Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Tre prisvindere: De har fortjent Hal Koch-prisen 2017

Hal Koch. Foto: Polfoto

Demokratiet er ikke et system, der skal gennemføres, men en livsform, der skal tilegnes, mente Hal Koch. I dag overrækkes initiativprisen til et menneske eller en organisation, der arbejder for demokratiet i forlængelse af Hal Kochs arbejde

I dag overrækkes Hal Koch-prisen ved Krogerup Højskoles 13. demokrati-seminar. Prisen er en initiativpris, der årligt tildeles et menneske eller en organisation, som arbejder for demokratiet i Hal Kochs ånd.

Kristeligt Dagblad har spurgt tre modtagere af Hal Koch-prisen, hvem de mener, gør et særligt stykke arbejde for at fremme demokratiet i Danmark.

Özlem Cekic, stifter af foreningen Brobyggerne, som modtog Hal Koch-prisen i 2016, fremhæver overrabiner Bent Melchior

”Bent Melchior er i dén grad en rollemodel for mig. Han er ekstremt modig. Han insisterer på at samtale med alle dem, som andre mener, er ekstremister. Han siger altid: ”Hvad er alternativet til samtale?” Han er meget dialogsøgende og insisterer på at bygge broer.”

Mads Nygaard, stifter af foreningen Venligboerne, som modtog Hal Koch-prisen i 2015, fremhæver direktør Niddal El-jabri og foreningen Mino Danmark.

”Fordi de arbejder på at gøre de unge borgere med minoritetsbaggrund til gode demokrater. Foreningen opbygger de unge og klæder dem på til ansvar og samfundsengagement. Hos Mino Danmark finder minoritetsborgerne sammen i et involverende fællesskab.”

Jesper Tynell, journalist og forfatter, modtager af Hal Koch-prisen i 2013, fremhæver professor emeritus Heine Andersen

”Heine Andersen arbejder for forskningsfrihed og for at styrke de demokratiske beslutningsprocesser. I sin bog om emnet, ”Forskningsfrihed – ideal og virkelighed”, beskriver han en lang række problemer vedrørende forskeres ytrings- og forskningsfrihed i den moderne universitetsverden. Problemer, han over en årrække har brugt meget tid og energi på at afdække og komme til livs, og som forekommer mig yderst relevante og vigtige at få belyst og løst.”