Prøv avisen

Indere og gamle grækere opfandt vegetarismen

Efter Anden Verdenskrig kom der øget fokus på landbrugsdyrs dårlige forhold i Europa og Nordamerika, hvilket medførte demonstrationer. Her ses medlemmer fra den amerikanske bevægelse FARM under en demonstration foran en slagterbutik i New York i forbindelse med Thanksgiving i 1984. - Foto: Suzanne Vlamis/AP/ritzau

Antallet af danskere, der vælger eller støtter en vegetarisk livsstil, vokser med det øgede fokus på sundhed, klima og etik. Men længe før man i det moderne Vesten tog kampen op for at sænke kødindtaget, var det blandt andre oldtidens indere, græske filosoffer og en britisk præst, der ledte vegetarismen frem

Den 30. september 1847 samledes omkring 150 briter til en konference i Ramsgate i det sydøstlige England. Deres formål var at skabe historie. Sammen ville de oprette verdens første vegetariske forening.

Blandt de fremmødte var der mennesker, som havde afholdt sig fra både kød og alkohol i over 30 år, kunne man senere læse i et referat fra mødet bragt i tidsskriftet The Truth Tester. De mennesker fremstod alle, lød det videre i referatet, ”meget patriarkalske, sunde, stærke og fulde af intelligens og kærlighed”.

Netop de tillægsord var blandt de fremmødtes motiver for at danne en forening. Under konferencen i Rams-gate fandt de på et formål, der lød, at foreningen skulle udbrede viden om fordelene ved og forpligtelsen på ikke at spise kød, fordi det i sidste ende ville medføre et bedre samfund, et bedre universelt broderskab samt øge menneskers glæde generelt.

Fra den 30. september var den første vegetariske forening i Vesten, Vegetarian Society, altså grundlagt. På det tidspunkt havde ordet vegetar kun været brugt i få år, men den vegetariske bevægelse spredte sig hurtigt fra Storbritannien til USA og rundt i Europa.

Og her vokser den stadig. I august viste en forbrugerundersøgelse fra Coop Analyse, at cirka 100.000 danskere er vegetarer, mens næsten en halv million danskere spiser overvejende vegetarisk. Derudover tales der politisk om kødfrie dage og om retten til at kunne få serveret vegetarretter på plejehjem og andre institutioner.