Er kejserinden et forbillede for nutidens kvinder?

Adskillige feminister hylder Maria Theresia, fordi hun efter deres mening både var fuldtidsregent og samtidig en forbilledlig mor. Foto: Ronald Zak/AP

Maria Theresia tog som den første regerende kvinde nogen sinde den udfordring på sig at forbinde karriere med familie.
Elisabeth Badinter, filosof

Det er mærkeligt, at netop feminister er så begejstrede for kejserinde Maria Theresia, mener flere historikere

Den østrigske kejserinde Maria Theresia var en frugtbar kvinde, der fødte 16 børn, og hun så gerne sig selv portrætteret som den store landsmoder midt i sin børneflok. På trods af de mange graviditeter var hun også i stand til at regere enevældigt og samtidig forsvare stormagten Østrigs landegrænser.

For mange kvindeforkæmpere er det et mål, at kvinder kan nå magtens tinder. Men alligevel er der i dag, 300 år efter hendes fødsel, ikke enighed blandt europæiske historikere og feminister om, hvorvidt den østrigske kejserinde nu også er et forbillede for nutidens kvinder.

Den tyske historieprofessor Barbara Stollberg-Rilinger udgiver i løbet af foråret bogen ”Maria Theresia. Die Kaiserin in ihrer Zeit” (Maria Theresia. Kejserinde af sin tid). Hun mener, at kejserinden var en foregangskvinde i kampen for kønnenes ligestilling. Den franske filosof Elisabeth Badinter betegner Maria Theresia som en ”dobbeltbelastningens pioner” i efterårets udgivelse ”Le Pouvoir au féminin” (Magten til det kvindelige).

”Maria Theresia tog som den første regerende kvinde nogen sinde den udfordring på sig at forbinde karriere med familie. Det er en

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.