Et barn er født: Julenat kom Storm til verdenStorm blev årets barn nummer 1777 på fødegangen på Sydvestjysk Sygehus.
Kristeligt Dagblad var med til fødslenTekst & foto: Iben Gad
28. december 2018

Facebook
Twitter


 

”Sabine, træk vejret,” hvisker Jim Thorsen til sin kæreste. Hun sidder på en træningsbold under bruseren med åben mund og rynkede øjenbryn.

Hun skifter mellem at trække vejret lidt for hurtigt og holde vejret lidt for længe. Han sidder på toiletbrættet ved siden af med sine læber klistret til hendes pande.

”Jeg vil ikke mere,” siger Sabine Jakobsen.

”Jo, du vil,” svarer han og klemmer hendes hånd.

Kun en enkelt fødsel fandt sted tidligt i morges, ellers har der været helt stille på ­fødegangen på Sydvestjysk Sygehus indtil nu. Nu er der endnu en fødsel på vej. 25-­årige Sabine Jakobsen er uddannet social- og sundhedshjælper, mens hendes kæreste, Jim Thorsen, der er 26 år, er under uddannelse som smed. De bor sammen i Ribe, og nu venter de deres allerførste barn, der skal hedde Storm.


 


 


På badeværelset sidder Sabine Jakobsen på en træningsbold og roterer rundt. Hendes mor guider hendes vejrtrækning. De har lavet et væddemål om, at hvis hun føder efter klokken 18, skylder Sabine Jakobsen sin mor en burger - og hvis hun føder før, er det omvendt.
 
 


På Sydvestjysk Sygehus bliver der ­serveret and og rødkål, brune og hvide kartofler med sovs for ansatte og ­ind­lagte. Og risalamande til dessert. Sabine Jakobsen spiser fem kartoffelchips.En duft af and og rødkål spreder sig op til første sal gennem døren til fødegangen og overdøver lugten af gummihandsker og håndsprit for en stund. Det er jul, og i disse dage er familier samlet rundt omkring i ­deres hjem for at fejre fødslen af Jesus. 2018 år senere er det Sabine Jakobsens tur til at bringe et lille mirakel til verden.

”Vi har joket med, at han ikke kommer med hjem, hvis han er rødhåret,” siger ­Sabine Jakobsen, der selv har rødligt skær i håret. De har en del rødhårede i familien, og de driller hinanden internt, fortæller hun.
 
 
 
 


”Kære Gud, hvis han kommer ud nu, skylder jeg dig en ­tjeneste,” beder Sabine Jakobsen under fødslen. Ellers har hun kun bedt én gang i forbindelse med ­graviditeten, nemlig til at Storm ikke ville komme ud juleaften.Klokken er 20:34, afslører et analogt ur på væggen. I personalerummet er der dækket op til julemiddag. Fra fjernsynet lyder ­Annika Aakjærs sang om hendes afdøde farmor, og samtidig lyder Sabine Jakobsens skrig fra fødestuen. Hun har fået endnu en ve. Om lidt vil en lille ny komme til verden. ”Den er så rørende, den der sang,” siger jordemoder Joan om Aakjærs melodi, inden hun forlader rummet.

På fødestuen ligger Sabine Jakobsen stille i et fyldt badekar. Hun er udmattet. Jim Thorsens fingre strejfer hen over hendes arm, mens han hviler sit hoved på badekarkanten. Hans vejrtrækning er høj og rolig, og hendes har endelig ramt samme tempo.

”De er gået i symbiose,” siger jordemoder Helle Nielsen. ”Det gør fødslen mindre hård, når mor og far har et godt samarbejde som her.”
 
 


Den nybagte far, Jim Thorsen, ved, at Sabine Jakobsen er sej og nok skal klare det. ”Men jeg tror, der er noget mellem himmel og jord,” siger Jim Thorsen, der ifølge ham selv aldrig har været så lykkelig før i sit liv.I gennemsnit er der fem fødsler i døgnet på Sydvestjysk Sygehus. Storm bliver nummer 1777, der er født på denne gang i år. For ­Helle Nielsen er det en gave at få lov at være med til fødslen. Deltage i andre menneskers store øjeblik. Hun fortæller, at hun stadig bliver rørt hver eneste gang.

En klokke ringer i personalestuen. Det er fra blå stue.

”Det er nu,” siger jordemoder Joan og ­jager ud af døren i sine hvide træsko.

Inde på stuen ligger Sabine Jakobsen i en seng omringet af fire jordemødre, sin mor og sin kæreste. Hun hiver efter vejret, om kap med bippende lyde fra en maskine. Klokken er 23:48, og i et øjeblik er de to, der skriger.
 
 


25-årige Sabine Jakobsen og Jim Thorsen på 26 ankommer til Sydvestjysk Sygehus klokken 14:30. Ni timer senere kan de holde deres nyfødte baby i armene. Storm bliver født juleaften klokken 23:48.”Sabine, han er mørkhåret!”, siger Sabines mor. Sabine Jakobsen ligner én, der aldrig har været mere ligeglad med hårfarver.

Hun ­ligger i sengen med sin nyfødte søn svøbt i sine arme. Lige pludselig lysvågen og fyldt med adrenalin og lykke. Øjnene er rettet mod Storm. Hun nusser ham og hvisker ­søde ord mod hans pande.

”Er du okay, Sabine?”, spørger jorde­moderen.

”Ja, ja!”, svarer hun uden at kigge op.

På gulvet står en babykurv klar, redt med et Mickey Mouse-tæppe, som Sabine Jakobsen selv har hæklet. Når de kommer hjem, skal de fejre jul med juletræ og and og medister. Og i år er de en mere med omkring træet.
 
 
 
 


Storm er kommet til verden. Far Jim Thorsen klipper navlestrengen. Drengen vejer 3590 gram og er 53 centimeter lang.
 
 


Juleaften på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg bliver Storm født. Her beundres han af sine forældre og mormor.

 
 

KREDITERING