Hitler havde mange allierede i jagten på Europas jøder

Ungarn stillede 20.000 gendarmer til rådighed, så de ungarske jøder kunne følges til grænsen og dermed ...

Ungarn stillede 20.000 gendarmer til rådighed, så de ungarske jøder kunne følges til grænsen og dermed deportation til tyske koncentrationslejre. Her ses nogle af de ungarske jøder med stjerne på brystet, der deporteres i Budapest i 1944. Foto: Roger-Viollet/ritzau

Mit udgangspunkt er, at de mennesker, der gjorde holocaust mulig, hverken var moralsk, etisk eller intellektuelt anderledes indrettet end du og jeg
Götz Aly

I en ny bog dokumenterer den store tyske historiker Götz Aly, at den tyske besættelsesmagt ikke savnede samarbejdspartnere til sin udryddelseskrig mod Europas jøder. Han følger antisemitismens blodige spor fra 1880 til holocaust over hele vores kontinent

Langt op i teenageårene vidste Götz Aly og hans kammerater meget lidt om de tyske krigsforbrydelser. I familierne tav man, og ordet jøde kendte man som almindeligt tysk barn i 1950’erne ikke, fortæller den kendte historiker, der underviser på universitetet i Wien.

Men så brød helvede løs.

”I begyndelsen af 1960’erne distribuerede indenrigsministeriet en film til skolerne, som viste befrielsen af Auschwitz, Bergen-Belsen og Buchenwald. Vi anede ikke, hvad vi skulle se, da vores lærer førte os ned i filmkælderen. Men så så vi bjergene af lig, bunkerne af sko og afklippet hår – for første gang kiggede vi ned i afgrunden.”

Da de unge kom hjem og forældrene stillede det ”daglige dumme spørgsmål om, hvordan det var gået i skolen”, brød familiekonflikterne ud overalt i Tyskland, husker Götz Aly, som fra da af vidste, at det var historiker, han ville være.

”Pludselig kunne man ikke stole på sine voksne. Alle dem, man holdt af, forældre og bedsteforældre, havde ikke fortalt andet end et par uskyldige anekdoter fra krigen – i stil med den at være udstationeret i Danmark og kunne få smør.”

Men når man som Aly er født i 1947 i

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.