Prøv avisen

Den skjulte skole

Denne mand leder hemmelig teologisk uddannelse af unge kristne i Kina Foto: Kim Schou

Under jorden, skjult og spredt organiserer Enguang Lee teologisk uddannelse på bachelorniveau. Politiet holder øje med ham

"Ny plan. Vi bliver her," siger Enguang Lee lettere forpustet.

"Her" er en rigmandslejlighed på 29. etage i en af Kinas større byer, hvor hans bror bor med sin kone og to børn. Enguang Lee har arrangeret teologiundervisning for en gruppe studerende i dag, men en kirkeleder blev arresteret for et par dage siden i en nærtliggende by, og når arrestationer af kristne indimellem finder sted, så sker det ofte mere end én gang. Det ved Enguang Lee. Han ved også, at politiet allerede har ham på radaren.

Skal han aflyse undervisningen? Først i bilen på vej til byen beslutter han sig for at gennemføre planen. Det skal dog være et sted, hvor de ikke plejer at mødes, siger han til sig selv. Bilen kører i cirkler, igennem parkeringskældre og forsøger på andre måder at sikre sig, at de ikke bliver skygget, mens Enguang Lee, hvis familie driver en fabrik og ejer mange lejligheder, forsøger at vælge stedet, hvor de kan mødes. Broderens lejlighed er tænkt som et stop på vejen, men så beslutter Lee sig for, at det er sikkert nok at blive her.

Han sætter sig forpustet på sofaen. Det banker på døren. Enguang Lee skynder sig at se igennem kighullet, hvem det er, og lukker så forsigtigt døren op. Det er nogle af hans unge studerende. I samarbejde med et malaysisk universitet arrangerer han i hemmelighed uddannelse for udvalgte unge i 20?erne og 30?erne. Uddannelsen munder ud i en officiel bachelorgrad i teologi.

I år er de kun 20 studerende. Sidste år var de 60, som nåede at blive færdiguddannet. Uddannelsen betaler Enguang Lee selv, for, som han siger, "hvis vi tog penge for det, ville det være for farligt."

I 2000 begyndte Enguang Lee at invitere venner til sit hjem og undervise i kristendom efter selv at have modtaget teologisk uddannelse. Politiet kiggede forbi.

"De så, at vi var ganske få og rige, indflydelsesrige borgere. Så de lod os være," fortæller han.

Men kirken voksede. Fra 25 til 600 i alt på ni år, de fleste rige forretningsmænd. Og så startede han bibelskolen.

Politiet kiggede forbi igen. Denne gang på foranledning af en anmeldelse fra nogle af kirkens egne medlemmer.

Enguang Lee blev arresteret, forhørt og truet med fængsel, hvis han ikke lukkede kirken og bibelskolen.

"?O.k.,? sagde jeg til politimanden. ?Vi lukker?," siger Enguang Lee og tilføjer med et smil:

"Vi lukkede i dén bygning."

Kirken blev inddelt i mindre grupper fordelt på flere steder. Kun til jul mødes de alle på en gang.

"Siden er politiet kommet fem gange og har spurgt mig, hvorfor jeg har startet en kirke op igen. ?Luk din kirke,? siger de. Så lukker vi den kirke, de har besøgt, og åbner et andet sted. Det har vi gjort i et år nu."

De sidste studerende ankommer, og de indleder med en fælles bøn. Gud takkes for, at de er i sikkerhed.

Så begynder undervisningen.

schou@k.dk

Enguang Lees navn er opdigtet af sikkerhedshensyn. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.

I Kina er der i dag 80 millioner kristne, anslår det anerkendte analyseinstitut Pew Research Center. En ud af fire kristne kinesere kommer i statsgodkendte kirker, de resterende tre fjerdedele praktiserer deres tro i det skjulte. Foto: Kim Schou.