Facebook Twitter
Bærende billede Bærende billede
Overblik:
Terrorangreb i Spanien
Overblik:
Terrorangreb i Spanien



Overblik:
Terrorangreb i Spanien
De catalonske myndigheder bekræfter, at 24 personer er døde i varevognsangreb. Foto: AP/ritzau


Det ved vi indtil videre*

*Oplysningerne opdateres løbende. Antal dræbte og sårede skal tages med forbehold og kan udvikle sig.


Dræbte

24

Heriblandt otte af de formodede gerningsmænd


Sårede

Mindst 130

Heraf mindst 14 i kritisk tilstand


Hvor

Spanien

To steder: La Rambla ved Plaça de Catalunya i Barcelona og senere på aftenen i byen Cambrils 100 kilometer syd for Barcelona


Hvornår

Kl. 17.00

Den 17. august kører en varevogn ind i menneskemængden på La Rambla i Barcelona. Natten til fredag afværger spansk politi endnu et angreb, denne gang 100 km syd for Barcelona i byen Cambrils.



Angrebet begyndte, da en varevogn omkring klokken 17 torsdag den 17/8 kørte ind i en menneskemængde på shoppingstrøget La Rambla i det centrale Barcelona. Natten til fredag blev et andet angreb afværget 100 kilometer syd for Barcelona i byen Cambrils

Her kan du danne dig et overblik over det tragiske forløb


Sidst opdateret den 28. august kl. 12.30

Kilder: CNN, AP, RITZAU, REUTERS, DR

Ved netredaktionen/net@k.dk




Forløb



kort
Torsdag eftermiddag kørte en hvid varevogn via Plaça de Catalunya i Barcelona og ind på Ramblaen, hvor den dræbte 13 og sårede omkring 100. Heraf er yderligere 11 døde af deres skader efterfølgende. Kort: Google Maps


 Onsdag: Eksplosion i et hus i byen Alcanar, som ligger syd for Cambrils og Barcelona. En person omkom, og en anden blev såret ved eksplosionen, der menes at være forbundet med Barcelona-angrebet, skriver AP.

 Torsdag: Det blodige angreb begyndte torsdag klokken 17, da en varevogn kørte ind i menneskemængden på strøget La Rambla i det centrale Barcelona. Bilen zigzaggede igennem menneskemængden. Herefter flygtede føreren til fods, siger øjenvidner. Dette er dog ikke bekræftet af politiet.

 Fredag: Politiet afværgede endnu et angreb i byen Cambrils omkring 100 km syd for Barcelona. Her kørte en personbil flere fodgængere ned. Seks personer kom til skade – heraf to alvorligt. En politibetjent kom også til skade ved angrebet. Politiet skød og dræbte fire terrormistænkte. Få timer senere, fredag morgen, døde en femte terrormistænkt, som var blevet såret af politiets skud.











1. Torsdag eftermiddag kørte en hvid varevogn cirka 500 meter ned af Ramblaen i det centrale Barcelona. 13 mennesker blev dræbt og omkring 100 såret. Siden er yderligere 11 døde af deres skader.

2. I byen Cambrils cirka 100 kilometer syd for Barcelona kørte en bil nogle fodgængere ned. Seks civile samt en politibetjent blev såret. Efterfølgende skød politiet fem terrormistænkte. Kort: Google Maps








For at forhindre yderligere angreb var spansk politi tilstede med tunge våben i området omkring Ramblaen. Foto: AP/ritzau
Folk på Ramblaen forsøgte at bringe sig i sikkerhed i de omkringliggende butikker under og efter angrebet. Foto: AP/ritzau




Ofrene



 Indtil videre er 24 døde og cirka 130 sårede, heraf er mindst 14 stadig i kritisk tilstand.

 Otte af de dræbte er ifølge politiet terrormistænkte.

 Tre politibetjente kom lettere til skade.

 To danskere er meldt lettere tilskadekomne i angrebet. De pårørende er underrettet.

 Myndighederne har bekræftet identiteten på alle de 15 terrorofre.

 De dræbte kommer fra 34 forskellige nationer.




Spansk politi afspærrede området omkring Ramblaen, hvor en hvid varevogn torsdag eftermiddag torpederede en menneskemængde og efterlod 13 dræbte og omkring 100 sårede. Foto: AP/ritzau



Gerningsmændene

Gernings-
mændene


  Alle 12 mistænkte personer er enten dræbt eller anholdt.

  Otte er dræbt, mens fire er anholdt.

  De fire anholdte har alle marokkanske rødder. De blev tirsdag d. 22. august stillet for en højesteretsdommer i Madrid.

  Den seneste af de 12 mistænkte er den 22-årige Younes Abouyaaqoub, der blev dræbt af politiet mandag d. 21. august. Ifølge politiet bar Abouyaaqoub en falsk bombevest og en taske med knive, da politiet fandt ham.

  Abouyaaqoub er hovedmistænkt i sagen og menes at have kørt varevognen under angrebet i Barcelona og i den forbindelse have dræbt 14 personer. Han er desuden mistænkt for at have dræbt yderligere en person i forbindelse med sin flugt.

 Islamisk Stat tog om aftenen torsdag d. 17. august skylden for angrebet. Det oplyser gruppens eget nyhedsburea, Amaq.









Det ved vi i øvrigt



 I byen Vic, nord for Barcelona, har politiet fundet en anden varevogn, som de mener har tilknytning til angrebet i Barcelona. Muligvis som flugtbil.

 Cataloniens regering har erklæret regionen i tre dages sorg.

 Torsdag aften berettede politiet om en eksplosion, der skal være fundet sted i et hus i byen Alcanar, som ligger syd for Cambrils og Barcelona. En person omkom, og en anden blev såret ved eksplosionen, der menes at være forbundet med Barcelona-angrebet, skriver AP.

 Det er det blodigste angreb i Spanien siden terrorangrebet i Madrid i 2004, hvor bomber i metroen dræbte 192 mennesker.





Det spanske beredskab var torsdag aften tilstede i store tal, for at tage sig af de omkring 100 sårede mennesker. Foto: AP/ritzau



Reaktioner



 Spaniens premierminister, Mariano Rajoy: ”Det spanske folk er ikke kun forenet i sorg, men også særligt i en fast beslutsomhed om at slå dem, som ønsker at fratage os vores værdier og vores hverdag.”

 Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V): ”Jeg er chokeret over at høre om endnu et ondt angreb i Europa. Mine tanker er hos ofrene i Barcelona og deres pårørende.”

 Pave Frans’ talsmand i Vatikanet: ”Paven beder for ofrene for angrebet og udtrykker sit nærvær hos det spanske folk, særligt de sårede og ofrenes familie.”

  USA’s præsident, Donald Trump: ”USA fordømmer terrorangrebet i Barcelona, Spanien, og vi vil gøre det nødvendige for at hjælpe. Vær hård og stærk, vi elsker jer!”

 Englands premierminister, Theresa May: ”Under angrebene i Manchester og London stod Spanien ved det britiske folks side, nu står England sammen med Spanien imod den onde terrorisme.”

 Frankrigs præsident, Emmanuel Macron: ”Alle mine tanker og solidaritet fra Frankrig til ofrene for det tragiske angreb i Barcelona. Vi står forenede og fast besluttede.”

 Norges statsminister, Erna Solberg: ”Hjerteskærende scener fra Barcelona: Et fejt angreb. Mine tanker er hos ofrene, deres familier og Barcelonas folk.”

 Tidligere præsident i USA, Barack Obama: ”Michelle og jeg tænker på ofrene og deres familier i Barcelona. Amerikanere vil altid stå ved Spanien, vores venners, side. Un abrazo.”

 Europa-Kommissionsformand, Jean-Claude Juncker: ”Jeg sender mine dybeste kondolencer til familierne og ofrenes nærmeste og til premierminister, Rajoy, og til det spanske folk. Mine tanker er hos borgerne i Barcelona.”

 Biskop over Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen: ”Forfærdeligt med disse angreb på frihed og demokrati. Gud trøste de sørgende og give os mod til at modstå frygten!”












Historisk set



Tidslinje: Terror i Europa

Et blik på nogle af de større terrorhandlinger de seneste år

Fotos: ritzau og Scanpix


  • 3. juni 2017: London, England: Tre mænd kører en varevogn ind i fodgængere på London Bridge, hvorefter de forlader bilen og med knive angriber mennesker i Borough Market. Ti døde (inklusiv gerningsmændende) og 48 sårede.
  • 22. maj 2017: Manchester, England: En selvmordsbomber udløser en eksplosion til en koncert med popsangerinden Ariana Grande og dræber 23 og sårer 119, heraf 23 alvorligt.
  • Blomster ved Åhléns City i Stockholm
    7. april 2017: Stockholm, Sverige: En lastbil kører ind i varehuset Åhléns City i Stockholm. Fem døde, 15 sårede.
  • 3. april 2017: Sankt Petersborg, Rusland: 11 bliver dræbt, og cirka 40 bliver såret ved en ekplosion i eftermiddagstrafikken i Sankt Petersborgs metrosystem.
  • 22. marts 2017: London, England: En mand kører bevidst ind i adskillige mennesker på Westminster Bridge i den britiske hovedstad London og rammer flere mennesker. 6 dør (herunder gerningsmanden), mens 49 såres.
  • 19. december 2016: Berlin, Tyskland: En lastbil lastet med stål kører gennem et tæt befolket julemarked på Breitscheidstplatz i Berlin. 12 dør, 56 såres. Gerningsmanden, en tuneser ved navn Anis Amri, bliver fire dage senere skudt og dræbt af politiet i Milano, Italien.
  • 14. juli 2016: Nice, Frankrig. Under en fejring af Bastilledag påkører en mand med en lastbil en stor menneskemængde på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice. 84 dør, cirka 200 såres. Islamisk Stat (IS) tager ansvaret for den enlige gerningsmands handling.
  • 28. juni 2016: Istanbul, Tyrkiet. Tre selvmordsbombere udløser eksplosioner i Atatürk lufthavn. De dræber 41, inklusive sig selv, og sårer 239 personer. Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) mistænkes for at stå bag, men har ikke taget ansvaret.
  • 13. juni 2016: Magnanville, Frankrig. En politibetjent og hans hustru stikkes ihjel i deres hjem nær Paris af en franskfødt gerningsmand med marokkansk baggrund. IS tager ansvaret.
  • Lufthavnen i Bruxelles, Belgien
    22. marts 2016: Bruxelles, Belgien. 32 mennesker bliver dræbt og over 340 såret, da seks eksplosioner rammer lufthavnen Zaventem og metroen. IS tager ansvaret.
  • 16. januar 2016: Istanbul, Tyrkiet. Et syrisk IS-medlem dræber ti og sårer 15, da han sprænger en bombe på Sultanahmet-pladsen. Ingen har taget ansvaret, men IS menes at stå bag.
  • 13. november 2015: Paris, Frankrig. Inden for kort tid finder seks terrorangreb sted rundt omkring i Paris, heriblandt på cafeer og spillestedet Bataclan. 130 personer dør, og 433 såres. Gerningsmændene er franske og belgiske statsborgere. IS tager ansvaret.
  • 20. juli 2015: Suruc, Tyrkiet. Mindst 32 personer dræbes af en selvmordsbomber ved et kulturcenter. IS mistænkes for at stå bag.
  • Blomster ved synagogen i København
    13. juni 2015: København, Danmark. Den danske statsborger Omar el-Hussein, som har palæstinensisk baggrund, dræber to civile, Finn Nørgaardog Dan Uzan, ved henholdsvis Krudttønden på Østerbro og den jødiske synagoge i København. Han sårer senere samme dag fem politifolk, før han selv bliver skudt og dør.
  • 7. januar 2015: Paris, Frankrig. Det franske satireblad Charlie Hebdo og et supermarked angribes af franske statsborgere med algerisk baggrund. Satirebladets chefredaktør og tre tegnere dræbes, og to politifolk skydes under et efterfølgende gidseldrama. Gruppen ”al-Qaeda på den arabiske halvø” tager ansvar for angrebet.
  • 18. juli 2012: Burgas, Bulgarien. En canadisk-libanesisk selvmordsbomber angriber en bus med jødiske børn. Otte dør, og 30 såres. Hizbollah, der er et libanesisk parti og en paramilitær gruppe, menes at stå bag.
  • 11-19. marts 2012: Toulouse, Frankrig. Tre gange på otte dage slår en enlig gerningsmand til forskellige steder i byen. Først dræber han tre soldater, og i det sidste angreb yderligere fire personer på en jødisk skole. Den 22. marts dræber fransk politi gerningsmanden, der var fransk statsborger med algeriske rødder og havde forbindelser til al-Qaeda.
  • 13. juli 2011: Liége, Belgien. Syv mennesker dør, og 125 såres, da en belgisk statsborger af marokkansk afstamning angriber Place Saint-Lambért.
  • Utøya
    22. juli 2011, Oslo og Utøya, Norge. Den norske statsborger Anders Behring Breivik sprænger en bombe i Oslo foran justitsministeriet, hvorefter han rejser til øen Utøya, hvor det norske Arbeiderpartis ungdomsorganisation holder sommerlejr. Her skyder han 77 personer. Ifølge gerningsmanden er han en del af en gruppe kaldet Tempelridderne, men retten har vurderet, at Breivik var alene om angrebet.







Fra arkivet

Nyt terrorangreb udfordrer vores evne til at blive chokerede

Terror er blevet så almindeligt, at den har mistet evnen til at skræmme os voldsomt, og det forskrækker os. Vi føler, at vi bør reagere stærkere, siger filosof


Fra arkivet

Nyt terrorangreb udfordrer vores evne til at blive chokerede

Terror er blevet så almindeligt, at den har mistet evnen til at skræmme os voldsomt, og det forskrækker os. Vi føler, at vi bør reagere stærkere, siger filosof

Fra arkivet

Vi er ved at vænne os til terrorismen i Europa

De stadig hyppigere terroraktioner har forhærdet os, så vi føler mindre, hver gang bomberne sprænges. Og det er et meget godt forsvar mod terroristerne


Vi er ved at vænne os til terrorismen i Europa

De stadig hyppigere terroraktioner har forhærdet os, så vi føler mindre, hver gang bomberne sprænges. Og det er et meget godt forsvar mod terroristerne

Fra arkivet

Terroren har udvisket grænsen mellem krig og fred

Hele Europa er i krig mod terrorismen efter angrebene i Bruxelles. Men det er en krig, der ikke kan vindes ved at besejre en modstander, siger eksperter


Terroren har udvisket grænsen mellem krig og fred

Hele Europa er i krig mod terrorismen efter angrebene i Bruxelles. Men det er en krig, der ikke kan vindes ved at besejre en modstander, siger eksperter

Fra arkivet

Terror er et angreb på tilliden til næsten

Det åbne danske samfund er under forandring på grund af terror


Terror er et angreb på tilliden til næsten

Det åbne danske samfund er under forandring på grund af terror



Terrorisme i 45 år på verdensplan

Terrorangreb 1970-2015, koncentration og intensitet

Terror i vesteuropa siden 1970