Vælg Danmarks 7 mest seværdige byer

Hvilke 7 byer i Danmark er af historiske årsager værd at besøge? Læserne bestemmer i Kristeligt Dagblads sommerserie "7 at se - Seværdige danske byer"

Fæstningsbyen med det store, intakte voldanlæg er også på listen over de 20 byer, som Kristeligt Dagblads læsere skal stemme om. Her et kig ind i Den Historiske Miniby, hvor besøgende kan bese en model af Fredericia Købstad i 1849 i størrelsesforholdet 1:10. -
Fæstningsbyen med det store, intakte voldanlæg er også på listen over de 20 byer, som Kristeligt Dagblads læsere skal stemme om. Her et kig ind i Den Historiske Miniby, hvor besøgende kan bese en model af Fredericia Købstad i 1849 i størrelsesforholdet 1:10. - . Foto: VisitDenmark.

Stem på din favorit og vind hotelophold
Kristeligt Dagblad inviterer til internetafstemning mellem 20 historiske seværdige byer. Der skal vælges 7 seværdige byer, og afstemningen foregår her på hjemmesiden.

Klik her og gå til afstemning

De syv udvalgte får æren og en fremtrædende plads i avisens artikelserie Syv at se - Seværdige danske byer, der bringes hen over sommeren. Her fortælles Danmarkshistorie og gives tip til sommerens historiske udflugtsmål.

Fra Skagen til Gudhjem - over Horsens
På listen over de nominerede, finder du Skagen med himmel og hav, frådende og stille, kunstnere med glæder og smerter i deres vilde hjerter - på Jyllands hat. En fantastisk by med en kulturhistorie, der er allesteds nærværende.

Længst mod øst har Gudhjem fået plads på listen: En enestående klippeby, organisk sammenhængende med sin havn og havet - og fra 1930'erne hjemsted for en kunstnerkoloni omkring maleren Oluf Høst i hvis hjem, der er indrettet museum.

Også Horsens har fundet vej til de 20 mest seværdige byer, som læserne skal stemme om. En arketypisk østjysk købstad, der samtidig er industri og arbejderby, middelalderby og fjordkommune placeret i bunden af Horsens Fjord og rammet ind af 2 store vådområder, der lukker af til baglandet.

Se den fulde liste her.

Eksperter har udvalgt kandidaterne
Listen med de 20 kandidater er udvalgt i samarbejde med

- Carsten Bach-Nielsen, ph.d. universitetslektor i kirkehistorie, Aarhus Universitet
- Lene Høst-Madsen, arkæolog, museumsinspektør, Københavns Bymuseum
- Benno Blæsild, historiker, direktør for Fregatten Jylland
- Ove Sørensen, etnograf og museumsleder for Odder Museum.

Stem og vind hotelophold
Alle kan stemme og alle, der stemmer, deltager i en konkurrence om et weekendophold for to på et luksushotel i Danmark med fuld pension til en værdi af 4.000 kr.

Du får mulighed for at bo i nærheden af nogle af de flotte seværdigheder, som vi har set i avisen, og samtidig bo midt i naturen, tæt på kulturen og langt væk fra de daglige gøremål.

Afstemningen slutter den 23. juni kl. 12.

Viborg DomkirkeSommerSø
Viborg DomkirkeSommerSø Foto: John Sommer
Fæstningsbyen med det store, intakte voldanlæg er også på listen over de 20 byer, som Kristeligt Dagblads læsere skal stemme om.
Fæstningsbyen med det store, intakte voldanlæg er også på listen over de 20 byer, som Kristeligt Dagblads læsere skal stemme om. Foto: VisitDenmark
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto: Sabina Hovgaard Nielsen
Ren stokroseidyl med velbevarede små gader og talrige fredede huse med en rigdom af bindingsværk, udsmykkede gadedøre og høje kviste, flere af husene stammer fra blomstringsperioden i slutningen af 1700-tallet, hvor der var tætte forbindelser til Hertugdømmerne og Nordtyskland. Ærø tilhørte oprindelig kronen med tætte forbindelser til Slesvig, som øen verdsligt hørte til. Byen rummer Danmarks ældste bevarede posthus fra 1749. Uforlignelig sommerstemning ved bugten med de små badehuse.
Ren stokroseidyl med velbevarede små gader og talrige fredede huse med en rigdom af bindingsværk, udsmykkede gadedøre og høje kviste, flere af husene stammer fra blomstringsperioden i slutningen af 1700-tallet, hvor der var tætte forbindelser til Hertugdømmerne og Nordtyskland. Ærø tilhørte oprindelig kronen med tætte forbindelser til Slesvig, som øen verdsligt hørte til. Byen rummer Danmarks ældste bevarede posthus fra 1749. Uforlignelig sommerstemning ved bugten med de små badehuse. Foto: Fotograf Cees van Roeden