Prøv avisen

Hitler planlagde at dræbe paven

Planen om at dræbe paven forklares som en hævnaktion mod det italienske folk efter arrestationen af Hitlers allierede, Benito Mussolini. -

Nye oplysninger tyder på, at nazisterne i 1943 planlagde at angribe Vatikanet og myrde Pave Pius XII

Hitlers håndlangere lagde i sommeren 1943 en detaljeret plan om at angribe Vatikanet og myrde den daværende Pave Pius XII. Planerne blev gennemgået ved et møde mellem den tyske og den italienske efterretningstjeneste i Wien den 29. og 30. juli.

Oplysningerne - som ifølge det katolske nyhedsbureau Zenit er offentliggjort i bispeavisen Avvenire - bekræfter tidligere påstande om et planlagt attentat mod det katolske overhoved.

Avvenire har blandt andet talt med 72-årige Niki Freytag Loringhoven, søn til en oberst i den tyske hærs overkommando under 2. verdenskrig. Ifølge Loringhoven gav Hitler ordre til at kidnappe og muligvis myrde både Pave Pius XII og Kong Victor Emannuel III.

Støtter tidligere påstande

Hitlers ordre forklares som en planlagt hævnaktion mod det italienske folk efter arrestationen af Hitlers allierede, den fascistiske leder Benito Mussolini.

Ifølge avisen Avvenire stemmer Niki Freytag Loringhovens forklaring overens med forklaringer givet under domstolen i Nürnberg i 1946.

Der har længe verseret påstande om, at Hitler ønskede paven fjernet.
Påstandene blev blandt andet fremsat i en bog fra 1997 skrevet af
Dan Kurzman, som bygger på interview med SS' øverstkommanderende i Italien, general Karl Wolf.

Ifølge det katolske nyhedsbureau Zenit har det blot hidtil været vanskeligt at bekræfte den tyske eks-generals udsagn.

Pius upopulær blandt jøder

Trods Hitlers had til Pius XII har den daværende pave skaffet sig et eftermæle som eftergivende over for nazistene. Siden krigen har jøder kritiseret ham for at lukke øjnene for nazisternes omfattende jødeudryddelser, skriver vl.no.

Fra katolsk hold er paven blevet forsvaret med, at han i det skjulte arbejdede for at redde jøder fra koncentrationslejrene - blandt andet ved at udstede falske pas til jøder, som risikerede at blive deporteret til Tyskland.

Pius XII har i dag status som 'venerabilis' - ærværdig - som er et tidligt stadium i processen mod helgenkåring.

Hvis den nuværende Pave Benedikt XVI beslutter at bringe Pius XII tættere på en helgenkåring, vil det sandsynligvis udløse voldsomme reaktioner blandt ældre jøder, som stadig husker krigen.

Jewish Virtual Library skriver kritisk om Pius XII. Klik her for at gå til hjemmesiden.