Kort nyt

Kort nyt om historie

Knud Lavards kappe dukket op

I forbindelse med relanceringen af oldtidsudstillingen på Nationalmuseet fandt museets medarbejdere flere ukendte genstande i museets lagre. Man kan dog stadig sagtens finde andre ukendte ting og sager. Det fandt historikeren Ane Bysted fra Historiens Hus i Ringsted ud af. Under research til en ny middelalderudstilling fandt hun nogle små æsker med påskriften den hellige hertug Knuds kappe og svededug. Knud Lavard blev myrdet i 1131 og blev senere helgenkåret. Ane Bysted mener derfor, at der sikkert er tale om relikvier. Hun tilføjer dog til Dagbladet Køge, at man desværre ikke kan være sikker på, at der er tale om Knud Lavards kappe. Relikvier var en indbringende forretning, og platteslagere forfalskede rask væk de eftertragtede rester efter hellige personer.

Indkøbsnet fra stenalderen

To engelske arkæologer er i Lejre Forsøgscenter i øjeblikket. De skal under deres ophold forsøge at finde ud af, hvordan stenalderfolk transporterede deres sager. Havde de mon en art indkøbsnet af tekstil? På stenalderbopladsen Tybrind Vig på Fyn har man fundet et stykke sammensyet tekstil, og eksperter mener, at der er tale om en nettaske, skriver historieonline. De to englændere vil høste bark og bearbejde den til fibre ved hjælp af flintesten. Fibrene blødgøres og flettes dernæst til snor. Til sidst afprøves snorenes holdbarhed, og man vil også prøve at farve tekstilet. Hvis forsøget lykkes, vil forskerne komme tættere på at kunne forklare, hvordan stenalderfolk transporterede deres fornødenheder.

Hitlers kunst-samling på nettet

Hitler var som bekendt in-teresseret i kunst, og mens han sad på magten, samlede han kunst fra de erobrede lande. 4.731 stykker kunst fik han samlet sammen. Hans drøm var, at hans samling skulle på et nybygget museum i Linz i Østrig. Efter krigen faldt samlingen i hænderne på de allierede, og dele af den er i dag spredt over hele verden. Dog er ikke alt kommet tilbage til de rette ejermænd, og derfor har et tysk museum nu lavet en web-udstilling med fotografier af kunsten. Den kan ses på www.dhm.de/datenbank/linzdb/.

Når en farao keder sig

University of Wolverhampton har fundet frem til verdens ti ældste vittigheder. Verdens ældste vittighed indikerer, at toilethumor har været lige så underholdende for 4000 år siden som i dag. Vittigheden stammer fra det sumeriske rige og er fra år 1900 f.Kr. Den lyder således: Noget som ikke er sket i umindelige tider: En ung pige pruttede ikke i sin mands skød. På anden pladsen kommer en ægyptisk vittighed fra år 1600 f.Kr., der lyder: Hvordan underholder man en farao, der keder sig? Man sejler en båd fyldt med kvinder klædt i fiskenet ned ad Nilen og beder farao om at tage ud at fiske. Om man i dag lige fanger pointen, er usikkert, men om ikke andet kan man vel få et grin ud af at forestille sig oldtidsfolket gå rundt og fortælle vittigheder. Den fuldstændige top-ti-liste over verdens ældste jokes kan findes på www.wlv.ac.uk.

historie@kristeligt-dagblad.dk