Prøv avisen

Guide: Hvilken type museumsgæst er du?

Er du opladeren, værten eller den fagligt interesserede, når du bevæger dig rundt på landets museer? Den amerikanske professor John H. Falk har inddelt museumsgæster i seks forskellige typer. Foto: Remy De La Mauviniere/Ritzau Scanpix

Nogle medbringer børn og fotograferer og andre nyder kunsten i absolut stilhed. Et debatindlæg om folks opførsel på et dansk kunstmuseum har aktualiseret den amerikanske forsker John H. Falks inddeling af museumsgæster i seks forskellige kategorier

Ærbødigheden er væk, stilheden og respekten for værkerne og ikke mindst for de andre gæster er forsvundet. Folk snakker højlydt med hinanden, råber tværs igennem lokalet, og børn løber skrigende rundt uden tanke for andre end dem selv.

Sådan lød beskrivelsen af en tur på Louisiana, som bachelor i litteraturvidenskab og hyppig museumsgæst Rikke Bergmann formulerede den i et debatindlæg i Politiken.

Den slags konflikter opstår typisk, fordi mulighederne for at møde ens modsætning foran oliemaleriet eller installationskunstværket er blevet langt større.

Men hvem er modsætningerne egentlig?

Professor på Oregon State University John H. Falk har forsket i menneskers motivation for at gå på museum. På baggrund af den forskning har han inddelt museumsgæster i forskellige typer. Kristeligt Dagblad har samlet dem nedenfor.