Nationalmuseet sætter fokus på Tycho Brahe

EFTERÅRSudstilling: Den verdensberømte stjerneforsker er omdrejningspunktet i Nationalmuseets store efterårsudstilling om renæssancen. Tycho Brahe favner mange facetter af sin samtid og fortæller gennem sit liv om denne historiske epoke

I anledning af Renæssanceåret åbner Nationalmuseet den 16. september dørene for særudstillingen "Tycho Brahes verden – Danmark i Europa 1550-1600". Med afsæt i den adelige videnskabsmand skildrer man den farverige periode.

Museumsinspektør Poul Grinder-Hansen står for udstillingen og har gennem tre år fordybet sig i Tycho Brahe og begrunder det således:

– Vi valgte Tycho som udgangspunkt, fordi han er et godt udtryk for renæssancen. Han repræsenterer det traditionelle gennem sin adelsstand, men også det nye i tiden gennem sin banebrydende forskning, forklarer Poul Grinder-Hansen.

Udstillingen skildrer i genstande, billeder og tekst tidens hverdagsliv, adelsstanden, kirken og den karakteristiske kunst og videnskab. Og netop videnskaben stod centralt:

– Renæssancens videnskabsfolk var anderledes end i dag. De forskede ofte inden for flere discipliner, men lå under for tidens religiøse normer. Så det var en brydningstid med stærke holdninger både inden for kirke og videnskab, fortsætter Poul Grinder-Hansen.

Tycho Brahe kombinerede også forskellige videnskaber: astronomi, kemi, medicin, matematik og astrologi. Han så dem alle som en del af universets store sammenhæng.

Udstillingen viser blandt andet Tycho Brahes manuskripter, hans "De nova stella", tidens astronomiske instrumenter og en himmelglobus baseret på Tycho Brahes observationer.

I 1901 blev Tycho Brahes grav i Prag undersøgt. Dele af hans dragt, hatten, en strømpe, sko og afstøbningen af kraniet med den skamferede næse kan også ses på Nationalmuseet. Den famøse sølvnæse blev dog ikke fundet.

Til gengæld påviste man hans dødsårsag, nemlig kviksølvforgiftning. Analyser af hans skægstubbe viste en overdosis af kviksølv i blodet et døgns tid, før han døde. Tycho Brahe havde en voldsom urinvejsinfektion, som han sikkert har prøvet at kurere med et af sine medikamenter – og det endte fatalt. Så på sin vis døde den enestående forsker midt i sit eget eksperiment.

historie@kristeligt-dagblad.dkFakta

Tycho Brahe på Nationalmuseet

"Tycho Brahes verden – Danmark i Europa 1550-1600".

Nationalmuseet i København fra den 16. september 2006 til den 9. april 2007.

Information om særarrangementer for børn, foredrag og koncerter på www.natmus.dk.