Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Forskerne strides om antallet af danske vikinger i England

I modsætning til Antiquity-studiet - som anslår, at 20-35.000 danske vikinger flyttede til Storbritannien - sætter Nature-studiet ikke noget præcist antal på, hvor mange vikinger der flyttede til England. Nature-forskerne skriver blot, at deres data viser et »relativt begrænset input fra danske vikinger« i den britiske befolknings arvemateriale. Foto: Mary Evans Picture Library/Polfoto

Et stort DNA-studie konkluderede i 2015, at der ikke er klare genetiske beviser for danske vikingers besættelse af England. Men studiet får hård kritik af blandt andre arkæologer

Et stort DNA-studie har vakt heftig debat, fordi studiet – modsat flere arkæologiske fund og historiske dokumenter – viser, at danske vikinger havde »relativt begrænset« indflydelse på englænderne.

»Vi ser ingen klar genetisk evidens for danske vikingers besættelse og kontrol over store dele af England,« skriver DNA-forskerne ifølge Videnskab.dk i deres undersøgelse, som blev offentliggjort i det velansete tidsskrift Nature i 2015.

Et nyt studie kommer nu med kritik af DNA-forskernes undersøgelse og konkluderer i stedet, at danske vikinger var massivt til stede i England.

Læs også: Hvilke vikinger var mest barske: Danske eller norske?

Mere præcist drog 20-35.000 danske vikinger vestover og bosatte sig i England, regner forskerne sig frem til ved hjælp af en matematisk model.

»Vi mener ikke, at Nature-studiets analyse af de danske vikinger er rigtig. Vi mener, de tolker forkert på DNA-materialet, og de tager ikke højde for alle de arkæologiske fund og den viden, som historikere og arkæologer har opbygget om danske vikinger i England,« lyder opsummeringen af kritikken fra Jane Kershaw, som er arkæolog ved University College London og forsker i vikingetiden.

I det nye studie, som er publiceret i arkæologi-tidsskriftet Antiquity, fremfører Jane Kershaw og hendes kollega en alternativ fortolkning af DNA-materialet.

Samtidig fremlægger forskerne bevismateriale fra sprogforskning, skriftlige kilder og fra arkæologiske fund og konkluderer, at det samlet set peger på en »storstilet tilstedeværelse af danske vikinger i England.«

Spørger man lederen af Nature-studiet, Peter Donnelly, mener han i virkeligheden ikke, at der nødvendigvis er den store forskel på konklusionerne i Nature-studiet og Antiquity-studiet.

Læs også: Vikingerne tålte ikke fornærmelser 

I modsætning til Antiquity-studiet - som anslår, at 20-35.000 danske vikinger flyttede til Storbritannien - sætter Nature-studiet nemlig ikke noget præcist antal på, hvor mange vikinger der flyttede til England. Nature-forskerne skriver blot, at deres data viser et »relativt begrænset input fra danske vikinger« i den britiske befolknings arvemateriale.

»Jeg er ikke sikker på, at vi modsiger hinanden. Det hele er bare et spørgsmål om tal.«

»Selv hvis 25.000 danske vikinger flyttede til England i perioden, ville de stadig kun udgøre en lille andel af den samlede britiske befolkning. Hvis for eksempel den daværende britiske befolkning var på 500.000 mennesker i de områder, som vikingerne besatte, ville de danske vikinger stadig kun udgøre 5 procent af befolkningen. Og så er det ikke så overraskende, at vi ikke ser noget klart genetisk signal fra dem mere end 1.000 år senere,« siger Peter Donnelly til Videnskab.dk.