Halvdelen af verdens arbejdsstyrke risikerer at miste deres levebrød

Udsigterne til mad, sikkerhed og fremtid ser dystre ud for de 1,6 milliarder mennesker, der kan miste deres indtjening som følge af coronakrisen. Den Internationale Arbejdsorganisation håber, at regeringer verden over vil passe på arbejdsmarkedets mest sårbare

Næsten to tredjedele af verdens samlede arbejdsstyrke arbejder uformelt, altså uden at være reguleret af love og regler. Det gør dem særligt sårbare, hvis de skulle miste deres indtjeningskilde. Arkivfoto fra Indonesien.
Næsten to tredjedele af verdens samlede arbejdsstyrke arbejder uformelt, altså uden at være reguleret af love og regler. Det gør dem særligt sårbare, hvis de skulle miste deres indtjeningskilde. Arkivfoto fra Indonesien. Foto: Adi Weda/EPA/Ritzau Scanpix

På verdensplan er 3,3 milliarder mennesker i arbejde. Men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis længe endnu.

For 1,6 milliarder – altså tæt på halvdelen af den samlede arbejdsstyrke – risikerer at miste deres levebrød som følge af coronakrisen. Sådan lyder advarslen fra Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO), der hører under FN. Det skriver The Guardian.

”Det viser på det skarpeste, at krisen i jobbeskæftigelsen og alle dens konsekvenser bliver værre, end vi estimerede for bare tre uger siden,” sagde Guy Ryder, direktør i Den Internationale Arbejdsorganisation, til en briefing, hvor der blev spået om en “massiv ” fattigdomspåvirkning.

Truslen er størst for de 2 milliarder mennesker, der arbejder i den ”uformelle økonomi”. Det vil sige, at de udfører sort arbejde eller af andre årsager ikke har en kontrakt. For mange af dem vil det være fatalt, hvis levebrødet smuldrer. Det kan lede direkte ud i fattigdom, forklarer Guy Rider.

Artiklen fortsætter under annoncen

”For millioner af arbejdere betyder ingen indkomst ingen mad, ingen sikkerhed og ingen fremtid. Millioner af virksomheder rundt om i verden trækker næsten ikke vejret. De har ingen besparelser eller adgang til kredit. Det er de virkelige ansigter i arbejdsverdenen. Hvis vi ikke hjælper dem nu, forsvinder de simpelthen.”

Især arbejdsstyrken i Brasilien og USA er indtil videre blevet hårdt ramt af coronavirussens økonomiske knytnæve. Men også selvstændige og kontraktansatte i Europa er i overhægende fare for at se deres kilde til indtjening fordufte.

Den Internationale Arbejdsorganisation forventer et samlet fald i indkomsten for uformelle arbejdere på 81 procent i Afrika og på de to amerikanske kontinenter, 79 procent i Europa og 21,6 procent i Asien og stillehavsområdet.

Eftersom Kina ikke længere er lukket ned, har tusindvis af mennesker fået muligheden for at tjene til føden tilbage. Men i mange andre verdensdele er krisen kun forværret. I alt står 436 millioner virksomheder nu over for alvorlige trusler.

De hårdest ramte sektorer inkluderer engros- og detail, produktion, bolig- og fødevareservices samt fast ejendom og andre forretningsaktiviteter.

Den Internationale Arbejdsorganisation håber, at den alvorlige situation vil få regeringer verden over til at tage hensyn til små virksomheder i den uformelle økonomi og andre, der er særligt sårbare på arbejdsmarkedet, inden de griber til lommerne og fordeler deres finansielle hjælp.

”Pandemien har vist, hvor usikker, skrøbelig og ulige vores arbejdsverden er. Det siges normalt, at denne pandemi ikke diskriminerer, og i medicinske termer er det rigtigt. Vi kan alle blive ramt af pandemien,” siger han og fortsætter:

”Men hvad angår de økonomiske og sociale virkninger, diskriminerer denne pandemi massivt, og frem for alt diskriminerer den dem, der befinder sig nederst i arbejdsverdenen. Dem, der ikke har beskyttelse. Dem, der ikke har ressourcer og det grundlæggende i det, vi kalder et normalt liv.”

Guy Rider håber, pandemien vil medføre varige forandringer på det globale arbejdsmarked – i stedet for blot ”en tilbagevenden til den pre-pandemiske verden med ​​usikkert arbejde for flertallet."