51-årige partileder hurtigt ”beviser, at hans omdømme som forretningsvenlig er fortjent”. Finansmarkederne har belønnet grækerne allerede. Efter europa-parlamentsvalget i maj, da den daværende regeringschef Tsipras og Syriza led nederlag til ND, er renten på græske statsobligationer faldet til et rekordlavt niveau, og handlen på børsen i Athen gået op.

Mitsotakis arver en statsgæld, der med 2650 milliarder kroner udgør 180 procent af bruttonationalproduktet, bnp. Og ligesom sin forgænger vil han forsøge at genforhandle med dét, grækerne kalder trojkaen – EU, Den Europæiske Centralbank, ECB, og Den Internationale Valutafond, IMF – for at skaffe mere råderum. Tsipras har kørt med et overskud på statsbudgettet på 3,5 procent af bnp. Mitsotakis siger, at det er for højt, hvis der skal gang i økonomien. Men det er kreditorerne, der har sat betingelserne, siden Grækenland var ved at ryge ud af euro-samarbejdet og måtte ty til hjælpepakker. Som Bloomberg skrev i går, er spørgsmålet, om de vil slække på dem ”eller foretrækker at stå fast for at sikre dét, der er opnået indtil nu finansielt”.

Det andet spørgsmål er, om Kyriakos Mitsotakis kan løfte opgaven. Når så mange grækere har stemt på ham, selvom ND havde et stort medansvar for, at den græske krise endte med at løbe løbsk, så er det, fordi han har formået at give et nyt billede af det gamle højreparti. Han er midtsøgende, har for eksempel stemt for rettigheder til homoseksuelle, som partiets gamle generation er imod, og vandt valget trods den skepsis, mange grækere lagde ud med at have over for ham.

Som yngste søn af en tidligere premierminister, med en søster som tidligere minister og borgmester i Athen og som onkel til byens nye af slagsen kan han ikke løbe fra at være født ind i et politisk dynasti. Det har været en ulempe fremfor en fordel, har han selv sagt, og han har ikke fået posten som partileder foræret. Han sikrede den for tre år siden ved at rejse konstant rundt og tale med folk i øjenhøjde, på samme måde som han har ført sin valgkamp de seneste måneder.

”Jeg har nok talt med titusinder af grækere de seneste år,” har han sagt til den amerikanske avis The New York Times.

Uddannet på de amerikanske eliteuniversiteter Harvard og Stanford og med nogle år som finansmand i London og et næsten perfekt engelsk har han måttet smide slipset for at få folk til at glemme den privilegerede baggrund og komme på fornavn med nationen. Det er nu lykkedes, og han understregede søndag aften, at han vil gøre alt for at ”forene” grækerne:

”Jeg vil arbejde hårdt for at repræsentere alle grækere. Vi er for få til stå splittet,” sagde han.

Den midtsøgende linje kan give Mitsotakis problemer med sine egne. Partiets gamle spidser vil forsøge at hævde en traditionel højreorienteret linje, og Nyt Demokrati rummer i dag også en stor gruppe af medlemmer, der oprindeligt stammer fra yderligtgående, mindre partier. Blandt dem er for eksempel Makis Voridis, som har været nævnt som ministeremne, selvom han har været med i flere ultrahøjre-partier, og der findes billeder af ham som ung student, hvor han jagter venstreorienterede med en baseballkølle.

Den mere yderligtgående del af Nyt Demokrati er for eksempel imod den aftale, som har givet nabolandet i nord lov til at kalde sig Nordmakedonien og vil måske også opponere mod privatiseringer. Partiets højrefløj vil sandsynligvis også presse Mitsotakis til hurtigt at gøre noget for at sende flere af de flygtninge og migranter, der kommer fra Tyrkiet, tilbage.

Kyriakos Mitsotakis blev taget i ed i går eftermiddags. Hans hustru og mor til deres tre børn stod sammen med børnene ved hans side, som hun har gjort under valgkampen. Mareva Grabowski har polske aner og arbejdet for Deutsche Bank. Hun har sin egen tøjforretning og hendes navn dukkede i 2017 op i de såkaldte Paradise Papers i forbindelse med en fond på Cayman-øerne. Hun afviste dengang at have gjort noget forkert, og sagen er siden gået i sig selv, ligesom det skete med anklager mod Mitsotakis for at have taget imod gaver fra Siemens i en korruptionssag.

Parret var separeret i en tid, men fandt sammen igen. De fortalte åbent om deres ægteskabelige problemer, hvilket ville have været uhørt for Mitsotakis’ forgængere. Selvom han som 51-årig ikke længere kan kaldes ung, får den græske højrefløj med ham en ny stil i premierministerkontoret. Han går med armbånd og drikker grøn te. Og når hans telefon ringer, er det med tonerne fra ”Paradise City” af rockgruppen Guns N’ Roses.

Der er intet paradisisk over den situation, som grækerne og landets økonomi befinder sig i, og Mitsotakis får brug for både viden og kampvilje. Han får nu fire år til at gøre, hvad han har lovet grækerne: Give dem et ordentlig liv og stoltheden tilbage. Hvis han ikke holder, hvad han har lovet, så kan Alexis Tsipras fortælle ham, hvad vej det vil gå.