Ny forskning: Halvanden millioner jøder blev dræbt på 100 dage af nazisterne

Under Aktion Reinhard blev polske jøder udryddet med hidtil ukendt hast af nazister, viser nye beregninger

Jødeudryddelsen fortsatte frem til slutningen af 2. verdenskrig i 1945. Mellem 1942 og 1945 blev fire millioner jøder dræbt i KZ-lejre, blandt andet her i Bełżec. Foto: Ritzau Scanpix

I august, september og oktober 1942 udførte tyske naziledere historiens mest intensive folkedrab.

I løbet af bare 100 dage blev omkring halvanden millioner polske jøder gasset eller skudt ihjel af nazisterne, viser nye beregninger netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Advances. Det skriver Videnskab.dk.

15.000 jøder blev i gennemsnit dræbt om dagen i de tre måneder, der ifølge det nye studie var den mest drabs-intensive periode af Holocaust og sandsynligvis i menneskehedens historie.

"Man kan se på tabellerne, at der er en vanvittig udladning af vold fra august til oktober i 1942," siger Holocaust-forsker Therkel Stræde, der har nærstuderet graferne i det nye studie, men ikke selv har været involveret i forskningen, til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Fandt Holocaust virkelig sted?

"Ved udgangen af 1942 var der næsten ikke flere jøder i Generalguvernementet (den tyskbesatte del af Polen, red.), så der kan man se, at drabstallet går ned," fortsætter historikeren, der er lektor på Syddansk Universitets Institut for Historie.

Nazisternes intensive jødeudryddelse i 1942 gik under kodenavnet Aktion Reinhard. Aktionen startede i marts 1942 og varede i 21 måneder. I alt blev 1,7 millioner jøder myrdet under aktionen.

Aktion Reinhard i Polen var begyndelsen på nazisternes systematiske udryddelse af jøder i Europa. 'Endlösung der Judenfrage' – 'den endelige løsning på jødespørgsmålet', blev missionen kaldt af nazistpartiet.

Jødeudryddelsen fortsatte frem til slutningen af 2. verdenskrig i 1945. Mellem 1942 og 1945 blev fire millioner jøder dræbt i KZ-lejre. I alt blev op til 6 millioner jøder dræbt af nazisterne mellem 1933 og 1945.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor forfølger fluerne os?

Det nye studie viser, at omkring en fjerdedel af dem blev slået ihjel i august, september og oktober 1942.

Forskeren bag studiet, Lewi Stone, der er matematikprofessor på RMIT University i Australien, har regnet sig frem til udryddelseshastigheden under Aktion Reinhard ved at lave estimater over, hvor mange jøder der blev deporteret fra deres hjem i de 21 måneder, aktionen varede.

Det har han gjort ved at studere køreplaner over de tog, der transporterede jøderne fra deres hjem til KZ-lejrene.

Ifølge forskeren bag studiet, Lewi Stone, dokumenterer beregningerne, at Holocaust uden sammenligning er det største og mest intensive folkedrab i historien.

Læs mere på Videnskab.dk: Internettet ændrer din hjerne

En udbredt opfattelse har ellers været, at massakren i Rwanda i 1994, hvor mellem 500.000 og 1.000.000 rwandalesere blev dræbt på 100 dage, var historiens mest intensive folkedrab.

"Mit studie viser, at mens der under massakren i Rwanda var 8.000 ofre om dagen i en 100-dages periode, var drabsraten under Holocaust næsten dobbelt så høj i løbet af en 100-dages periode under Aktion Reinhard," skriver Lewy Stone på The Conversation.

"Det er den vigtigste lærdom fra Holocaust, som efter min mening aldrig nogensinde må blive glemt," skriver han.