Sådan blev fortidens filistre til vor tids palæstinensere

Der går en lige linje fra Goliats folk i Det Gamle Testamente til palæstinenserne på Vestbredden i dag. Men linjen er snarere sproglig end fysisk, siger arkæolog

Mens nutidens israelske jøder ser sig forbundet med israelitternes kong David, er der også et vist identitetsfællesskab mellem datidens filistre og nutidens palæstinensere. Det er nemlig filistrene, der især er kendt for deres krigskæmpe Goliat, at palæstinenserne er opkaldt efter.
Mens nutidens israelske jøder ser sig forbundet med israelitternes kong David, er der også et vist identitetsfællesskab mellem datidens filistre og nutidens palæstinensere. Det er nemlig filistrene, der især er kendt for deres krigskæmpe Goliat, at palæstinenserne er opkaldt efter. .

Man kan nemt få tanken, at det er historien, der gentager sig i den uforsonlige konflikt, der udspiller sig mellem israelere og palæstinensere i dag.

For ikke nok med, at de nuværende spændinger har stået på i årtier, men de ligner til forveksling også de stridigheder, man kan læse om i Det Gamle Testamente mellem israelitter og filistre.

Mens nutidens israelske jøder ser sig forbundet med israelitternes kong David, er der også et vist identitetsfællesskab mellem datidens filistre og nutidens palæstinensere. Det er nemlig filistrene, der især er kendt for deres krigskæmpe Goliat, at palæstinenserne er opkaldt efter.

Slægtsskabet mellem palæstinensere og filistre er dog primært sprogligt, forklarer Amihai Mazar, professor emeritus ved det arkæologiske institut på Det Hebraiske Universitet i Jerusalem.

”Navnet filistre har formået at overleve, selvom filistrenes byer blev erobret af assyrerne (omkring 700 år før Kristus). Det har det takket være romerne,” siger han.

Da jøderne gjorde oprør mod Romerriget i det første og andet århundrede efter Kristus, hvilket blandt andet ledte til templets ødelæggelse i Jerusalem, besluttede romerne, at navnet Judæa skulle udryddes fra landkortet. Amihai Mazar forklarer, at romerne ønskede et navn, der på ingen måde klingede jødisk. Og derfor besluttede de at hente inspiration i det gamle navn Filistia til den provins, der strækker sig over de gamle bibelske områder omkring Jerusalem. Det blev et navn, som araberne siden holdt fast ved, og som under forskellige sproglige omskrivninger er blevet til Palæstina.

Dermed valgte romerne et navn, der havde været kendt i regionen i århundreder, omend folkeslaget var forsvundet.

”At romerne valgte at opkalde provinsen efter filistrene, indikerer, at de virkelig ledte efter et navn, der politisk set var uproblematisk,” siger Jürgen Zangenberg, professor i tidlig jødedom og kristendom ved Leiden Universitet i Holland.

Spørgsmålet bliver straks mere kontroversielt, om palæstinenserne også stammer fra filistrene i mere end blot sproglig forstand, og om der grundlæggende er tale om det samme folk. Dermed bliver det en del af den vedvarende konkurrence, der er mellem israelere og palæstinensere, om at kunne dokumentere den største historiske forbindelse til det land, de i dag strides om.

”Palæstinenserne leder på samme måde som israelerne efter deres anker i landet. Det har de typisk gjort igennem kanaanæerne og de tidlige arabere, men vi har også set primært sekulære politikere, der forsøger at lave en kobling til filistrene,” siger Jürgen Zangenberg.

Selvom koblingen til filistrene kan give mening politisk set, er det ikke noget, man kan finde belæg for i arkæologien, understreger han. Man har klare kilder til, at filistrene forsvandt som folk for mange hundrede år inden, men at romerne valgte at genoplive deres navn.

På samme måde understreger Amihai Mazar fra Det Hebraiske Universitet i Jerusalem, at palæstinenserne typisk identificerer sig som arabere og dermed semitter. Men filistrene var indvandrere formentlig fra en indoeuropæisk sprogstamme og derfor på ingen måde semitter, siger han.