Turismeforsker: Klimakrisen kan blive positiv for Grønlands økonomi

Grønland er blevet et "hot-topic" i mere end én forstand, lyder det fra turismeforsker Carina Bregnholm Ren. Bemærkelsesværdigt nok, kan klimakrisen få turister til at tage mod det kolde nord, og det kan blive godt for landets økonomi

Flere og flere turister tager til Grønland for at nå at se indlandsisen, før den er smeltet, siger forsker i turisme og Arktis ved Aalborg Universitet, Carina Bregnholm Ren.
Flere og flere turister tager til Grønland for at nå at se indlandsisen, før den er smeltet, siger forsker i turisme og Arktis ved Aalborg Universitet, Carina Bregnholm Ren. Foto: Joachim Adrian/Polfoto.

Danskere har længe været bevidste om Grønland som en mulig rejsedestination, men nu har langt flere internationale turister også fået øjnene op for mulighederne for at rejse dertil. Det er en af grundene til, at antallet af turister er steget gradvist, men betydeligt. I 2014 havde Grønland nemlig 79.885 besøgende, i 2015 steg antallet til 87.237, før det blev til 96.234 i 2016.

"Folk vil se indlandsisen, før den smelter," siger forsker i turisme og Arktis ved Aalborg Universitet, Carina Bregnholm Ren.

Hun anerkender, at der er noget påfaldende i, at man tager den lange CO2-udledende rejse til Grønland, for at være vidne til konsekvenserne af verdens CO2-udledning.

"Det er et stort bæredygtighedsparadoks," siger hun.

Carina Bregnholm Ren forklarer, at både klimaforandringer, men også de internationale geopolitiske spørgsmål, som omgiver Grønland i alverdens medier, har gjort turister bevidste om, at Grønland er et sted, man kan rejse hen.
 
Den vurdering vækker genklang hos Grønlands nationale turistråd, Visit Greenland. Her har man også mærket, at den stigende internationale interesse for Arktis får flere turister til at besøge landet.

"Generelt har Grønland fået mere plads i medierne. Det er jo et af de steder, hvor man ser klimaforandringerne meget tydeligt. I Grønland ser man gletsjere trække sig tilbage, altså et meget visuelt tegn på klimaforandringerne," siger direktør for Visit Greenland Anders Steenbakke.

Carina Bregnholm Ren har netop været medforfatter på en videnskabelig artikel om den øgede turisme i Grønland, og i tirsdags udgav hun endnu en rapport om emnet.

"Det vi kan se er, at der er ved at blive udviklet en national turismeindustri, på samme måde som man før har set en national fiskeriindustri," siger Carina Bregnholm Ren og henviser til, at der sidste år blev offentliggjort en national turismestrategi.

Helt praktisk er det blevet nemmere at rejse til flere destinationer i Grønland, og man har fokuseret på at tiltrække turister fra mange andre lande. Den øgede turisme kan skabe arbejdspladser, forklarer Anders Steenbakke.

"Turisme er jo et servicetungt erhverv. Så snart der sker vækst i turisme, bliver der brug for forskellige slags arbejdskraft – både guider, bådførere, hotelarbejdere," siger han.

Rapporten Turismeudvikling i Grønland – afdækning og inspiration udkom tirsdag. I den kan man læse, at 75-85 procent af de lokale turismeaktører har en optimistisk tro på fremtiden, fortæller Carina Bregnhom Ren.

"Det kan være svært at se klimaforandringerne som noget positivt, men her er et eksempel på, at Grønland har vendt udfordringer til muligheder, omend det er paradoksalt," siger hun.