Guide: Få inspiration til gode oplevelser i den danske natur dette forår

Mange danskere søger ud i naturen netop nu. Kristeligt Dagblad har konsulteret to naturvejledere og bringer her deres bedste anbefalinger til naturoplevelser og mindre kendte områder, der kan tjene som inspiration til din næste coronavenlige udflugt

Over hele landet findes flotte naturområder, der kan udforskes. Her giver to naturvejleder deres bedste råd til at komme ud i den danske natur. På billedet ses Thy Nationalpark.
Over hele landet findes flotte naturområder, der kan udforskes. Her giver to naturvejleder deres bedste råd til at komme ud i den danske natur. På billedet ses Thy Nationalpark. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Det har næsten aldrig været mere oplagt at søge ud i den danske natur end nu, hvor rejsemuligheder er stærkt begrænsede, og byernes kulturtilbud holder lukket. Heldigvis byder den danske natur på en masse muligheder. Særligt nu, hvor vi går både varmere og lysere tider og flere forlængede weekender i møde. Kristeligt Dagblad har talt med naturvejledere Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm og Emil Skovgaard Brandtoft fra Naturhistorisk Museum Aarhus, som giver deres anbefalinger til gode områder og aktiviteter at udforske i naturen dette forår og sommer.

1. Overnat i det fri

Lysere og varmere nætter gør det mere indbydende at overnatte i det fri. Her ses en lys nattehimmel i juni sidste år nær Roskilde.
Lysere og varmere nætter gør det mere indbydende at overnatte i det fri. Her ses en lys nattehimmel i juni sidste år nær Roskilde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mange udlandsrejser aflyses i denne tid, men der er ikke noget til hinder for at tage på ferie med en eller flere overnatninger i den danske natur. Hvis man ønsker at tage en spontan overnatning i det fri, er der mange shelters rundt omkring i landet, hvor man kan møde op uden forhåndsbooking, og de er trods corona stadig åbne, siger naturvejleder Marie Roland.

Så længe man ikke færdes i større grupper, er der intet problem i at benytte de mange shelters, der er opstillet i den danske natur og stadig overholde myndighedernes retningslinjer, siger hun. Hvis man føler sig mest tryg ved at benytte sine egne ting, eller man foretrækker en højere grad af privatliv, anbefaler hun at anskaffe et telt og tage brug af de mange teltpladser. Hvis man virkelig vil have god plads omkring sig, kan man benytte de frie teltningsområder og eksempelvis slå sit telt op midt inde i en skov.

På Naturstyrelsens hjemmeside udinaturen.dk findes kort over shelterpladser, teltpladser, frie teltningsområder og råd og regler om overnatning i det fri.

2. Tag på safari og lær nye arter at kende

Fugleliv ved Klosterheden.
Fugleliv ved Klosterheden. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hvorfor ikke benytte tiden i naturen til at blive lidt klogere på Danmarks mange arter? Hvis man har lyst til at tage på safari i naturen, anbefaler naturvejleder Emil Skovgaard Brandtoft at starte med en liste af plante- og dyrearter, som Danmarks Naturfredningsforening og Naturhistorisk Museum Aarhus har udarbejdet med støtte fra Nordea-fonden. ”99 arter at se, før du bliver voksen” hedder projektet, og arterne er udvalgt, fordi de er nemme at kende for børn og unge og gemmer på spændende historier.

Er man allerede blevet voksen, giver projektet mulighed for at teste sit kendskab til Danmarks flora og fauna eller for at tage listen af arter med ud på sine gåture og se hvor mange, man kan finde. Et godt sted med plads til at holde afstand til både mennesker og dyrearter er ifølge Emil Skovgaard Brandtoft Klosterheden, hvor man kan nyde masser af fugleliv, råvildt og – hvis man står tidligt op – måske en bæver.

På hjemmesiden 99arter.dk kan listen med udvalgte arter, videoer og andet materiale findes, herunder et afkrydsningshæfte, som kan printes tages med ud i naturen.

3. Udforsk klinterne og kysterne

Der findes klinter mange steder rundt omkring i landet. Her ses Stevns Klint.
Der findes klinter mange steder rundt omkring i landet. Her ses Stevns Klint. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Noget tyder på, at mere tid tilbragt i hjemmet giver flere danskere lyst til dramatisk natur, i hvert fald at dømme fra de høje besøgstal ved Møns Klint, hvor det har været nødvendigt at indføre ensretning på trapperne ved klinten. Men det er ikke nødvendigt at stimle sammen på de samme ruter ved Møns Klint, siger naturvejleder i området Marie Roland. Hun foreslår besøgende i området at starte ved Møns Fyr og gå nordpå langs stranden og se klinten tårne sig op. Emil Skovgaard Brandtoft anbefaler at besøge Dovns Klint på Langeland og kyststrækninger på Østdjursland.

4. Oplev en vild(ere) natur

Nationalpark Mols Bjerge, hvor man visse steder kan opleve vildheste og vildkvæg.
Nationalpark Mols Bjerge, hvor man visse steder kan opleve vildheste og vildkvæg. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Danmarks natur er i høj grad formet af menneskenes brug af den, det gælder landbrugsområder såvel som skove. Men flere steder arbejdes der aktivt på at give naturen lov til at passe sig selv og blive ”vild” igen, ofte med en øget plante- og dyrediversitet til følge. Hvis man vil opleve natur, hvor menneskene ikke blander sig, anbefaler Emil Skovgaard Brandtoft at tage til Molslaboratoriet i Mols Bjerge. Her står Naturhistorisk Museum Aarhus bag et såkaldt ”rewilding”-projekt, hvor tidligere landbrugsjord er omlagt til selvregulerende naturområde, hvor vildheste og vildkvæg lever.

Hvis man ikke er bange for at træde over nedfaldne grene eller få mudrede sko, kan man også opleve ’urskove’ flere steder i landet. Det er skove, der får lov til at passe sig selv, vokse vildt og på den måde nærme sig, hvordan de har set ud, før menneskene kom til. Marie Roland anbefaler at besøge Ulvshale på spidsen af Møn, som er ”naturskov med krogede træer og vildheste.” Ulvshale er desuden det, man kalder et mosaiklandskab, hvor man på korte vandreture kan komme igennem mange forskellige typer natur.

5. Følg nedlagte jernbanestier rundt i landskabet

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det danske jernbanenet har tidligere snoet sig langt videre omkring i landskabet, end det gør i dag. En god portion af de tidligere jernbanespor er omdannet til naturstier, så der i dag er over 1000 kilometer nedlagt jernbanesti i landet af forskellig kvalitet. Nogle er asfalterede og dermed oplagte til cykelture fri for biltrafik. Også for mindre øvede cyklister, da jernbanestierne ofte er lagt, hvor der ikke er stor stigning i landskabet.

Marie Roland anbefaler den gamle jernbanestrækning mellem Næstved, Slagelse og Skælskør, som kaldes Fodsporet.

”Det er en marathonstrækning ud gennem det åbne land, hvor man normalt ikke har adgang så nemt. Siden den blev omlagt til natursti, kalder strækningen på mange aktiviteter, man kan gå og cykle, og der er shelterpladser, hvor man kan overnatte.”

Hun anbefaler desuden at holde øjnene åbne for firben og tårnfalke, når man går gennem det åbne land.

Hjemmesiden railtrails.dk samler nyttige informationer og kort over landets jernbanestier.

6. Tag dig tid og oplev naturen

Foto: Kristian Sæderup/Ritzau Scanpix

”Hvis man ønsker sig gode oplevelser i naturen, er mit allerbedste tip at tage sig god tid,” siger Emil Skovgaard Brandtoft.

”I stedet for at power-walke, så gå og slentre, lytte og se sig om. Så får man øje på meget mere liv, ser sommerfuglene og bierne i blomsterne og får tid til at lytte til fuglene og alt det, der foregår omkring én. ”

En lignende anbefaling lyder fra Marie Roland: ”Jeg får de bedste oplevelser, når jeg sætter mig ned et sted i naturen uden formål, uden pulsur og skridttæller. Sid stille og lad naturen komme til dig i stedet for omvendt, der skal nok komme nogle dyr eller ske noget andet. Det kan man også gøre i sin have eller en park - mikro-natur er også natur," siger Marie Roland, og tilføjer:

”I øjeblikket har mange mennesker tid til at tænke over, hvad tilværelsen er for en størrelse. Så er det helt oplagt også at bruge naturen lidt mere kontemplativt, som et sted man kan sætte sig og bare være.”