Forsker: Tordenskiold gik på indkøb, da han ikke længere kunne gå i krig

Efter et omflakkende liv på søen købte Tordenskiold en overraskende mængde møbler og genstande til sin lejlighed på Christianshavn. Hans gevaldige temperament passede ikke i fredstid, så han skulle finde et andet sted at lukke dampen ud, og det gjorde han ved at købe ind, fortæller forsker

Tordenskiold havde en helt ufattelig mængde møbler. Man har ikke kunnet stikke et stykke cigaretpapir ind mellem hans ting, siger forfatter, foredragsholder og ph.d. i historie Barbara Zalewski.
Tordenskiold havde en helt ufattelig mængde møbler. Man har ikke kunnet stikke et stykke cigaretpapir ind mellem hans ting, siger forfatter, foredragsholder og ph.d. i historie Barbara Zalewski. Foto: Michael Daugaard.

De fleste af de kendte historier om Tordenskiold handler om søhelten i krig eller kamp. Selv i den måske mest berømte historie, den om duellen, der tog livet af ham kort efter hans 30-årsfødselsdag, har han våben i hånd, selvom duellen blev udkæmpet, efter at Store Nordiske Krig var afsluttet.

Men hvordan lever en krigshelt, der har været i krig det meste af sit liv, når krigen er slut?

Det er udgangspunkt for en kommende film om Tordenskiold, der får premiere til januar med Jakob Oftebro, kendt fra tv-serien ”1864”, i titelrollen, og det er også et emne, der har optaget forfatter, foredragsholder og ph.d. i historie Barbara Zalewski, der har været historisk konsulent på filmen.

I sit foredrag ”Hjemme hos Tordenskiold” træder hun indenfor i søheltens lejlighed i Strandgade 6 på Christianshavn, hvor han lejede sig ind nogle måneder før den skæbnesvangre duel.

Efter Tordenskiolds død blev lejlighedens indhold minutiøst registreret i det skifte, der blev en del af en langvarig arvesag, og værelserne var bestemt ikke så spartansk møbleret, som man måske kunne have ventet det af en ung mand, der var vant til at klare sig på søen.

Med blikket ind i lejligheden møder vi ifølge Barbara Zalewski for første gang den feterede søhelts hverdag.

”Det billede, man har af Tordenskiold, er af den vilde krabat, der gav fanden i det hele. Kan man forestille sig, at James Bond har en villa med et lager af toiletpapir?”, siger Barbara Zalewski, der er blevet overrasket over, hvor fyldt lejligheden faktisk var.

”Han havde en helt ufattelig mængde møbler. Man har ikke kunnet stikke et stykke cigaretpapir ind mellem hans ting,” siger hun.

”Han havde skabe fulde af ting. For eksempel var der al slags sølvtøj, flere par damehandsker og et bur til en mår.”

Kun få af tingene i lejligheden havde forbindelse til Tordenskiolds liv på søen, fortæller Barbara Zalewski. I en kuffert lå to kort over den svenske fæstningsby Marstrand, som søhelten netop havde besejret, men bortset fra et omfattende våbenlager i lejligheden, heriblandt adskillige salutkanoner, var det også stort set det.

”Kuffertens indhold er typisk for en søofficer, og det ser ud til, at han bare har klappet den i efter Marstrand og ladet den stå,” siger Barbara Zalewski.

På kort tid har kufferten imidlertid fået selskab af et væld af effekter, for Tordenskiold lagde tilsyneladende ikke fingrene imellem, når han gik på indkøb.

”Der er ikke krig mere, han har penge på lommen, og han har sikkert også kedet sig. Han har haft et gevaldigt temperament, som overhovedet ikke passede i fredstid, så han skulle finde et andet sted at lukke dampen ud, og det har han så gjort ved at købe ind,” siger Barbara Zalewski.

Hun gætter på, at nogle af tingene måske er blevet købt med videresalg for øje, hvilket et betragteligt lager af vin i kælderen kunne tyde på.

Men tingene havde også en anden vigtig funktion, for efter at borgersønnen Peter Wessel i 1716 var blevet adlet under navnet Tordenskiold, skulle han med ét begå sig i helt andre luftlag.

”Det er vigtigt at sætte Tordenskiold ind i tidens hierarki. Han kommer pludselig op i en meget høj rangklasse med dertil hørende privilegier og pligter,” fortæller Barbara Zalewski.

”Efter et omflakkende liv, hvor han ikke har sat bo, har han brugt de her måneder på at skabe sig et fornemt hjem. Han har købt ind med henblik på at få et hjem, der passede sig for hans rang og stand.”