Her er Danmarks bedste sange. Syng dem!

6500 danskere har stemt og kåret de 10 bedste sange. Nu har vi en sangkanon

Katrine Muff Enevoldsen fremfører alle 10 sange akkompagneret af pianist Mathias Holm. Sangene kan afspilles i en artikel, du finder et link til længere nede i artiklen.
Katrine Muff Enevoldsen fremfører alle 10 sange akkompagneret af pianist Mathias Holm. Sangene kan afspilles i en artikel, du finder et link til længere nede i artiklen. . Foto: Mikkel Møller Jørgensen.

I løbet af de seneste årtier har Danmark fået kanonlister over det bedste af blandt andet dansk litteratur, film, billedkunst, teater og arkitektur. Men der er aldrig blevet gjort forsøg på at lave en kanon over de bedste salmer og sange. Altså en slags rettesnor eller prioriteret liste over de vigtigste salmer og sange i den danske sangskat.

Det har Kristeligt Dagblad nu gjort. Hen over sommeren har avisens læsere, men også mange som ikke abonnerer på avisen, stemt på de vigtigste 10 sange og salmer ud fra en liste på 100, som blev udarbejdet af et kompetent panel af sangeksperter. Næsten 6500 mennesker har stemt. Resultatet er en sammensat og skøn blanding af nye og gamle salmer og sange, som beskrives i dagens avis. Ingemanns smukke salme ”Dejlig er jorden” er listens topscorer, og Kai Hoffmanns sanghyldest ”Den danske sang er en ung blond pige” kommer ind som listens nummer 10. Derimellem findes et udvalg af kærlighedssange, nationale sange, sange, der hylder naturen, og salmer til opmuntring og trøst.

Kanontanken er af indlysende grunde kontroversiel. For hvad er kvalitet og god smag? Hvordan kan man bestemme, hvilke forfattere der er værd at huske, eller hvilke salmer og sange der er de mest indholdsrige?

Også Kristeligt Dagblads sangkanon, som vi har fået sat i verden i forbindelse med avisens 125-årsjubilæum den 1. oktober, er selvsagt kun en rettesnor for, hvad der har kvalitet og dybde. Men enhver kulturkanon er vigtig, fordi den hjælper til at skabe overblik i en tid, der er præget af opbrud og en så omfattende mangfoldighed i udbuddet af al slags kultur, at det er nemt at miste blikket for, hvad der har kvalitet og ikke. I alle forhold lader mennesker sig guide af andres råd eller mediernes anbefalinger til at spise på de bedste restauranter, se de bedste seværdigheder eller læse de vigtigste bøger.

Det samme kan man bruge en sangkanon til. Den er en slags tidskapsel, som sendes videre til den næste generation med et budskab om, at netop disse 10 salmer og sange betyder noget helt særligt for danskerne i 2020’erne. De er hævet over døgnets øjeblikkelige aktualitet, og de er et bud på, hvad der har størst værdi i den danske sangskats kulturarv. De er en vigtig del af det, som vi bærer med os. De viser, at man i dag ikke behøver være tilhænger af enten klassisk eller rytmisk sang, men at de to går sammen hånd i hånd. Det betyder, at unge og gamle kan forenes i fællessang. Og netop fællessangen er en enestående måde at knytte mennesker sammen på. Fællessangen udjævner forskelle mellem folk og skaber samhørighed og harmoni. I fællessang kan mennesker med vidt forskellige holdninger mødes.

Danmark er et af de lande i verden, hvor flest mennesker synger sammen. Fællessang bidrager uden tvivl til at fremme fredeligt samkvem mellem mennesker. Højskolesangbogen og salmebogen er de to helt store sangkanoner, som hver på deres måde rummer en vigtig del af dansk sangskat. Essensen af de to er samlet i den nye sangkanon.

En stor meningsmåling, som Kristeligt Dagblad fik foretaget i forsommeren, viste, at tre ud af fire danskere mener, at sangskatten er en vigtig del af dansk kulturarv. Fællessangen har da også oplevet en ny renæssance i de seneste år, og den er blevet markant forstærket under coronaen.

Den nye sangkanon kan forhåbentlig bidrage til, at den udvikling fortsætter. Nu er de vigtigste 10 sange og salmer blevet valgt. Syng dem!