Prøv avisen

Ny forskning: Halvanden millioner jøder blev dræbt på 100 dage af nazisterne

Jødeudryddelsen fortsatte frem til slutningen af 2. verdenskrig i 1945. Mellem 1942 og 1945 blev fire millioner jøder dræbt i KZ-lejre, blandt andet her i Bełżec. Foto: Ritzau Scanpix

Under Aktion Reinhard blev polske jøder udryddet med hidtil ukendt hast af nazister, viser nye beregninger

I august, september og oktober 1942 udførte tyske naziledere historiens mest intensive folkedrab.

I løbet af bare 100 dage blev omkring halvanden millioner polske jøder gasset eller skudt ihjel af nazisterne, viser nye beregninger netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Advances. Det skriver Videnskab.dk.

15.000 jøder blev i gennemsnit dræbt om dagen i de tre måneder, der ifølge det nye studie var den mest drabs-intensive periode af Holocaust og sandsynligvis i menneskehedens historie.

"Man kan se på tabellerne, at der er en vanvittig udladning af vold fra august til oktober i 1942," siger Holocaust-forsker Therkel Stræde, der har nærstuderet graferne i det nye studie, men ikke selv har været involveret i forskningen, til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk:Fandt Holocaust virkelig sted?

"Ved udgangen af 1942 var der næsten ikke flere jøder i Generalguvernementet (den tyskbesatte del af Polen, red.), så der kan man se, at drabstallet går ned," fortsætter historikeren, der er lektor på Syddansk Universitets Institut for Historie.

Nazisternes intensive jødeudryddelse i 1942 gik under kodenavnet Aktion Reinhard. Aktionen startede i marts 1942 og varede i 21 måneder. I alt blev 1,7 millioner jøder myrdet under aktionen.

Aktion Reinhard i Polen var begyndelsen på nazisternes systematiske udryddelse af jøder i Europa. 'Endlösung der Judenfrage' – 'den endelige løsning på jødespørgsmålet', blev missionen kaldt af nazistpartiet.

Jødeudryddelsen fortsatte frem til slutningen af 2. verdenskrig i 1945. Mellem 1942 og 1945 blev fire millioner jøder dræbt i KZ-lejre. I alt blev op til 6 millioner jøder dræbt af nazisterne mellem 1933 og 1945.

Læs mere på Videnskab.dk:Hvorfor forfølger fluerne os?

Det nye studie viser, at omkring en fjerdedel af dem blev slået ihjel i august, september og oktober 1942.

Forskeren bag studiet, Lewi Stone, der er matematikprofessor på RMIT University i Australien, har regnet sig frem til udryddelseshastigheden under Aktion Reinhard ved at lave estimater over, hvor mange jøder der blev deporteret fra deres hjem i de 21 måneder, aktionen varede.

Det har han gjort ved at studere køreplaner over de tog, der transporterede jøderne fra deres hjem til KZ-lejrene.

Ifølge forskeren bag studiet, Lewi Stone, dokumenterer beregningerne, at Holocaust uden sammenligning er det største og mest intensive folkedrab i historien.

Læs mere på Videnskab.dk:Internettet ændrer din hjerne

En udbredt opfattelse har ellers været, at massakren i Rwanda i 1994, hvor mellem 500.000 og 1.000.000 rwandalesere blev dræbt på 100 dage, var historiens mest intensive folkedrab.

"Mit studie viser, at mens der under massakren i Rwanda var 8.000 ofre om dagen i en 100-dages periode, var drabsraten under Holocaust næsten dobbelt så høj i løbet af en 100-dages periode under Aktion Reinhard," skriver Lewy Stone på The Conversation.

"Det er den vigtigste lærdom fra Holocaust, som efter min mening aldrig nogensinde må blive glemt," skriver han.