Mange reformationer blev til mange kirker

 500 år efter at Martin Luther offentliggjorde sine 95 teser i Wittenberg, er der ikke blot blevet flere ...

500 år efter at Martin Luther offentliggjorde sine 95 teser i Wittenberg, er der ikke blot blevet flere protestanter i verden, men også flere protestantiske kirker som udløber af de mange teologiske drøftelser og bevægelser, der fandt sted i årene efter. På billedet, der er et træsnit fra det 19. århundrede, hænger Martin Luther sine 95 teser på Slotskirken i Wittenberg under stor diskussion blandt de tilstedeværende borgere. – Foto: The Granger Colletion/Polfoto

Selv inden for en tilsyneladende fast forankret familie som den lutherske vil der være umådelige forskelle mellem en lutheraner i Danmark og en lutheraner i staten Missouri i USA.
Michel Grandjean, professor i kirkehistorie

Teologisk strid har været en del af de protestantiske kirkers dna siden de første disputter mellem Martin Luther og Ulrich Zwingli

500 år efter, at Luther gjorde verden bekendt med sine 95 teser, tilhører 800 millioner mennesker et kristent trossamfund med rod i Reformationen. Det er en god tredjedel af de 2,2 milliarder kristne i verden.

Men det er ikke kun antallet af protestantiske kristne, der er vokset. Det samme gælder antallet af protestantiske trossamfund. Den britiske religionssociolog David Barrett, der er redaktør af World Christian Encyclopedia, har identificeret 8196 forskellige protestantiske kirker verden over.

Alene i Sydkorea findes 80 forskellige protestantiske kirker, påpeger Michel Grandjean, professor i kirkehistorie ved universitetet i Genève og specialist i protestantisk kirkehistorie.

”Selv inden for en tilsyneladende fast forankret familie som den lutherske vil der være umådelige forskelle mellem en lutheraner i Danmark og en lutheraner i staten Missouri i USA, hvor man for eksempel ikke vil høre tale om økumenisk dialog overhovedet. Andre steder som i Tyskland og i Frankrig har lutherske og reformerte kirker sluttet sig sammen i forenede kirkesamfund,” siger han.

Siden Martin Luther smækkede med døren efter samtalen

Prøv en måned for 0 kr.
Alle læsere kan få adgang til alle artikler og avisen i 4 uger uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.