Buffet, bamser og
blå mandagDet var en flok søvnige, men glade og forventningsfulde teenagere fra Aabenraa Friskole, der samledes i Aarhus en tidlig mandag morgen i maj for at fejre blå mandag. Dermed trådte de ind i en århundredgammel traditionTekst: Vibe Lønstrup. Foto: Iben Gad
7. juni 2019

Facebook
Twitter


 

Over rundstykker med pålægschokolade og appelsinjuice i papkrus bliver weekendens skelsættende begivenhed delt med de øvrige klassekammeraterne en tidlig morgen i maj.

Den har budt på buffet og pengesedler. En svingom med de voksne. Bedsteforældres pinlige indslag med babybilleder og alt, hvad der ellers hører til en konfirmation.

Men festen er ikke slut endnu for 7. klasse på Aabenraa Friskole. Når den sidste søvn er gnedet ud af øjnene og dagens program er repeteret endnu en gang, skal der fejres blå mandag i Aarhus.
 
 ”Pas på jeres ting og husk lige, at I er i en fremmed by, og I skal opføre jer ordentligt,” lyder formaningen fra en af de forældre, der har fået æren af at følge konfirmanderne på deres blå mandag i Aarhus og her forsøger at råbe 22 forventningsfulde teenagere op midt i Bruuns Galleri.

Her skal den første del af mandagen tilbringes. Frokosten står på ”spis-hvad-du-kan” fra buffeten hos Dalle Valle på shoppingcentrets øverste etage, inden forlystelserne i Tivoli Friheden skal testes.

Det er svært at vurdere, om alle er med på både mødested og -tidspunkt. Det må tiden vise. For de unge er ivrige efter at kunne kigge nærmere på centrets mange spændende butikker.

”Jeg fik flere penge, end jeg havde regnet med,” siger en af dem, og det må siges at åbne nye muligheder et sted som dette.

”Alle går minimum to og to. I er selvfølgelig også velkomne til at gå sammen med os. Vi er faktisk sjove,” når forældrene at tilføje, inden de unge skynder sig i hver deres retning i grupper af to, tre og fire.


 


 Alle steder i landet har en af de seneste mange mandage været en festdag og en fridag for nyudklækkede konfirmander i 7. og 8. klasse. Selvom den første mandag efter konfirmationen ikke er en lovpligtig fridag, er det nemlig en tradition, at skoleinspektørerne lader deres elever holde fri.

Fejringen af blå mandag foregår de fleste steder i landet med fælles morgenmad eller brunch. Senere på dagen går en god del af dagen med shopping og en biograftur. Tivoli Friheden er også et sikkert hit i Jylland. Mens det i Københavnsområdet længe har været en tradition at mødes i Kongens Have midt i København, måske for at drikke en øl for første gang.


 
 ”Svar nu, mor.”

Det lettere irritable udsagn kommer fra Marie, der netop har søsat en plan om at få lavet en piercing i sin øverste øreflip, og nu afventer en nødvendig skriftlig godkendelse fra hendes mor. I dag bliver der nemlig taget 20 procent af prisen i smykkeforretningen i anledning af Blå Mandag.

Godkendelsen lader vente på sig, men den kommer dog, og den lille gyldne ørering skal skydes i. Øret bliver desinficeret, og de otte piger, der er med for at kigge og holde i hånden, bliver stille.

Klik.

Marie har sammenklemte øjne og skærer en grimasse. Hun åbner først det ene øje langsomt som for at være sikker på, at det faktisk er overstået. Men det er det, og hun åbner hurtigt det andet øje, mens ansigtet falder på plads.

”Det var ikke så slemt,” siger hun, mens klassekammeraterne kommer med begejstrede tilkendegivelser og komplimenter i munden på hinanden.

Det er blevet tid til næste levende billede, der skal have sig en næsepiercing. ”Efter din konfirmation”, har beskeden været fra hendes mor, der er med for at give tilladelse.
 
 Konfirmationen fik sin udløber allerede i 1700-tallet, da konfirmanderne fra det bedre borgerskab i København fandt på at mødes i Kongens Have for at vise deres gaver frem. Det kunne være et cigaretetui, en parasol eller andet, der hørte voksenlivet til.

At traditionen blev kendt som blå mandag, har mange mulige forklaringer. En af dem stammer fra middelalderen og fra den katolske kirkes tradition med at lægge et blåt klæde på alteret fastelavnsmandag for at markere fasten. Blå mandag markerede altså begyndelsen på noget nyt, således også voksenlivet.

En anden forklaring går på den tyske ”blauer montag”. Her havde farversvende ret til at tage fri en hvilken som helst mandag, når de havde brugt søndagen på at farve deres arbejdstøj blåt og vaske det. For tøjet skulle tørre hele mandagen.
 
 
 


 Det er ikke nemt for dem, der har vundet en stor blå bamse i en af de mange boder, at følge med, når gruppen sætter i løb fra radiobilerne til sørøverskibet. Det er heller ikke nemt for undertegnede at følge med fotografen, der har efterladt sit ekstraudstyr hos journalisten for at prøve forlystelserne i Tivoli Friheden med konfirmanderne.

Der bliver spist slik i store mængder mellem forlystelserne. Måske derfor er energien tilsyneladende langt fra brugt op her hen på eftermiddagen. Og heldigvis for det. For der er et punkt tilbage på programmet i dag. Aftensmad på McDonalds på vej hjem til Aabenraa.
 
    
 

KREDITERING