Prøv avisen

Anne Frank bliver del af verdenshukommelse

- Foto: wikimedia.org

Unesco har føjet den jødiske piges dagbog til listen over verdens mest væsentlige dokumenter

Anne Franks dagbog bliver en del af Unescos register over verdens umistelige dokumenter. Dagbogen er et af de 35 dokumenter, som i år føjes til Unescos Memory of the World Register.

Unesco er FN's organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation og har siden 1997 indsamlet såkaldte umistelige skrifter og har nu 193 på sin liste.

Anne Franks dagbog beskriver den unge jødiske piges liv i Holland under Anden Verdenskrig, hvor hun sammen med sin familie gemte sig for nazisterne, før hun blev forrådt og mistede livet i en koncentrationslejr. Ifølge Unesco er dagbogen en af de 10 mest læste bøger i verden.

Seks af indslagene på Unescos verdenshukkommelses-liste er danske. Det er blandt andet H.C. Andersens breve og manuskripter, Søren Kierkegaard-arkivet og Tropehandelskompagniernes arkiver.

Blandt de andre dokumenter, som bliver føjet til Unescos liste i 2009, er skrifter vedrørende reformerne i Siam - det nuværende Thailand - mellem 1868 og 1910. Også Madagaskars kongelige arkiver kommer med. Blandt andet fordi de dækker perioden fra 1824 til 1897, som efter Unescos opfattelse er et nøgleelement for at forstå grundlæggelsen af et lands identitet.

ritzau/AFP