Facebook Twitter
Bærende billede
Overblik:
Terrorangreb i New York
Overblik:
Terrorangreb i New YorkOverblik:
Terrorangreb i New York
En skolebus blev også ramt under hændelsen, som New Yorks borgmester betegner som et terrorangreb. Foto: Bebeto Matthews/AP/ritzau


Det ved vi indtil videre*

*Oplysningerne opdateres løbende. Antal dræbte og sårede skal tages med forbehold og kan udvikle sig.


Dræbte

8


Sårede

Mindst 15


Hvor

Manhattan

New York


Hvornår

Kl. 15.03

Lokal tidAngrebet begyndte, da en mand kørte en varevogn ind i cyklister og fodgængere i det centrale New York. Det er første gang siden 2001, at New York bliver ramt af et dødeligt terrorangreb.

Her kan du danne dig et overblik over det tragiske forløb


Sidst opdateret den 1. november kl. 10.40

Kilder: CNN, AP, RITZAU, CBS

Ved netredaktionen/net@k.dk
Forløbkort
Varevognen kørte gennem flere gader på det centrale Manhatten. I går aftes dansk tid kørte føreren af en hvid varevogn med åbent lad med tilsyneladende fuldt overlæg ind i tilfældige folk på en cykelsti langs Hudson-floden i New York.

 Bilen, der var lejet, ramte både cyklister og gående, inden den kørte ind i en skolebus og efterfølgende holdt stille.

 Efterfølgende lå der døde, sårede og sammenkrøllede cykler langs den halvanden kilometer, som gerningsmanden nåede at køre på cykelstien.

 Da varevognen holdt stille, steg gerningsmanden ud af køretøjet. Han var i besiddelse af en paintball- og en luftpistol og blev hørt råbe ”allahu akbar” (Gud er størst).

 Den mistænkte blev skudt i maven af en politibetjent og blev onsdag morgen dansk tid indlagt på hospitalet.Angrebet fandt sted i New York på USA's østkyst.
Otte blev dræt, da denne varevogn kørte fodgængere og cyklister ned i New York i aftes. Foto: Bebeto Matthews/AP/ritzau
Borgere og journalister venter bag afspærringen. Foto: Andres Kudacki/AP/ritzau
Ofrene Indtil videre har otte personer mistet livet. Mindst 15 personer er bragt til hospitaler i New York med alvorlige skader.

 Fem af de dræbte var argentinere på ferie i New York. De kom fra Rosario og var på rejse for at fejre deres 30-års studenterjubilæum i byen, oplyser det argentinske konsulat i New York.

 Der er også en belgier blandt ofrene, bekræfter belgiens udenrigsminister, Didier Reynders, på Twitter.

 Ifølge CBS er der også en tysker blandt ofrene. Det er endnu ikke bekræftet.

 De fleste dræbte er turister.
Politiet var massivt tilstede i New Yorks gader i timerne efter angrebet. Foto: Andres Kudacki/AP/ritzauGerningsmanden

Gernings-
manden


 Ifølge flere amerikanske medier har politiet i New York identificeret gerningsmanden til at være Sayfullo Saipov. Han er 29 år gammel og kom til USA i 2010 fra Usbekistan. Han har opholdstilladelse i landet og bor i USA permanent.

 Sayfullo Saipov er lastbilchauffør og har blandt arbejdet som chauffør for kørselstjenesten Uber.

 Ifølge The New York Times har Sayfullo Saipov tidligere været i myndighedernes søgelys i forbindelse med en anden efterforskning.

 Anonyme embedsfolk fortæller desuden, at efterforskerne har fundet et håndskrevet brev på arabisk nær ladvognen. Her skulle gerningsmanden angiveligt sværge troskab til Islamisk Stat. Ifølge kilder råbte Sayfullo Saipov da også ”allahu akbar” (Gud er størst), da han steg ud af varevognen.

 Der er ikke umiddelbart tegn på, at andre har været involveret i angrebet.
Sayfullo Saipov, 29, kom til USA fra Usbekistan i 2010. Foto: AP


Bevæbnet politi bevogter deltagerne i den årlige Greenwich Village Halloween Parade. Dette år var den uhyggelige halloween-stemning ikke kun noget, deltagerne skabte for sjov. Frygten var virkelig, da paraden blev afholdt kun få timer efter, at terrorangrebet fandt sted i New York. Foto: Andres Kudacki/AP/ritzauReaktioner Donald Trump, USA's præsident, skrev umiddelbart efter angrebet på Twitter: ”I New York City ligner det endnu et angreb fra en meget syg og sindsforvirret person. Politiet følger sagen tæt. IKKE I USA!”

 Cirka to timer senere skrev han: ”Mine tanker, sympati og bønner er hos familierne og ofrene for terrorangrebet i New York. Gud og jeres land er med jer!”

 Bill De Blasio, New Yorks borgmester: ”Baseret på informationer, som vi har indtil videre, så var det en terrorhændelse - en særligt kujonagtig terrorhændelse,” sagde New York Citys borgmester ifølge nyhedsbureauet AFP.

 Lars Løkke Rasmussen, Danmarks statsminister: ”Chokerende og tragisk angreb i New York. Min medfølelse er med ofrene, deres familier og vores amerikanske venner,” skriver han på Twitter.

 Anders Samuelsen, Danmarks udenrigsminister: ”Forfærdeligt og ondsindet angreb i New York i dag. Danmark kommer altid til at stå fast sammen med USA i kampen mod terror,” skriver han på Twitter.Historisk setTidslinje: Terror i Europa

Et blik på nogle af de større terrorhandlinger de seneste år

Fotos: ritzau og Scanpix


 • 17. august 2017: Catalonien, Spanien: I alt 16 mennesker blev dræbt, da terrorangreb ramte flere steder i Catalonien i Spanien. Blandt andet blev 13 mennesker dræbt på Ramblaen i Barcelona.
 • 3. juni 2017: London, England: Tre mænd kører en varevogn ind i fodgængere på London Bridge, hvorefter de forlader bilen og med knive angriber mennesker i Borough Market. Ti døde (inklusiv gerningsmændende) og 48 sårede.
 • 22. maj 2017: Manchester, England: En selvmordsbomber udløser en eksplosion til en koncert med popsangerinden Ariana Grande og dræber 23 og sårer 119, heraf 23 alvorligt.
 • Blomster ved Åhléns City i Stockholm
  7. april 2017: Stockholm, Sverige: En lastbil kører ind i varehuset Åhléns City i Stockholm. Fem døde, 15 sårede.
 • 3. april 2017: Sankt Petersborg, Rusland: 11 bliver dræbt, og cirka 40 bliver såret ved en ekplosion i eftermiddagstrafikken i Sankt Petersborgs metrosystem.
 • 22. marts 2017: London, England: En mand kører bevidst ind i adskillige mennesker på Westminster Bridge i den britiske hovedstad London og rammer flere mennesker. 6 dør (herunder gerningsmanden), mens 49 såres.
 • 19. december 2016: Berlin, Tyskland: En lastbil lastet med stål kører gennem et tæt befolket julemarked på Breitscheidstplatz i Berlin. 12 dør, 56 såres. Gerningsmanden, en tuneser ved navn Anis Amri, bliver fire dage senere skudt og dræbt af politiet i Milano, Italien.
 • 14. juli 2016: Nice, Frankrig. Under en fejring af Bastilledag påkører en mand med en lastbil en stor menneskemængde på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice. 84 dør, cirka 200 såres. Islamisk Stat (IS) tager ansvaret for den enlige gerningsmands handling.
 • 28. juni 2016: Istanbul, Tyrkiet. Tre selvmordsbombere udløser eksplosioner i Atatürk lufthavn. De dræber 41, inklusive sig selv, og sårer 239 personer. Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) mistænkes for at stå bag, men har ikke taget ansvaret.
 • 13. juni 2016: Magnanville, Frankrig. En politibetjent og hans hustru stikkes ihjel i deres hjem nær Paris af en franskfødt gerningsmand med marokkansk baggrund. IS tager ansvaret.
 • Lufthavnen i Bruxelles, Belgien
  22. marts 2016: Bruxelles, Belgien. 32 mennesker bliver dræbt og over 340 såret, da seks eksplosioner rammer lufthavnen Zaventem og metroen. IS tager ansvaret.
 • 16. januar 2016: Istanbul, Tyrkiet. Et syrisk IS-medlem dræber ti og sårer 15, da han sprænger en bombe på Sultanahmet-pladsen. Ingen har taget ansvaret, men IS menes at stå bag.
 • 13. november 2015: Paris, Frankrig. Inden for kort tid finder seks terrorangreb sted rundt omkring i Paris, heriblandt på cafeer og spillestedet Bataclan. 130 personer dør, og 433 såres. Gerningsmændene er franske og belgiske statsborgere. IS tager ansvaret.
 • 20. juli 2015: Suruc, Tyrkiet. Mindst 32 personer dræbes af en selvmordsbomber ved et kulturcenter. IS mistænkes for at stå bag.
 • Blomster ved synagogen i København
  13. juni 2015: København, Danmark. Den danske statsborger Omar el-Hussein, som har palæstinensisk baggrund, dræber to civile, Finn Nørgaardog Dan Uzan, ved henholdsvis Krudttønden på Østerbro og den jødiske synagoge i København. Han sårer senere samme dag fem politifolk, før han selv bliver skudt og dør.
 • 7. januar 2015: Paris, Frankrig. Det franske satireblad Charlie Hebdo og et supermarked angribes af franske statsborgere med algerisk baggrund. Satirebladets chefredaktør og tre tegnere dræbes, og to politifolk skydes under et efterfølgende gidseldrama. Gruppen ”al-Qaeda på den arabiske halvø” tager ansvar for angrebet.
 • 18. juli 2012: Burgas, Bulgarien. En canadisk-libanesisk selvmordsbomber angriber en bus med jødiske børn. Otte dør, og 30 såres. Hizbollah, der er et libanesisk parti og en paramilitær gruppe, menes at stå bag.
 • 11-19. marts 2012: Toulouse, Frankrig. Tre gange på otte dage slår en enlig gerningsmand til forskellige steder i byen. Først dræber han tre soldater, og i det sidste angreb yderligere fire personer på en jødisk skole. Den 22. marts dræber fransk politi gerningsmanden, der var fransk statsborger med algeriske rødder og havde forbindelser til al-Qaeda.
 • 13. juli 2011: Liége, Belgien. Syv mennesker dør, og 125 såres, da en belgisk statsborger af marokkansk afstamning angriber Place Saint-Lambért.
 • Utøya
  22. juli 2011, Oslo og Utøya, Norge. Den norske statsborger Anders Behring Breivik sprænger en bombe i Oslo foran justitsministeriet, hvorefter han rejser til øen Utøya, hvor det norske Arbeiderpartis ungdomsorganisation holder sommerlejr. Her skyder han 77 personer. Ifølge gerningsmanden er han en del af en gruppe kaldet Tempelridderne, men retten har vurderet, at Breivik var alene om angrebet.Fra arkivet

Nyt terrorangreb udfordrer vores evne til at blive chokerede

Terror er blevet så almindeligt, at den har mistet evnen til at skræmme os voldsomt, og det forskrækker os. Vi føler, at vi bør reagere stærkere, siger filosof


Fra arkivet

Nyt terrorangreb udfordrer vores evne til at blive chokerede

Terror er blevet så almindeligt, at den har mistet evnen til at skræmme os voldsomt, og det forskrækker os. Vi føler, at vi bør reagere stærkere, siger filosof

Fra arkivet

Vi er ved at vænne os til terrorismen i Europa

De stadig hyppigere terroraktioner har forhærdet os, så vi føler mindre, hver gang bomberne sprænges. Og det er et meget godt forsvar mod terroristerne


Vi er ved at vænne os til terrorismen i Europa

De stadig hyppigere terroraktioner har forhærdet os, så vi føler mindre, hver gang bomberne sprænges. Og det er et meget godt forsvar mod terroristerne

Fra arkivet

Terroren har udvisket grænsen mellem krig og fred

Hele Europa er i krig mod terrorismen efter angrebene i Bruxelles. Men det er en krig, der ikke kan vindes ved at besejre en modstander, siger eksperter


Terroren har udvisket grænsen mellem krig og fred

Hele Europa er i krig mod terrorismen efter angrebene i Bruxelles. Men det er en krig, der ikke kan vindes ved at besejre en modstander, siger eksperter

Fra arkivet

Terror er et angreb på tilliden til næsten

Det åbne danske samfund er under forandring på grund af terror


Terror er et angreb på tilliden til næsten

Det åbne danske samfund er under forandring på grund af terrorTerrorisme i 45 år på verdensplan

Terrorangreb 1970-2015, koncentration og intensitet

Terror i vesteuropa siden 1970