Hoptrup Højskole har mistet sit bagland

Hoptrup Højskole, som gennem mange år har haft en tæt tilknytning til Indre Mission, vil efter al sandsynlighed blive lukket

Faktaboks om folkehøjskolernes tilstand:

Det samlede antal af elever på landets folkehøjskoler er faldet med ca. 25% siden skoleåret 1993/1994.

Inden for de sidste tre år er 11 folkehøjskoler blevet lukket. Den sidste var Danebod Højskole i 2002.

Krisen kulminerede i 2001, hvor seks højskoler lukkede.

Faktaboks om folkehøjskolernes tilstand:

Det samlede antal af elever på landets folkehøjskoler er faldet med ca. 25% siden skoleåret 1993/1994.

Inden for de sidste tre år er 11 folkehøjskoler blevet lukket. Den sidste var Danebod Højskole i 2002.

Krisen kulminerede i 2001, hvor seks højskoler lukkede.

Den 80 år gamle Hoptrup Højskole i Sønderjylland, der oprindeligt blev etableret af den kirkelige ungdomsorganisation KFUM og KFUK og af Indre Mission, synger nu på sidste vers. Højskolen ligger smukt mellem de snart grønne skove i nærheden af Haderslev, men fremtiden ser sort ud. En enig bestyrelse har den 10. februar besluttet at afvikle højskolen, og den endelige afgørelse bliver truffet i dag ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde.

- Der mangler tre til fire millioner kroner, for at højskolen kan fortsætte, men det er svært at se, hvor pengene skal komme fra, siger forstander Mads Christensen.

Hoptrup Højskole har siden 1999 været i krise. Fra 85 elever i 1997 faldt elevtallet til kun 12 i 2000. Det fik Hoptrup Højskole til at prøve at promovere sig som en it-højskole. Da det ikke hjalp, blev målgruppen ændret til bogligt svage unge, men da var det allerede for sent.

-Vi skulle have sadlet om noget tidligere. De sidste syv år har der stort set ikke været nogen elever fra højskolens religiøse bagland. De unge kristne har i stedet søgt andre kirkelige højskoler såsom Haslev udvidede Højskole og Børkop Højskole, siger forstanderen.

Netop den manglende tilslutning fra det religiøse bagland har en naturlig forklaring.

Vigende tilslutning

For det første har Indre Missions Ungdom (IMU) de seneste tre år oplevet en vigende tilslutning. For det andet har landsungdomssekretær, Erik Holmegård i Indre Mission selv rådet de unge til at vælge Børkop Højskole, fordi det er en bibelskole.

-Vi har i IMU rådet de unge til at prioritere den personlige opgradering af bibelkundskaber frem for en bredere kirkelig højskole, som Hoptrup Højskole tidligere har været, siger han. Børkop Højskole har også haft et svagt fald i elevtallet siden 2000, men ikke noget, der kommer i nærheden af Hoptrup Højskoles nedtur.

Haslev udvidede Højskole, der som Hoptrup trækker på den kirkelige organisation KFUM og KFUK, har også erkendt, at baglandet er blevet for lille. Derfor har de udvidet deres bagland til at gælde KFUM-Spejderne.

- Det er en kamp mellem højskolerne om at overleve, siger forstander Jørgen Kvist Jensen, Haslev udvidede Højskole.

En kamp, der nu kommer til at koste Hoptrup Højskole livet.

rieper@kristeligt-dagblad.dk