Et ægteskab er som at bestige Mount Everest - Kristeligt Dagblad


Verdensberømt filosof:

Et ægteskab er som at bestige Mount Everest


Et af tidens store problemer er, at vi omgiver os med de forkerte kærlighedshistorier. Det mener den britiske forfatter og filosof Alain de Botton. Alt det, som anses for romantisk, er sjældent godt for et forhold
AF ELSE MARIE NYGAARD

TEGNING: MORTEN VOIGT

TILRETTELÆGGELSE: KIM SCHOU

16/6 2017
Facebook Twitter Del artiklen 


”Derfor kommer du til at gifte dig med den forkerte”. Sådan lød overskriften på et essay, som den britiske filosof og forfatter Alain de Botton sidste år skrev til New York Times. Teksten blev den mest læste på avisens hjemmeside i 2016. Dagbladet Politiken bragte en oversættelse, som også satte læserrekorder.

”Vi lever i en perfektionistisk kultur, og det er udmattende at være en del af. Mit ærinde med mit essay var at argumentere for mere humor og tolerance omkring vores uperfekte natur. Flere har efterfølgende skrevet til mig, at jeg har inspireret dem til at se med nye øjne på deres partner,” siger Alain de Botton.

Han mener, at en af vores tids problemer er, at vi er omgivet af de forkerte kærlighedshistorier. Først og fremmest er de præget af alt for megen romantik. I næste uge udkommer hans bog ”Kærlighedens gang” i Danmark. Bogen er Alain de Bottons bud på en mere realistisk kærlighedshistorie tilsat hans filosofiske replikker.


Alain de Botton er forfatter og filosof. Her fortæller han om bogen ”Kærlighedens gang”, som udkommer i næste uge på dansk.

For at komme til Alain de Bottons kontor, skal man lukkes ind gennem en skinnende, sort dør domineret af en stor brevsprække i messing. En solsort synger, men ellers er her så tyst, at man glemmer, at man befinder sig i det centrale London.

Det er stilheden, som har fået Alain de Botton til at gøre dette sted til sin arbejdsplads. Tidligere arbejdede han fra sit hjem, men med ægtefælle og to sønner var der ikke den nødvendige ro.

”Kærlighedens gang” er den syvende af hans bøger, som bliver udgivet på dansk. Foruden bøgerne har han et stort, internationalt publikum, som følger hans foredrag på YouTube og Ted Talks. Enkelte af foredragene er afspillet over fem millioner gange. 47-årige Alain de Botton er en stjerne inden for formidling.


Alain de Botton har lavet flere TED Talks somme denne fra 2009, hvor han taler om karriere og misundelse.

For det mest er han klædt i sort og gråt. I dag er ingen undtagelse, men når han taler, udgør hans retorik og ansigtets mimik en helhed, så man forstår, hvorfor han kunne fylde Operahuset i Sydney til en aften om kærlighed. Lidt som at møde nu afdøde biskop Jan Lindhardt og psykolog Svend Brinkmann i samme krop.

Han har tilbragt de første år af sit liv i den fransktalende del af Schweiz, hvor han voksede op i et økonomisk privilegeret hjem. Der er ikke en fransk tone at høre i hans britiske. Han var otte år, da han kom på kostskole i Oxford og videre til den prestigefyldte Harrow School i London.

Siden læste han historie på Gonville & Caius College i Cambridge og tog en mastergrad i filosofi ved King’s College i London, inden han påbegyndte en ph.d. om fransk filosofi ved Havard Universitet i USA. Han afbrød studierne, fordi han hellere ville skrive og forelæse.
FAKTA

Alain de Botton


  • Født i 1969 og har en grad i filosofi fra King’s College i London. I 1993 udkom hans første bog, og han opgav sit ph.d.-studie ved Havard Universitet for at skrive. Hans bøger er oversat til mere end 30 sprog.
  • Han bruger en del af sin tid på at forelæse. I 2008 var han med til at grundlægge The School of Life i London, hvor der er forelæsninger af filosofisk karakter med fokus på at udvikle menneskers følelsesmæssige intelligens. The School of Life findes også i blandt andet Holland, Israel, Korea, Australien og Brasilien. En del af undervisningen er tilgængelig på YouTube.
  • Gift og far til to sønner.

Alain de Botton


  • Født i 1969 og har en grad i filosofi fra King’s College i London. I 1993 udkom hans første bog, og han opgav sit ph.d.-studie ved Havard Universitet for at skrive. Hans bøger er oversat til mere end 30 sprog.
  • Han bruger en del af sin tid på at forelæse. I 2008 var han med til at grundlægge The School of Life i London, hvor der er forelæsninger af filosofisk karakter med fokus på at udvikle menneskers følelsesmæssige intelligens. The School of Life findes også i blandt andet Holland, Israel, Korea, Australien og Brasilien. En del af undervisningen er tilgængelig på YouTube.
  • Gift og far til to sønner.Alain de Botton tror på ægteskabet. Til døden. Selv er han gift på 14. år. Han mener ikke, at den romantiske idé har gjort noget godt for det livslange ægteskab. Mens han skænker vand til gæsten, spørger han til skilsmissetallet i Danmark.

”Oh really,” udbryder han, da han hører, at det de seneste år har været muligt at blive skilt via internettet med NemID. Han synes, det lyder særdeles risikabelt.


”Det skal være svært at blive skilt. Jeg siger ikke, at man skal blive sammen for enhver pris. Men et ægteskabs værdi viser sig ved, at vi gør det svært at forlade det.”

Skønt uddannelsesniveauet er historisk højt, mener Alain de Botton, at menneskers udvikling, når det gælder relationelle spørgsmål, er på tumlingestadiet. Han må derfor endnu en gang ryste på hovedet over danske pars mulighed for at blive skilt med enkelte klik på nettet.

”Folk har en meget ringe viden om, hvad der får et forhold til at fungere. Jeg er overbevist om, at om 200 år vil det se anderledes ud, for omkostningerne ved vores ignorance er høje.”

For at forklare, hvad han mener med, at vi er på tumlingestadiet, når det gælder evnen til at indgå i relationer, fortæller han om et psykologisk spørgsmål, han holder af at stille.

”Jeg spørger: ’På hvilken måde er du svær at leve sammen med?’. De fleste vil ryste på hovedet og sige, at de ikke er svære at bo sammen med. Men alle er svære at leve sammen med, og alle, som siger, at de ikke er det, er meget farlige. Svarer man, at man ikke er svær at leve sammen med, er det et udtryk for begrænset selvindsigt. Når vi ved, at 60 til 70 procent af vores livslykke afhænger af, hvordan vi har det i vores relationer, er det beskæmmende, hvor lidt tid vi bruger på systematisk at udstyre folk med selvindsigt og viden om, hvordan de begår sig i kærlighedslivet. Fagfolk har en stor viden om relationer, men deres viden står i bøger, som ingen læser, og i stedet bliver folk oplært af romantiske film.”

Han tager gerne nej-hatten på, når det gælder den romantiske kærlighed, og mener, at det, som anses for at være uromantisk, er gavnligt for et forhold. Han læner sig frem i stolen og fremfører noget, der minder om et talkshow med fragmenter af romantiske dialoger.

”Man hører folk sige: ’Min partner forstår mig, uden jeg behøver tale. Han ved bare, hvem jeg er, uden at jeg skal sige noget.’ Når jeg hører sådan noget, tænker jeg: Fare. Eller den her: ’Min partner accepterer alt ved mig. Jeg føler det, som om at alt ved mig er okay, når vi er sammen.’ Jeg vil tillade mig at spørge: ’Kan det blive ved sådan gennem et helt liv?’. Eller den her: ’Jeg kan sige alt til min partner.’ Jeg tænker: ’Virkelig alt?’. Den romantiske kærlighed er troen på total ærlighed og intuitiv forståelse. Det er meget farligt at tro, at noget sådan kan fortsætte ret længe.”

Og med nej-hatten på hovedet siger Alain de Botton:Kristeligt Dagblads logo