Grønland har fået ny biskop

Trods forlagte stemmesedler står det nu klart, at rigets største stift har fået ny biskop

Paneeraq Siegstad Munk er 43 år og kommer fra Attu. I 2001 blev hun bachelor i teologi ved Ilisimatusarfik, og i 2017 færdiggjorde hun sin kandidat i teologi ved Københavns Universitet. I 2004 valgte hun dog at holde pause fra sit kandidatstudie for at blive præst, og hun blev ordineret i 2004.
Paneeraq Siegstad Munk er 43 år og kommer fra Attu. I 2001 blev hun bachelor i teologi ved Ilisimatusarfik, og i 2017 færdiggjorde hun sin kandidat i teologi ved Københavns Universitet. I 2004 valgte hun dog at holde pause fra sit kandidatstudie for at blive præst, og hun blev ordineret i 2004. Foto: Privatfoto. .

Rigets største stift har fået ny biskop. Og den biskop er 43-årige Paneeraq Siegstad Munk fra Attu. Det skriver de grønlandske medier Sermitsiaq og KNR.

Tidligere på året meddelte den afgående biskop, Sofie Petersen, at hun ville gå på pension ved udgangen af året. Den 2. september blev der holdt bispevalg, hvor de 254 stemmeberettigede kunne afgive deres stemme ved et af de i alt 68 valgsteder.

Alle stemmesedlerne blev herefter sendt til Nuuk, og da leveringen var afhængig af den interne transport i Grønland, forventede bispekontoret først at have alle stemmerne omkring uge 40 og at have talt dem op omkring den 6. oktober.

Stemmerne til bispevalget i Grønland skulle have været talt op i tirsdags, men resultatet blev forsinket, da en kuvert med tre stemmer fra bygden Isortoq er blevet væk.

Men nu står det altså klart, at Paneeraq Siegstad Munk har fået flest stemmer og dermed bliver hun den nye biskop i Grønlands Stift.

Paneeraq Siegstad Munk er 43 år og kommer fra Attu. I 2001 blev hun bachelor i teologi ved Ilisimatusarfik, og i 2017 færdiggjorde hun sin kandidat i teologi ved Københavns Universitet. I 2004 valgte hun dog at holde pause fra sit kandidatstudie for at blive præst, og hun blev ordineret i 2004. Siden har hun arbejdet som præst i flere forskellige byer, og siden 2017 har hun været provst i Provsteqarfik Kujataa.

Avisen Sermitsiaq skrev fredag, at Paneeraq Siegstad Munk var blevet anklaget for eksamenssnyd i forbindelse med sit bachelorprojekt af bispekontoret. Både Paneeraq Siegstad Munk og Grønlands universitet Ilisimatusarfiks rektor Gitte Adler Reimer har dog afvist anklagerne.

Fire kandidater var i spil til at overtage bispeembedet i Grønlands Stift. Det var domprovst John Johansen, provst i Sydgrønland Paneeraq Siegstad Munk, præst i Upernavik Hans Jørgen Dinesen og præst i Qasigiannguit Henriette Have.

Den nye biskop tiltræder embedet 1. december, mens selve bispevielsen er udsat indtil det bliver muligt at gennemføre den traditionelle ceremoni.