Prøv avisen

København var en handelsby før Absalon

Biskop Absalon var en af middelalderens mest magtfulde mænd. Her figur af biskop Absalon på Moesgård Museum. Foto: Johan Mikkelsen/ritzau

Biskop Absalon betegnes normalt som Københavns grundlægger. Men den titel skal ikke forstås alt for bogstaveligt. Arkæologiske fund viser, at byen ikke blot var et lille fiskerleje, men en handelsby, da kongen gav Absalon København

Går man rundt i København, får man let øje på på Absalon, den berømte og magtfulde biskop, som ifølge Saxos danmarkshistorie grundlagde København.

På Københavns Rådhus er der en guldbelagt afbildning af ham, ligesom der på Højbro Plads nær Christiansborg er rejst en rytterstatue for at hylde den mægtige biskop.

Frem til for blot 10 år siden var de fleste historikere nemlig enige om, at København ikke havde været andet end et lille og beskedent fiskerleje, indtil Absalon fik byen i gave af kong Valdemar for 850 år siden.

Med den store leder Absalon i spidsen skulle byen have forandret sig til ukendelighed de efterfølgende 50 år. Før var der blot en lille samling huse nær vandet, men takket være Absalon voksede byen helt ud til Vestre og Nørre Voldgade, hvor biskoppen sørgede for at befæste byen.

Men den historie er altså ikke helt sand, fastslår Jane Jark Jensen, der er museumsinspektør og arkæolog på Københavns Museum.

”Vi har vidst i snart tyve år, at der har været aktivitet i København før Absalon. Men vi har ikke haft entydige beviser. Det har vi nu,” fortæller hun og henviser til de senere års omfattende udgravninger rundt om i København.

Det første bevis kom i 2008, da der blev gravet i den nordlige del af Sankt Clemens Kirke, en kirke, som lå ved Strøget i København.

Et unikt smykke og den måde, skeletterne lå begravet på, daterer tilbage til 1000-tallet, altså mere end 100 år før Absalon.