Opdateret guide: Se hvor og hvordan du skal bruge mundbind

Hvornår skal man have mundbind på, hvilken slags skal man vælge, og kan det virkelig passe, at man kan gøre dem rene i ovnen? Find svarene her

Lørdag den 15. august, meldte regeringen og Sundhedsstyrelsen ud, at mundbind bliver et krav i al offentlig trafik fra lørdag den 22. august. I oktober blev kravet udvidet til også at gælde indendørs offentlige steder såsom kirker og supermarkeder.
Lørdag den 15. august, meldte regeringen og Sundhedsstyrelsen ud, at mundbind bliver et krav i al offentlig trafik fra lørdag den 22. august. I oktober blev kravet udvidet til også at gælde indendørs offentlige steder såsom kirker og supermarkeder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fra torsdag den 29. oktober bliver kravet om mundbind udvidet.

Kristeligt Dagblad har her samlet et overblik over, hvad der er værd at vide om det nye faste inventar i håndtasken.

Hvornår skal jeg bruge mundbind?

Bærer du ikke mundbind i den kollektive trafik, vil du blive bedt om at forlade transportmidlet. Det kan i værste fald føre til bøder.
Bærer du ikke mundbind i den kollektive trafik, vil du blive bedt om at forlade transportmidlet. Det kan i værste fald føre til bøder. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
 • Indendørs på steder, hvor offentligheden har adgang. Det vil sige kirker, supermarkeder, butikker samt steder, hvor der udøves kultur-, sports- og fritidsaktiviteter. Kravet gælder i hele landet og på alle tider af døgnet.
  Se de konkrete retningslinjer for kirker her.
 • Når du rejser med kollektiv trafik (bus, tog, metro, taxa, færger og stationer). Kravet gælder i hele landet og på alle tider af døgnet.
 • Hvis du deltager i store forsamlinger som optog eller demonstrationer, hvor det ikke kan undgås, at du har ansigt-til-ansigt kontakt med andre i længere tid og ikke kan holde den rigtige afstand.
 • Hvis du er eller har været i tæt kontakt til en, som er smittet, og er nødt til at bryde din selvisolation for at tage hen og blive testet.
 • Hvis du er smittet med eller har symptomer på covid-19, og er nødt til at bryde din selvisolation for at tage hen og blive testet eller behandlet.
 • Hvis du i forbindelse med dit arbejde har meget eller langvarigt ansigt-til-ansigt kontakt.
 • Hvis du er på vej hjem fra lufthavnen eller en rejse i et højrisikoområde i udlandet og skal i selvisolation.
 • Hvis du er pårørende og ikke kan holde afstand til en person, der er i øget risiko - hvis du for eksempel skal hjælpe dem med pleje eller anden omsorg.
 • Hvis du er en person med øget risiko for at få et alvorligt forløb med covid-19, bør du bruge mundbind i det offentlige rum.
 • Børn op til 12 år behøver ikke bære mundbind. (Se andre undtagelser på Sundhedsstyrelsens hjemmeside her.)

Hvorfor skal jeg bruge mundbind?

Artiklen fortsætter under annoncen

Mundbindet kan begrænse dråbesmitte.
Mundbindet kan begrænse dråbesmitte. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I den seneste tid er coronavirus blevet mere udbredt i Danmark. Ifølge Sundhedsstyrelsen er mundbind et godt redskab til at få smitten begrænset, da alle kan være bærer af virussen uden at vide det. Du kan altså smitte andre med coronavirus, selvom du ikke har symptomer, eller inden du får dem - og omvendt.

Coronavirus er ikke luftbåren, men smitter gennem dråbe- og kontaktsmitte.

Mundbindet afhjælper primært den første form for smitte fra person til person via små dråber fra luftvejene, som vi spreder via host, nys, høj tale, sang og andet.

Kontaktsmitte er, når man rører ved overflader som håndtag og borde og derefter rører sig i ansigtet. God håndhygiejne, rengøring og ingen fysisk kontakt er de bedste værn mod kontaktsmitte. Derfor er det vigtigt at huske disse ting, selvom man har mundbind på.

Hvordan bruger man dem?

Inden du tager mundbindet på:

 • Vask hænder eller brug håndsprit.
 • Vend det rigtigt. Find forsiden af mundbindet. Det er som regel den farvede side.
 • Dæk næse og mund med mundbindet og sæt det fast bag ørene. Rør så lidt ved selve mundbindet som muligt. Brug elastikkerne.
 • Sørg for, at mundbindet sidder helt tæt til dit ansigt.

Mens du har det på:

 • Rør ikke ved dit mundbind.
 • Husk at skifte det! Et mundbind kan virke i op til fire timer, men hvis det bliver vådt eller beskidt, skal man skifte det før, da det kan miste sin beskyttende effekt.
 • Skal du drikke eller lignende, mens du har det på, kan du løfte det væk ved at tage fat i en af elastikkerne- ikke i selve bindet.

Efter brug:

 • Når mundbindet skal af, skal du tage fat i elastikkerne og IKKE røre selve mundbindet. Smid bindet ud med det samme og allerhelst i en skraldespand med låg.
 • Husk at vaske hænder eller brug håndsprit bagefter, og inden du rører ved det næste mundbind.

Hvilke typer mundbind findes der, og hvad er forskellen?

Der findes flere forskellige typer mundbind, herunder engangsmundbind som dem på billedet her.
Der findes flere forskellige typer mundbind, herunder engangsmundbind som dem på billedet her. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Engangsmundbind.

I bybilledet og på de fleste medier er du nok efterhånden vant til at se de blå engangsmundbind, man kan købe i supermarkeder, kiosker og på apoteker. De kaldes også kirurgiske engangsmundbind, og de er ifølge Sundhedsstyrelsen de mest effektive til undgå smitte.

Disse mundbind findes i kategorierne type I, type II og type IIR.

Type I har det, som Sundhedsstyrelsen kalder en "filtreringsgrad" på mindst 95 procent, hvor de andre to har en filtreringsgrad på mindst 98 procent, og er dem, man normalt bruger indenfor sundhedsvæsenet.

Sundhedsstyrelsen skriver, at det i det offentlige rum ikke gør nogen væsentlig forskel, om man som almindelig borger har 95 procent eller 98-99 procents filtreringsgrad i sine mundbind. Derfor er det ifølge Sundhedsstyrelsen tilstrækkeligt at bære type I mundbind både i forhold til at beskytte andre mod smitte og til at beskytte sig selv.

Stofmundbind.

Sundhedsstyrelsen accepterer også brugen af stofmundbind, for "det er bedre end intet mundbind," som direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, siger.

Stofmundbind er modsat de kirugiske engangsmundbind ikke fabriksproduceret efter godkendte standarder, og de kan både købes og laves af én selv. Derfor findes de i mange forskellige udgaver, materialer og filtreringsgrader. Hvor meget, de beskytter mod smitte, kan man derfor ikke give et overordnet svar på, men ifølge Sundhedsstyrelsen er det muligt at lave stofmasker med en filtreringsgrad op til cirka 90 procent.

På grund af usikkerheden omkring stofmundbind understreger Sundhedsstyrelsen, at det er bedre at bruge de godkendte engangsmundbind, hvis man er smittet med covid-19, udviser symptomer eller befinder sig i risikogruppen.

En kvinde i Berlin bruger et genanvendeligt stofmundbind med et billede af David Bowie.
En kvinde i Berlin bruger et genanvendeligt stofmundbind med et billede af David Bowie. Foto: Annegret Hilse/Reuters/Ritzau Scanpix


Sådan bruger du stofmundbind ifølge Sundhedsstyrelsen:

 • Mundbindet skal som udgangspunkt bestå af tre lag tætvævet stof (for eksempel bomuld).
 • Det skal have elastikker, der kan føres bag ørerne, og det skal sidde tæt til ansigtet, så det dækker både din næse og mund.
 • Stofmundbind skal skiftes, når de er beskidte eller fugtige.
 • Hav mere end ét stofmundbind, så du kan skifte. Også når du er væk hjemmefra.
 • Opbevar tørre, nyvaskede mundbind i en lukket pose, når du skal have dem med.
 • Når du er færdig med at bruge et stofmundbind, så smid det direkte til vask, eller læg det i en lukket pose, indtil det skal vaskes. Brug det ikke igen, før det har været vasket.
 • Del ikke dine mundbind med andre.

Sådan rengør du dine stofmundbind:

 • I vaskemaskinen: Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du vasker dem én gang om dagen ved 60 grader. Vasker du dem ved mere end 60 grader, kan de miste deres pasform og blive mindre effektive.
 • I en gryde: Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kan du også koge dit stofmundbind. Start med at vaske det med sæbe eller vaskemiddel, som du ville gøre, hvis du vaskede noget i hånden. Kog derefter masken, for eksempel i en gryde, i 1 minut.
 • Med klor: Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kan du lægge stofmundbindet i blød i en blanding af vand og 0,1 procent klor i 1 minut. Bagefter skal du rense masken i lunkent vand, så der ikke er spor af klor tilbage.
 • I ovnen: Læg dit mundbind på en rist i en varmluftsovn på 65 grader i 20 minutter. Kog 1 liter vand og sæt vandet ned i bunden af ovnen, foreksempel i en gryde. Når den fugtige varme cirkulerer, vil vanddampen rense mundbindet. Det fortæller Niels Høiby, professor i klinisk mikrobiologi ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet, til Videnskab.dk. Husk dog at sikre dig, at der ikke er syet metal ind i stoffet (for eksempel som "stiver" over næseryggen), før du benytter dig af denne metode.
 • I mikrobølgeovnen: Læg mundbindet i en mikrobølgeovn på et gitter af en art, sæt en kop med 50 milliliter vand i mikrobølgeovnen, og sæt fuld varme på i 3 minutter, lyder det også fra Niels Høiby, professor i klinisk mikrobiologi til Videnskab.dk. Husk dog at sikre dig, at der ikke er syet metal ind i stoffet (for eksempel som "stiver" over næseryggen), før du benytter dig af denne metode.

Læs mere om mundbind her: