Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Rigsarkivet indrømmer, at ledelsen løj for offentligheden

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Daværende Rigsarkivar løj, da han i interview med avis fortalte, at stort set alt stjålet materiale var leveret tilbage. Peter Skaarup (DF) vil have kulturministeren i samråd: ”Vi er nødt til at få ministeren i samråd om den her udvikling i sagen. Og vi er nødt til at få at vide, hvilke konsekvenser ministeren har tænkt sig, at sagen skal få for Rigsarkivet," siger han

Forfatteren bag bogen ”De forsvundne nazidokumenter”, Martin Q. Magnussen, kommer i bogen med kraftige beskyldinger mod Rigsarkivets ledelse. Blandt andet bliver daværende rigsarkivar Asbjørn Hellum hængt ud for i 2013 at have løjet for offentligheden og kulturministeren ved at fortælle, at alt stjålet materiale var tilbage på Rigsarkivet. En fortælling, han gentager over for Weekendavisen i 2014. Men i bogen skriver forfatteren, at han via en aktindsigt har beviser for, at Rigsarkivets ledende medarbejdere allerede under efterforskningen af tyveriet var orienteret om, at meget materiale fortsat manglede.

Kristeligt Dagblad har spurgt Rigsarkivet, hvad de ledende medarbejere vidste hvornår? Hvorfor det ikke blev meldt ud, at der stadig manglede materiale? Og hvilke konsekvenser det kan have for den uerstattelige kulturarv?

Rigsarkivet vil ikke svare direkte på spørgsmålene og har i stedet sendt denne kommentar i en mail, hvor vicedirektør Ole Magnus Mølbak Andersen udtaler:

”Rigsarkivets daværende ledelse udtalte sig i maj 2013 på baggrund af den viden, som de havde på det tidspunkt. I forbindelse med arbejdet i oktober 2012-januar 2013 (under efterforskningen af tyveriet fra Rigsarkivet, red.) var der fokus alene på at få opbygget et anklageskrift med henblik på at få de to tyve dømt.”

I Rigsarkivets redegørelse til kulturministeren, efter at bogen udkom, erkendes det dog, at daværende Rigsarkivar Asbjørn Hellum løj, da han udtalte til Weekendavisen, at stort set alt stjålet materiale var leveret tilbage.

”Asbjørn Hellums udtalelse 21. februar 2014 burde være bragt i overenstemmelse med en på det tidspunkt sikker viden i organisationen af fortsatte mangler i samlingerne. Udtalelsen var på den baggrund fejlagtig, hvilket Rigsarkivet beklager.”

I begyndelsen af oktober kritiserede den fungerende kulturminister, Rasmus Prehn (S), Rigsarkivet for ikke at give korrekte informationer.

Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti har også mistet tilliden til Rigsarkivet.

”Vi er nødt til at få ministeren i samråd om den her udvikling i sagen. Og vi er nødt til at få at vide, hvilke konsekvenser ministeren har tænkt sig, at sagen skal få for Rigsarkivet,” sagde Peter Skaarup til TV 2 i sidste uge.

Rigsarkivar Anne-Sofie Jensen vil fortsat ikke svare på Kristeligt Dagblads spørgsmål, men skriver i en mail:

“Rigsarkivet er orienteret om Kulturministerens udmelding i forlængelse af den redegørelse, vi har udarbejdet. Det er selvfølgelig vigtigt for Rigsarkivet, at ministeren får svar på alle sine opfølgende spørgsmål.”