Prøv avisen

Forsker: Vi undervurderer de forhistoriske folk

En fremstående leder af en historisk kultur i det nuværende Syrien var Zenobia, der her kaster et sidste blik på Palmyra, før hun tvinges i eksil af romerne. Maleriet af den mellemøstlige hersker er fra 1888 og skabt af den engelske kunstner H.G. Schmalz. Foto: Wikimedia.

I en ny bog belyser den tyske sprog- og kulturforsker Harald Haarmann, hvordan forsvundne folk udrettede store bedrifter som for eksempel rejser fra Europa til Nordamerika

I 2010 offentliggjorde de amerikanske arkæologer Dennis J. Stanford og Bruce A. Bradley en hypotese, der skabte stor furore blandt videnskabsfolk. Ifølge de to mænd var hverken Columbus eller vikingerne de første europæere, der krydsede Atlanterhavet og ”opdagede” Amerika. Det var derimod istidens mennesker. Dennis J. Stanford og Bruce A. Bradley var overbeviste om, at sælfangerfamilier var rejst fra det sydvestlige Europa til områder ved USA’s østkyst allerede i årene 21.000 til 17.000 før Kristus, og at det amerikanske indland dermed var blevet befolket langt tidligere end hidtil antaget.