Prøv avisen

Nazisterne holdt Jesus-fri jul

Jul i nazistisk bunker. - Foto: Commons:Bundesarchiv/Wikimediacommons

Julen varer lige til påske, lyder det i børnesangen. For nazisternes vedkommende skulle julen, uanset dens længde, være uden Jesus, viser tysk udstilling. I stedet skulle staten hyldes som frelser

På det tyske museum EL-DE-Haus i Köln kan man for tiden opleve en noget særpræget udstilling om den tyske jul under nazismen.

Udstillingen viser eksempler på, hvordan julen og dens symboler blev overtaget af nazisterne og udnyttet som propaganda, og hvordan nazisterne forsøgte at fjerne Jesus fra fejringen af julen.

På udstillingen kan man blandt andet se juletræspynt og kageforme formet som hagekors og juletræskugler med nazistiske symboler, skriver Spiegel online.

Den tyske kvinde Rita Breuer begyndte i 1970?erne at samle på gammel, tysk juletræspynt, og i den forbindelse stødte hun på nogle meget specielle genstande fra Anden Verdenskrig.

Det var blandt andet miniature-soldater, bomber og håndgranater lige til at hænge på juletræet. Hun blev derfor interesseret i at undersøge, hvordan julen var blevet brugt som propaganda af nazisterne, siger hun til Spiegel online.

I dag kan man opleve udvalgte genstande fra familien Breuers samling på en udstilling på NS Dokumentationszentrum (EL-DE Haus) i Køln.

Udstillingen viser julen og propagandaens historie fra det 19. århundrede frem til i dag og fokuserer på, hvordan nazisterne misbrugte julen og forsøgte at gøre den til en germansk vintersolhvervsfest.

Det voldte nazisterne en del problemer, at Jesus-barnet var jøde, og derfor forsøgte de at lave om på traditionerne ved at skrive Jesus ud af julen og gøre den mindre kristen.

De forsøgte at få den tyske befolkning til at inkorporere de nazistiske symboler i deres julepynt og julebag og at erstatte den kristne Sankt Nikolaus med den nordiske gud Odin.

Især stjernen i toppen af juletræet var et problem for nazisterne, da nazisterne betragtede den enten som et symbol på den jødiske davidsstjerne eller et sovjetisk symbol. Den kunne derfor ikke bruges længere.

Da krigen for alvor gik i gang, blev tyskerne opfordret til at sende julekort til soldaterne ved fronten, og i slutningen af krigen forsøgte nazisterne at lave højtiden om til en mindedag for de faldne soldater.

Men befolkningens gamle traditioner var ikke helt nemme at ændre, og nazisternes juleprojekt mislykkedes til en vis grad.

Nogle ting er dog blevet hængende. For eksempel bliver nazi-versionen af den traditionelle julesalme "Es ist für uns eine Zeit angekommen" stadig sunget i dag i Tyskland. Nazisterne fjernede referencerne til Jesus fra salmen og omskrev den til at handle om en gåtur gennem sneen – en version, som altså stadig bliver sunget, selvom de fleste nok ikke er klar over, hvor den egentlig stammer fra.

Udstillingen Von wegen Heilige Nacht! Weihnachten in der politischen Propaganda kan opleves på NS Dokumentationszentrum i Köln hele januar.

historie@kristeligt-dagblad.dk