Her er billederne, vi vil
 huske 2010’erne forFra naturkatastrofer og en fortsat teknologisk revolution over Islamisk Stat og deraf afledt terror i Europa til reformationsjubilæum, kvindekamp og klimakamp. Hvert årti har sine skelsættende begivenheder. Her er nogle af de vigtigste fra 2010’erneAf Rasmus Fahrendorff, Mikkel Møller Jørgensen,
Evander Pedersen, Ann-Sophie Greve Møller & Lola Klint
29. november 2019

Facebook
Twitter
 

I december siger vi farvel til 2010’erne. Årtiet, der med hast nærmer sig sin afslutning, var få dage gamle, da et jordskælv ramte Haiti. Herefter fulgte også naturkatastrofer på Island og i Japan. Senere blev det i høj grad et tiår præget af befolkninger og bevægelsers kamp for demokrati, rettigheder og klimaet.

Midt i årtiet rystede Islamisk Stat – terrororganisationen stiftet i de rygende ruiner fra 2000’ernes Irak-krig – verden med bestialske henrettelser og erklæringen af et kalifat i Syrien og Irak. Heller ikke Europa slap for volden, og dekaden blev præget af islamistisk terror i blandt andet Frankrig, Belgien og Danmark. Også den højrenationale terror har ved flere lejligheder stukket ansigtet frem.

I den mere fredelige afdeling var årtiet blandt andet kendetegnet ved en fortsat teknologisk revolution, som har vendt op og ned på, hvordan vi alt fra kommunikerer til forelsker os. Ja, hvordan vi i det hele taget eksisterer i verden.

Og så var det årene, hvor vi både kunne byde velkommen til en ny pave og markere 500-året for Martin Luthers 95 teser og den efterfølgende reformation af kirken.

Her er historien om 2010’erne fortalt gennem fotografernes linser. 

2010

 

Tirsdag den 12. januar 2010 blev den caribiske østat Haiti ramt af et kraftigt jordskælv, som ifølge den haitianske regering kostede over 300.000 mennesker livet. Halvanden million mennesker blev hjemløse, og de kaotiske forhold i landet efter katastrofen medførte ukontrollerede plyndringer og en koleraepidemi, som berørte 800.000 mennesker. Fotografiet af kollapsede huse er fra Haitis hovedstad, Port-au-Princes.
Foto: Eduardo Munoz/Reuters/Ritzau Scanpix

  

Den amerikanske tech-gigant Google tilføjede den 21. januar 2010 det danske vejnet til Google Street View, som gør det muligt at se verden fra computerskærmen derhjemme. Bilerne med kameraer på taget tilbagelagde året forinden over 30.000 kilometer på de danske veje, og i 2017 havde de fotograferet over 16 millioner kilometer vej i 83 lande. I Arktis bæres Googles specielle kamera på snescootere og i ørkenen på kamelryg. Projektet har medført mange bekymringer om overvågning, og flere kendte mennesker har efterfølgende fået sløret deres hjem på Google Street View.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

  

”IPad er vores mest avancerede teknologi i en magisk og revolutionerende enhed – og til en utrolig lav pris,” sagde Apples stifter, Steve Jobs, da han den 27. januar 2010 præsentererede teknologivirksomhedens seneste opfindelse. Siden da har iPaden gjort sit indtog i mange hjem, hvor den igennem årtiet er blevet benyttet som platform til et stigende udbud af digital underholdning. Specielt børnefamilier har brugt den som pacificering i en travl hverdag – en tendens, som i slutningen af årtiet har resulteret i en modbevægelse, der ønsker at minimerer børns tid foran skærmen.
Foto: Kimberly White/Reuters/Ritzau Scanpix

  

En islandsk vulkan med det lidet mundrette navn Eyjafjallajökull kom på alles læber den 14. april 2010, da dens udbrud og efterfølgende askesky lukkede luftrummet over Nordeuropa i seks dage og påvirkede flytrafikken verden over. 107.000 flyafgange blev aflyst, og omkring ti millioner passagerer måtte blive på jorden. Det internationale luftfartsagentur IATA skønner, at de mange aflysninger betød, at luftfartsindustrien mistede over 11 milliarder kroner i tabt fortjeneste. Under udbruddet spyede Eyjafjallajökull aske og 150.000 tons CO2 ud i atmosfæren hvert døgn, men på grund af de mange aflyste fly sparede udbruddet alligevel atmosfæren for cirka 2,8 millioner tons CO2.
Foto: Jon Gustafsson/Reuters/Ritzau Scanpix

 

Det koster ikke noget at se resten af billederne!


Du skal blot give os din email-adresse.Email-adresse:

Jeg bekræfter, at jeg vil gerne modtage et særtilbud fra Kristeligt Dagblad på brev, telefon eller e-mail.

Allerede abonnent?
Log ind her!