Mindesøndag for digterpræsten Kaj Munk

60-års dagen i morgen markeres i Lund Domkirke, Vedersø og Nakskov. I Flensburg uddeles Kaj Munk-prisen til tyske prismodtagere

Af Jørgen Steens

60-års dagen i morgen - søndag 4. januar - for mordet på digterpræsten Kaj Munk markeres flere steder landet over. Der vil blive kransenedlægning på Kaj Munks grav i Vedersø og lagt blomster ved korset på Hørbylunde Bakke, hvor han blev fundet i vejkanten om morgenen den 5. januar 1944 skudt af tyske håndlangere. I Lund Domkirke holdes en mindegudstjeneste, og i Flensburg uddeler Kaj Munks Mindefond for første gang årets Kaj Munk-pris til tyske prismodtagere.

Prisen tildeles den tyske Munk-forsker Paul Gerhard Schoenborn og to tyske skuespillere, Isabel Sanding og Ralf Gottesleben, som mere end 80 gange har opført Kaj Munk-skuespillet »Han sidder ved smeltediglen« i Tyskland.

Paul Gerhard Schoenborn har sammen med nu afdøde Rolf Lehfeldt oversat syv af Kaj Munks skuespil til tysk. De blev udgivet sidste år med forord af Kaj Munks søn, universitetslektor Arne Munk.

- Det har vakt opsigt, at Kaj Munk-prisen gives til tre tyskere, men det er fuldt fortjent, fastslår Arne Munk, som i det sidste nummer af Kaj Munk Selskabets blad, »Munkiana«, blandt andet skriver om de to oversætteres indsats, at der ikke er skygge af tvivl om, at »de herrer .... med denne gedigne indsats har glædet min far i den afkrog af himlen, hvor han har sin skrivepult stående«.

I Vedersø i Vestjylland, hvor Kaj Munk var præst fra 1924 frem til mordet natten mellem den 4. og 5. januar 1944, vil Kaj Munk Selskabets formand, Jens Kr. Lings, klokken 11.30 lægge en krans på Kaj Munks grav ved Vedersø Kirke, og medlemmer af selskabet vil desuden om formiddagen lægge blomster i Hørbylunde og ved Kaj Munk-statuen på torvet i Nakskov, hvor Kaj Munk gik i realskole og i en kort periode var vikar på Nakskov Gymnasium, inden han fik sit kald i Vedersø.

Efter kransenedlægningen i Vedersø fortsætter man med fællesspisning, generalforsamling, tale og oplæsning af Kaj Munk-tekster ved skuespilleren Caspar Koch. Der serveres grønlangkål tilberedt efter lollandsk opskrift. Det er tradition i Kaj Munk Selskabet, oplyser Jens Kr. Lings, for mellem jul og nytår stod der altid grønlangkål på menuen i præstegården i Vedersø.

I Toreby Kirke på Lolland, som i gymnasietiden var Kaj Munks sognekirke, vil 60-års dagen blandt andet blive markeret med sange og salmer af Kaj Munk ved højmessen, oplyser sognepræst Svend Aage Nielsen, som i sin prædiken også vil tage temaer op fra en af Munks prædikener. I Branderslev Kirke ved Nakskov vil sognepræst Carl P. Behrens bede en af Munks gamle kirkebønner.

I 1999 indviede Strängnäs Domkirke uden for Stockholm et martyrkapel med 41 martyrer fra det 20. århundrede, deriblandt Kaj Munk. Egentlig var det planen, at der også her skulle have været en markering af 60-året for Munks død, men det bliver nu i stedet Lund Domkirke, hvor der klokken 17 i morgen holdes en mindegudstjeneste. Kaj Munk-forfatteren, provst Lennart Franck, vil give et billede af Kaj Munk, og hans liv, indsats og betydning, og en Kaj Munk-prædiken vil blive læst op på dansk af en af domkirkens præster.

steens@kristeligt-dagblad.dk