Facebook
Twitter

25 råd til det gode åndsliv

Vær åben for noget større, skab ritualer, og find mening med, at du er her. I denne serie beder Kristeligt Dagblad 25 indsigtsfulde danskere komme med råd til forskellige aspekter af det gode liv. Læs deres anbefalinger til et godt åndsliv

Tekst af Mette Skov Hansen & Daniel Øhrstrøm, fotos af Leif Tuxen med flere, illustrationer af Morten Voigt, digital tilrettelæggelse af Sara Gro Vagtholm. Liv & Sjæl-redaktør: Karin Dahl Hansen

Bettina Aller, bestyrelsesformand og direktør i Aller Media

”Vær åben for noget større. Jeg er ikke dybt troende, men tror på, at der er mere, end vi videnskabeligt kan bevise. Min far døde i 2003, og nogle gange, når jeg har været på farlige ekspeditioner og for eksempel stået på en bjergkant og været ved at falde ud, har jeg sagt, ’far, kan du ikke lige hjælpe mig?’. Jeg føler på en måde, at han stadig er med mig og holder hånden over mig. Det er en rar tanke.”

Rebecca Bach-Lauritsen, forfatter

”Tegn en mælkebøtte. Kig på den. Opdag alle detaljerne. Prøv at tegne en mere. Opdag, at du ikke bare kan gentage den første tegning. Bliv på den måde opmærksom på, at hver dag er ny. For mig er naturen en måde at møde det guddommelige i livet. Men jeg har også et kors tatoveret på venstre skulder. Det fik jeg lavet, da jeg var 19 år. Og når jeg kigger på det, giver det mig en fornemmelse af at være en del af noget større.”

Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet

”Vær åben. Vær åben for, at verden er større og mere end det, naturvidenskaben kan afdække. Hvis jeg skulle følge en antropologisk forklaring, ville jeg sige, at ånder som fænomen afspejler folks sociologiske forhold. Men dermed har man kastreret en fremmed verdens potentiale for at åbne verden for en på en ny måde, og sådan bortforklarer man bare noget i stedet for at åbne sig op for, at det åndelige verdensbillede kan åbne nye verdener og nye perspektiver og indgange til livet.”

Leonora Christina Skov, forfatter

”Find tid til fordybelse og bøn. Sommetider føler jeg mig over for Gud som den dårlige ven, der kun ringer, når det går dårligt. Det har i hvert fald ikke været sundt for mit åndelige liv at få så travlt med foredrag, at der nærmest ikke var tid til at tænke over livet. Men når jeg har det skidt, bekæmper jeg bedst mine bekymringer med bøn. Men man skal også huske sine takkebønner.”

Mette Bock, tidligere kirke- og kulturminister

”Hav blik for gentagelsens betydning. Fordybelse er godt, men det kan ske på mange måder i forskellige livsfaser. Der er en tid til læsning. En tid til gudstjeneste. En tid til foreningsliv. En tid til samtaler. Vi kan ikke det hele på én gang, og behovene ændrer sig også gennem livet. Som ung gennemførte jeg to akademiske uddannelser, men havde herefter i mange år for travlt til at fortsætte læsningen på samme niveau. Nu har jeg studeret igen. Og det er fantastisk. Gentagelsen, det konstante, har i mit tilfælde været bønnen og gudstjenesten. Som en stabil og vedvarende grundtone, der har formet mit åndsliv i fællesskab med andre, uanset hvor i livet jeg har været.”

Anders Laugesen, trosjournalist og vært på Pilgrim på P1

”Lyt til Gud. Jeg tror, at Gud kalder på os hele tiden. Det skal man give sig tid til at lytte til. Man skal lytte til sit hjerte, og der, hvor hjertet sommetider går i stykker, vil man også finde veje ind til det gode åndsliv. Ligesom kroppen skal motioneres, kræver troens liv faktisk også en disciplin, fordi man også skal have et aktivt liv i forhold til det, man tror på. Selv dyrker jeg dagligt meditation og bøn. Daglig stilhed er helt afgørende for mig. Det er også vigtigt for mig at lytte til gode venner og at læse opbyggelig litteratur og høre opbyggelig musik. For det gode åndelige liv handler meget om at lytte.”

Henrik Wigh-Poulsen, biskop over Aarhus Stift

”Læs eller lyt ikke kun til de synspunkter, du selv er enig i. Bliv ved med at lade dig overrumple og overraske og få udvidet dit perspektiv. Nogle gange har man rigtig meget brug for at få sine domme og faste antagelser sat lidt ud af spillet.”

Annette Due Madsen, psykolog og stifter af Center for Familieudvikling

”Opsøg og lad dig inspirere af gode, vise og livskloge mennesker og af naturens kreative skaberkraft. For det beriger og udvikler en at lære nyt om livet, Gud, sig selv og andre. Jeg har selv fundet inspiration i alt fra kirkeliv, kunst og blomster til mine sjove og livskloge børnebørn. Kilderne er uendelige. Det er også godt at søge ro og stilhed i et hektisk liv. Og gode ritualer vil kunne bære i svære tider. Et godt bibelsk princip lyder, at man skal samle forråd i de gode dage, til de onde dage kommer.”

Anja Rykind-Eriksen, forstander på Rødding Højskole

”Du skal turde lade dig flytte på. Vi har nok alle en tendens til helst at ville lytte til dem, der bekræfter vores egne synspunkter, men man skal forblive nysgerrig på, hvad menneskelivet også kan bestå af. Det kræver, at man er åben og tør lade sig påvirke og bevæge og få sat sit eget liv i perspektiv. Samtidig kan man øve sig på at forklare sit eget ståsted. Det værste vil være at stivne i sit syn på verden og sin egen rolle den.”

Bent Melchior, tidligere overrabbiner

”Find mening i, at du er her. Det er noget, jeg selv forsøger på her 25 år efter, at jeg blev pensioneret. Siden jeg var dreng, har jeg været truet på livet, og jeg er senere også blevet truet på den værst tænkelige måde. Men af en eller anden årsag har jeg overlevet og nået en høj alder. Og jeg er her endnu. Det må der være en årsag til, tænker jeg – der må være noget, jeg skal bruges til.”

Dorthe Gerlach, sanger og sangskriver

”Find lommer med langsomhed. Vores udfordring i dag er, at alting hele tiden skal gå hurtigere og hurtigere – på tv, sociale medier, i debatter, fiktion og sågar i musikken. Alt bliver speedet op for at fange vores opmærksomhed, og det gør, at vi altid kun er halvt til stede. Vi skal væk fra den følelse af at være på vej videre hele tiden og øve os i at være fuldt ud til stede ét sted. Jeg bruger selv podcast til at fordybe mig.”

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen

”Vær nysgerrig ud over din egen faglighed og opdragelse. Det har jeg altid selv været. Selvom jeg kommer fra et hjem, hvor begge mine forældre var læger, fordybede jeg mig også i andre fag og idéer. Man skal have antennerne ude, men samtidig holde fast i sine grundlæggende værdier. Jeg har flyttet holdninger undervejs i livet, men de centrale værdier fra mit barndomshjem i 1970’erme som lighed og retfærdighed har ikke ændret sig.”

Niels Due Jensen, tidligere chef og ejer af Grundfos-koncernen

”Vær god ved andre. Jeg er kristen, og for mig er det, der giver mig den største glæde i mit åndsliv, buddet om næstekærlighed. For når man giver noget af sig selv til andre mennesker, modtager man også automatisk en stor følelse af glæde. Jeg synes derfor, man skal tvinge sig selv til at være udadvendt og ikke indadvendt i sit åndsliv.”

Ole Hartling, tidligere overlæge og forhenværende formand for Det Etiske Råd

”Forstå, at komplementære modsætninger lever af hinanden. ’Sorrig og glæde de vandrer til hobe, lykke, ulykke de gange på rad,’ som Kingo skrev i sin stærke salme. I livet gælder det rationelle og det irrationelle sprog. Hjernesprog og hjertesprog. Forfatteren Hans-Jørgen Nielsen skrev et sted: ’Der er andre måder at tale om verden på end videnskabens. Andre måder at tale på med andre regler, der henviser til helt andre erfaringer i den samme verden.’ Vi skal kunne tale begge sprog. Nogle ting i livet beskrives og fattes bedst med poesiens sprog, mytens sprog, paradoksets sprog. Som Villy Sørensen sagde: ’Man kan være nødt til at gå fra forstanden for at komme til fornuft’."

Kathrine Lilleør, præst og forfatter

”Gå i kirke, søndag efter søndag, livslangt. Læn dig ind i evangeliernes guddommelige indsigter, så du over år bliver stadig bedre til at omvende dig. Det vil sige at vende dit sind, så du ser, som Gud ser, og ikke, som mennesker ser. At du ser med evighedens blik på dit eget og de andre, så du vokser i kærligheden og bestandig bliver bedre til at glemme dig selv i andre.”

Maja Lisa Engelhardt, maler

”Skab daglige ritualer. Selv når jeg ikke er under danske himmelstrøg, hører jeg via min iPhone morgenandagten fra Vor Frue Kirke i København. Det ritual er parallelt med min egen daglige læsning af testamenterne og Søren Kierkegaard. Denne åndelige dialog har gennem en lang årrække været en del af min dag. Og jeg er dybt taknemmelig for, at mit liv giver mig mulighed og adgang til den side af vores liv, som ikke er knyttet til det materielle.”

Villy Søvndal (SF), regionsrådsmedlem i Syddanmark og tidligere udenrigsminister

”Tænk etik ind i det du gør. Det har jeg selv stræbt efter i mit arbejde, for politik handler grundlæggende om menneskelighed og respekt. I bogen ’Uden mål – og med’ skriver Villy Sørensen, at videnskaben har bragt os langt i den moderne verden, men at der ikke er noget, der viser retning, hvis ikke vi får moralen, etikken og religionen med. For videnskaben forholder sig til den grundlæggende diskussion om rigtigt og forkert, mens etikken og religionen forholder sig til godt og ondt.”

Lau Højen, forsanger for Carpark North

”Forstå, at det gode åndelige liv udvikler sig gennem livet, ligesom vi selv udvikler os. Jeg forstår nu, at tingene ikke varer for evigt. Jeg forstår, at livet er skrøbeligt. Og jeg forstår, at det er et mirakel, når et barn fødes. Alt det tog jeg for givet som ung, hvor jeg til gengæld troede på Gud. Jeg synes stadig, at fortællingerne om Gud, Jesus, tilgivelsen og den evige kærlighed er vigtige, og jeg savner min tro på Gud, ligesom jeg uden at forklejne troen savner at tro på julemanden. Men måske vender det tilbage en dag. Jeg beder i hvert fald stadig, hvis nogen er syge.”

Anne Glad, livsstilsekspert og vært på Bogselskabet på P1

”Lyt og læs. For mig er den gode litteratur og de gode samtaler de vigtigste dåseåbnere til de store tanker om livet. Jeg glæder mig over, hvor mange mennesker der er begyndt at læse. Lydbøgerne har kun demokratiseret litteraturen yderligere, så alle nu kan læse eller lytte til skønlitteratur, som kan folde sjælen ud på måder, du ikke havde forestillet dig. Og det kan den hele livet.”

Khaterah Parwani, debatter og direktør i Løft

”Prioritér åndslivet. Det skal være øverst på din liste. For uden et godt åndsliv havde jeg ikke fundet vejen til det gode arbejds- eller familieliv. Det lærte jeg først, da jeg virkelig ramte bunden med stress. I desperation købte jeg selvhjælpsbøger, googlede ’selvkærlighed’ og prøvede med bøn uden held. Jeg fandt ud af, at jeg havde brug for at sidde og fokusere på bare at trække vejret. I dag mediterer jeg tidlig morgen og om natten i 25 minutter på en madras på min altan. Jeg elsker det åndehul, hvor jeg mærker mig selv.”

Sara Slott Petersen, hækkeløber og fanebærer ved OL

”Rejs ud til de steder hvor folk ikke ligner dig selv. Hvis du kun tager på charterferie med alle de andre turister, finder du ikke noget ægte, som kan gøre dig klogere på andre kulturer og på dig selv. Når jeg er af sted til konkurrencer i udlandet, møder jeg ofte mange mennesker, som har en anden religion og kultur end mig. Jeg har blandt andet delt værelse med kvindelige sportsudøvere fra Rusland og Afrika, og hver gang giver det mig en særlig indsigt i andre måder at forstå verden på.”

Peter Høeg, forfatter og retræteleder

”Den samlede erfaring fra de store visdomstraditioner er i dag tilgængelig. Den erfaring er, at man kan træne det gode liv – uden at skulle antage dogmer eller trosforestillinger. Giv plads til kærligheden og medfølelsen. Det gør vi ved, når vi mærker dem spontant, at lade dem brede sig som ringe fra hjertet. Giv plads til pausen. Stop op, måske bare et øjeblik, måske bare et minut, og opdag, at det er muligt at mærke nuets vågenhed uden indhold, uden fortid og fremtid. Det, Søren Kierkegaard kalder et kort, indre, hemmeligt stævnemøde med Gud.”

Knud Romer, forfatter

”Tænk over dit liv. Livet består ikke kun af caféer og rudekuverter. Det er også et mysterium. Vi er til som et lys, der kan gå ud ethvert øjeblik, og vi lever faktisk som en gåde for os selv. Hvem er jeg? Hvorfor er jeg her? Hvad er meningen? Det er de spørgsmål, som religionerne og kunsten lever af. Og med til det gode liv hører også at tænke over det fra den jublende glæde over at være levende til den afgrundsdybe angst for at skulle dø eller for et liv uden mening. Men det gode liv er også at stille sig spørgsmål, som ikke har nogen svar. Og livets mening er måske at tillægge det mening.”

Søren Vester, tv-vært og designer

”Hold hovedet skarpt og i form. Det gør jeg selv ved at blive ved med at være nysgerrig og dykke ned i nye emner. Når jeg har ferie, læser jeg uhyggeligt meget. Jeg synes, det er fantastisk at kunne læse noget, som er resultatet af andres fordybelse og grundighed. Jeg kan godt være nervøs for zapperkulturen, hvor man hurtigt skifter fokus til noget andet. Jeg tror, det er vigtigt, at man lærer at fordybe sig. For man forstår ikke historien ved bare at læse artiklens overskrift.”

Ellen Hillingsø, skuespiller

”Læs noget smukt hver dag. Det er ligegyldigt hvad, men det inspirerer os som mennesker at læse store ord, der også kan minde os om, at vi er en del af noget større, så man også slipper for at blive opblæst. Et ego kan kun én eneste ting, og det er at sprænges, så man kan lige så godt være ydmyg og kigge op i evigheden og blive taknemmelig for overhovedet at være til.”

Læs flere råd til det gode liv: