Hvor skal du til julegudstjeneste?

Det sidste julehjerte er flettet, og anden er sat i ovnen. Men hvilken kirke skal du besøge i år? Kristendom.dk guider dig til landets julegudstjenester

ange kirker holder børne- og familiegudstjenester juleaften. Kristendom.dk guider dig her til et udpluk af juleaftensgudstjenester landet over. Foto: colourbox.com

"Og det skete i de dage..." lyder det rundt om i landets kirker på torsdag den 24. december. Juletræet er tændt, og julesalmerne klinger i de fyldte kirkerum. Skal du til din første julegudstjeneste, er du flyttet til en ny by, kunne du tænke dig at besøge en ny kirke, eller vil du bare gerne finde ud af, hvornår der er gudstjeneste i din lokale kirke? Så guider kristendom.dk dig her til et udpluk af landets julegudstjenester.

Jul i den lokale sognekirke
Skal du have mange gæster, og er tiden knap, er den lokale sognekirke et godt bud på, hvor du skal gå til julegudstjeneste. En anden fordel ved den lokale sognekirke er, at du måske møder folk, du kender: naboer, forældre fra dit barns skole og så videre, og her har du anledning til at ønske glædelig jul. Måske kender du også præsten og menigheden og ønsker at fejre julens glade budskab med dem.

Søg efter en gudstjenester på Kristeligt Dagblads gudstjenesteliste, og find julens øvrige arrangementer på www.kirku.dk, Kristeligt Dagblads arrangementsoversigt for kirke og kultur.

Jul i Københavns Domkirke
I hjertet af København finder man Vor Frue Kirke, byens domkirke. Kirken er kendt og elsket for Thorvaldsens udsmykning, særligt Kristusfiguren ved alteret. Vor Frue Kirke blev bygget ca. 1200, men brændte under Københavns bombardement i 1807. Det kirkerum, vi kender idag, skabt af C.F. Hansen, blev indviet i 1829.

Domkirken byder på tre gudstjenester juleaftensdag, samt en morgenandagt kl. 8.00.

kl. 14.30 byder Københavns Drengekor og provst Anders Gadegaard velkommen til Julevesper.

Kl. 16.30 er Jesper Stange klar med julesalmer, juletræ og juleprædiken.

Igen kl. 23.30 åbnes dørene til Vor Frue til gudstjeneste ved Stine Munch. Også i juledagene bydes der på gudstjenste, højmesse og nadverandagt i Natkirken. Læs mere her.

Julenatsmesse i Århus
Har du ikke nået julegudstjenesten i løbet af dagen, skal du ikke fortvivle, den katolske kirke i Århus, byder nemlig på julenatsmesse kl. 00.00 til kl. 01.00. Efter messen er der tid til at ønske hinanden glædelig jul ved en reception i menighedssalen.

Kirken finder du på Ryesgade - midt på Strøget i Århus.

Kristent Fællesskab i Odense
I frikirken Kristent Fællesskab i Odense holder man familiegudstjeneste kl. 14.00 ved prædikant Peter Kjærsgaard. Frikirken holder til på Vesterbro 9B, Odense

Svensk jul i København
Ikke langt fra Den Lille Havfrue i en smuk park finder du Svenska Gustarfskyrkan, Den Svenske Kirke i København. Juleaftensdag kan du i København få et glimt af en ægte svensk jul. Kl. 18.00 holdes der Veckomässa (ugemesse) ved præst Gunnar Pelinka.

Svenska Gustarfskyrkan blev indviet i 1911 og ligger på Folke Bernadottes Allé 4, København Ø.

Læs mere om kirkens øvrige tilbud i julen her.

Jul i Danmarks ældste by
I Danmarks ældste by Ribe finder du Ribe Domkirke, som blev påbegyndt i ca. 1150 og efter 100 år stod færdig i ca.1250

Juleaftensdag er der gudstjeneste ved Torben Bramming kl. 14.00 og børne- og ungdomskoret vil synge fra kl. 13.30 i den store, klangfulde kirke.

Julemesse for børn
Juleaftensdag indbyder den katolske kirke i Roskilde til Børnenes julemesse, med en familievenlig liturgi, hvor selv de mindste børn kan være aktivt medvirkende. Messen finder sted kl. 16.00 i kirken, der blev indviet i 1902. Sankt Laurentii Kirke er den første katolske kirke i Roskilde siden reformationen i 1536.

Du finder Sankt Laurentii Kirke på Fredriksborgvej 11 i Roskilde.

Kl. 23.30 åbner kirken også dørene for en midnatsmesse, hvor koret og menigheden på stemningsfuld vis synger julen ind.

Børne- og familiegudstjenester
Også mange andre steder finder du børne- og familiegudstjenester juleaftensdag.

I Vor Frelser Kirke i Vejle er børnegudstjeneste kl.11.00 ved sognepræst Dorthe Rask Jensen og sognemedhjælper Jette Berg Madsen.

I Glostrup Kirke fra det 12. århundrede er der børnegudstjeneste kl.13.00 ved sognepræst Dorte Thomsen.

Sognepræst Karen Togsverd Hansen i Struer Kirke indbyder til familiegudstjeneste kl.10.30

I Rind - Kollind - Kølkår sogne ved Herning holdes der børnegudstjeneste kl. 11.00 i Lind Sognehus. Det er sognepræst Majbritt Grund Kristensen der er prædikant.

Findes julebudskabet i kirkens syvarmede lysestage?
Dette spørgsmål og flere andre vil Thyregod kirke ved Give tage op, når kirken inviterer familiegudstjeneste juleaftensdag under overskriften "Mens vi venter". Ventetiden bruges i Thyregod kirke på at synge julesalmer og høre historien om kirkens syvarmede lysestage, der har sin faste plads på altret.

Thyregod kirke er opført i slutningen af 1100-tallet eller begyndelsen af 1200-tallet og er en typisk dansk middelalderkirke. Kirken finder man på Godthåbsplads 3 i Thyregod, Give.

Sognepræst Jette Langgard byder indefor kl. 11.00

Ungdomsgudstjeneste i Frederikshavn
I Abildgaard Kirke i Frederikshavn er der julegudstjenester for alle aldre. Efter gudstjenesten for børn kl.13.30 er der ungdomsgudstjeneste kl.14.45 ved sognepræst Johs. Kühle.

Tidebøn i Den Ortodokse Kirke
I Den Ortodokse menighed i København Gudsmoders Beskyttelse holder man d.24.12 kompletorie (tidebøn) og morgentjeneste kl.18.00, mens man først den 25.12 kl.10.00 holder den egentlige julegudstjeneste under titlen "Vor Herre og Frelser Jesu Kristi Fødsel i Kødet", som fader Poul Sebbelov vil forestå.

Gudsmoders Beskyttelse holder liturgi på Blomstervænget 10, kld. 2800 Kgs. Lyngby

Jul med baptisterne på Bornholm
Holder du jul på den smukke klippeø med udsigt til røgerier og slotsruinen Hammershus, og er du i nærheden af øens største by Rønne, kan du kigge forbi Baptistkirken Bornholm, som du finder på Lille Torv 8.

Kl. 16.00 åbnes dørene til juleaftensgudstjeneste ved præst Lone Møller-Hansen.

Prøv en engelsk julegudstjeneste
Hvis du vil opleve, hvordan Den Anglikanske Kirke holder jul, så tag forbi St. Albans Church i Churchillparken på Langelinje i København, hvor der holdes engelsk midnatsmesse kl 23.30