Forskere: Grønland har masser af succeser

Der er valg på Grønland, og den skrantende økonomi er det helt store emne. Men flere forskere mener, at der faktisk er mange succeshistorier på Grønland - for eksempel går det ikke så ringe endda for fiskeriet.

»Både i Grønland og Danmark er der en myte om, at alt er gået galt, og det er et sted, hvor folk lever miserabelt. Grønlænderne selv anerkender ikke, hvor godt det faktisk er gået, siden man startede moderniseringen for et halvt århundrede siden. Man skal selvfølgelig ikke lade som om, at der ikke er et problem, men der er skam masser af succeser,« siger Minik Rosing, der er professor ved Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet
»Både i Grønland og Danmark er der en myte om, at alt er gået galt, og det er et sted, hvor folk lever miserabelt. Grønlænderne selv anerkender ikke, hvor godt det faktisk er gået, siden man startede moderniseringen for et halvt århundrede siden. Man skal selvfølgelig ikke lade som om, at der ikke er et problem, men der er skam masser af succeser,« siger Minik Rosing, der er professor ved Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet. Foto: Keld Navntoft/Scanpix.

I slutningen af september kom det frem, at den nu tidligere statsminister Aleqa Hammond havde brugt 106.000 kroner af selvstyrets penge til private formål. Det udløste blandt andet et valg men også en masse skriverier i medierne om den haltende økonomiske situation i Grønland.

Men ifølge danske forskere som arbejder i og med Grønland, så ser det slet ikke så sort ud. Der er nemlig masser af succeshistorier inden for blandt andet fiskeri og turisme, fortæller en professor i økonomi ifølge Videnskab.dk. 

»Man kan sagtens finde succeshistorier på Grønland. Der er dele af turismen og fiskeriet, hvor det går rigtig godt, men sådan har det været gennem længere tid. De skal bygge videre på de successer, der er,« siger Søren Bo Nielsen, der er professor ved Økonomisk Institut på CBS.

Han har blandt andet været med til at udarbejde rapporten ’Til gavn for Grønland: Udvalget for samfundsgavnlig udnyttelse af Grønlands naturressourcer’.

LÆS OGSÅUhyggelig lygtefisk filmet på dybt vand 

Han nævner blandt andet, at turisterne efterspørger flere af de gode råvarer, som Grønland kan producere til lands og til vands. Desuden er prisen for eksempelvis rejer og fisk udviklet sig positivt gennem årene.

Professor Minik Rosing fra Statens Naturhistoriske Museum forklarede desuden i P1 Morgen 28. november, at Grønland er blevet betragtet som et sted, hvor alt er gået galt, men det er ikke helt rigtigt.

»Både i Grønland og Danmark er der en myte om, at alt er gået galt, og det er et sted, hvor folk lever miserabelt. Grønlænderne selv anerkender ikke, hvor godt det faktisk er gået, siden man startede moderniseringen for et halvt århundrede siden. Man skal selvfølgelig ikke lade som om, at der ikke er et problem, men der er skam masser af succeser,« siger Minik Rosing, der er professor ved Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet, til P1 Morgen.

Aleqa Hammonds misbrug af offentlige midler samt den dårlige økonomiske situation skabte en masse debat i medierne. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, at der er meget fokus på økonomien, forklarer lektor i politisk sociologi Benedikte Brincker.

»Det er en positiv historie, at de økonomiske udfordringer fylder meget i valget og medierne. Ved det sidste valg i marts 2013, var det meget sprog og selvstændighed, der var i fokus. Det er en forudsætning for at løse problemer, at man fra politisk hold anerkender, at der er problemer. Derfor er det positivt, at vi hører så meget om den økonomiske situation,« siger Benedikte Brincker, der er lektor ved Department of Business and Politics på CBS og arbejder med Grønland som en del af sin forskning.

LÆS OGSÅSe smukke billeder af Grønlands dyr 

Søren Bo Nielsen synes dog stadig, at det er unfair over for Grønland, at de negative historier har fyldt meget i valgperioden.

»Det er lidt unfair, at vi oftest hører om de negative ting, for der kommer også positive historier deroppe fra. Men lige nu, hvor der er dårlige nyheder om økonomien, så er det den form for historier, vi skal lægge øre til. Man skal bare ikke glemme, at der er muligheder i Grønland, for det er et fantastisk land,« siger han.

Selvom Grønland ikke har fået sit olie- og mineeventyr endnu, så er der mange succeshistorier fra Grønland, og de kan blive flere, hvis politikerne efter valget skaber stabilitet i landet. Det vurderer Søren Bo Nielsen.


»Det store ønske fra mig er, at de to største partier IA og Siumut kan finde hinanden og skabe et frugtbart samarbejde. Der er brug for politisk stabilitet, så de politiske tiltag kan fortsætte. Det er døden, hvis partierne skiftes til at lede og hurtigt fjerner tidligere politiske tiltag, det betyder, at folk ikke ved, hvad de kan forvente, og det kan give en mindre interesse i investeringer,« siger han.
Læs også hos Videnskab.dk: Denne bøn kan bringe dig tættere på det guddommelige
http://videnskab.dk/kultur-samfund/denne-bon-kan-bringe-dig-taettere-pa-det-guddommelige

Men det er ikke kun politikerne, der kan øge mængden af succeser i landet. Synet på landet skal ændres, så flere får lyst til at skabe succeser i landet, mener Minik Rosing til P1 Morgen.

»Hvis man opfatter Grønland som en fiasko, og det er Danmarks skyld, så er det svært at have et samarbejde. Det er både Danmark og Grønland, der har skabt successer, og det skal give lyst til at fortsætte af samme vej og skabe flere succeser,« sagde han til P1.

Grønland kan altså sagtens byde på positive historier inden for blandt andet turisme og erhverv, og med den nye regering kommer der formentlig flere.