Sådan kommer du gennem julen med utålmodige børn

Julen kan blive en travl højtid, hvor tålmodigheden forsvinder. Særligt børnene kan fare i flint over julens mange muligheder. Familierådgiver Lola Jensen giver her otte råd til at undgå utålmodige børn i julen

Hvis du selv bevarer roen juleaften, vil børnene følge trop, fortæller familievejleder Lola Jensen.
Hvis du selv bevarer roen juleaften, vil børnene følge trop, fortæller familievejleder Lola Jensen. . Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix.

Hektisk, fortravlet og ophedet. Et par lidet flatterende superlativer, man normalt ikke associerer med julen. Men for mange børnefamilier balancerer den stemningsfyldte højtid på en knivsæg mellem succes og fiasko.

For hvad gør man i juletiden med en kulret børneflok, der fortumlet af julens muligheder, sidder fast i en følelsesmæssig karrusel uden fast grund under fødderne?

Frygt ej. Kristeligt Dagblad har allieret sig med familievejleder Lola Jensen, der her kommer med otte råd til at komme gennem julen med utålmodige børn.

1. Begrænsningens kunst. Det kan lyde lidt bizart, men ifølge Lola Jensen er julen en arena, man skal beherske, hvis man vil holde travlheden stangen. Det gælder om at organisere julen, så de mange aktiviteter kan overkommes, og overskueligheden bevares. Med andre ord: Lad være med at slå et større brød op, end du kan bage.

”Hvis du ikke kan magte det helt store gedemarked, når du skal finde dit juletræ, så gå ned til den lokale spejderforening på torvet og køb dit juletræ der. Det er på mange måder lige så godt”.

2. Bevar roen. Hvis du bevarer roen, så bevarer børnene også roen. Forældrene er ledestjernerne, som viser vejen i julen. Hvis børnene mærker uro og følelsesmæssigt underskud, så kopierer de adfærden.

”Der kan opstå så megen virak, at det bliver svært at være i det. Børnene kan lynhurtigt afkode stemningen i rummet, og derfor bør de voksne ikke presse hinanden for at leve op til umulige konventioner”.

3. Gem pakkekalenderen væk. Åh ja, den pirrende pakkekalender, der hver dag byder på en lille overraskelse, som kan tæmme børnenes trippende utålmodighed frem mod juleaften. Selvom hensigterne er gode, kan realiteterne risikere at blive det modsatte.

”Lad være med at hænge en pakkekalender op med 24 pakker. Det bliver en pinsel for børnene at se på. Det er her, utålmodigheden vågner. Det bliver for meget, og det er de ikke klar til.”

4. Gentagelsens glæde. Det er misforstået, når forældrene tror, at de hvert år skal genopfinde sig selv. En evig jagt på nye aktiviteter og udfoldelsesmuligheder vil stresse børnene og dem selv. Ifølge Lola Jensen er det en myte, at børn keder sig i genkendelige rammer. Tværtimod trives de i det genkendelige.

”Børn elsker gentagelser, og det gælder også i juletiden, hvor forældrene kan hente meget ved at skabe deres egne små traditioner”.

5. Gem mandelgaven væk. Ingen jul uden mandelleg. Den franske skik, der kan dateres tilbage til 1500-tallets aristokratiske kredse, er blevet en integreret del af juleaftensritualet i mange danske hjem. Men ikke uden familiære forviklinger. Mandelgaven kan føre til utilsigtet konflikt, særligt blandt børnene.

”Du skal gemme mandelgaven og ikke vise den, før vinderen er fundet. Børnene bliver for kulrede og overilede i deres jagt på gaven, hvis den konstant fanger deres åsyn”.

6. Sæt dig i børnenes sted. Nogle gange kan det være befordrende at sætte sig i andres sted. Det gælder også i julen. Vi kan nemlig blive så befippede på at gøre tingene ordentligt, at vi mister blikket for børnenes ønsker og behov.

”Prøv at bytte rundt på rollerne og stil dig spørgsmålene; hvis jeg var tre år gammel, ville jeg så magte at suse rundt hele julen? Bør man nødvendigvis tage til storesøsters SFO-arrangement på skolen, eller giver det mere mening at sende den ene forælder afsted og lade den anden blive hjemme med lillesøster?”

7. Gem julegaverne ude i bilen. Det kan blive svært at være en medgørlig 5-årig, hvis julegaverne for tidligt får lov at indtage stuen. Den pirrende fornemmelse, som gavernes tilstedeværelse vil plante, kan stresse børnene unødigt.

”Lad pakkerne blive ude i bilen til I har danset om juletræet. Hvis man lægger pakkerne ind tidligt om morgenen, så er det, at ens opførsel fremprovokerer et utålmodigt barn. Det kan heller ikke anbefales at give børnene en gave før aftensmaden, da det i højere grad pirrer sulten efter gaver snarere end at stille den.”

8. 70 procent er nok. Mange forældre kører sig selv trætte i uoverkommelige gøremål, som sjældent står mål med resultatet. Forældrene prøver at leve op til urealistiske forventninger, som samfundet har skabt, men som børnene ikke efterspørger. Hvis du aftaler med børnene at lave konfekt søndag eftermiddag, men ikke kan finde tid til det, så køb nogle småkager i supermarkedet i stedet for, siger Lola Jensen.

”Det er skønt, at nutidens forældre vil så meget godt for deres børn, men problemet opstår, når de lægger sig på 180 procent. Det er urealistisk, når livet skal hænge sammen. 70 procent er også i orden”.