Facebook
Twitter

25 råd til det gode arbejdsliv

Find et arbejde med mening, vær nysgerrig, og husk, at du ikke kun er dit arbejde. I denne serie beder Kristeligt Dagblad 25 kendte danskere komme med råd til forskellige aspekter af det gode liv. Læs deres anbefalinger til et godt arbejdsliv

Tekst af Mette Skov Hansen & Daniel Øhrstrøm, fotos af Leif Tuxen med flere, illustrationer af Morten Voigt, digital tilrettelæggelse af Sara Gro Vagtholm. Liv & Sjæl-redaktør: Karin Dahl Hansen

Søren Vester, tv-vært og designer

”Lav noget, du selv synes er sjovt. Vi bruger næsten alt vores tid på arbejde – tænk, hvis vi lavede noget, vi ikke gad. Jeg har virkelig travlt, men min oplevelse er, at man ikke får stress, hvis man laver noget, man kan lide. Man skal have lyst til gå på arbejde, og ellers skal man lave noget andet. Jeg er selv en handlingsmand og ikke bange for at stå uden arbejde. Min tilgang har været, at hvis det gik galt, er der altid en madras hos de gamle. Der har jeg på et tidspunkt boet med kone og barn.”

Mette Bock, tidligere kirke- og kulturminister

”Lad nysgerrigheden drive dig. Hvis nogen havde fortalt mig, hvordan mit arbejdsliv ville udvikle sig, da jeg var i 20’erne, ville jeg have slået mig på lårene af grin. Jeg ville aldrig have troet det muligt. Man skal have blik for åbne døre. Turde springe ud på det dybe vand. Og blive ved med at banke på, selvom man i første omgang måske får afslag. Når jeg ser tilbage, kan jeg selv blive helt forbavset over, hvor rigt et arbejdsliv jeg har haft – og har. Her i mine 60’ere har jeg endnu engang skiftet spor, og det giver en enorm energi.”

Anders Laugesen, trosjournalist og vært på Pilgrim på P1

”Følg dit hjerte og dit kald. Det gode arbejdsliv kommer af at svare på det kald, man hører i sig selv. For dit hjerte er din vigtigste chef. Andre chefer er ikke altid gode. Men et godt arbejdsliv skal tilpasses det liv, man ellers har. Man kan ikke altid yde det samme og være lige idérig, og man skal derfor være mild ved sig selv, når arbejdslivet går op og ned. Men det vigtigste er, at man kan se en mening med sit arbejde, så det handler om mere end at tjene penge, og så man ikke kun arbejder for sig selv, men også for et større fællesskab og ultimativt for Vorherre.”

Henrik Wigh-Poulsen, biskop over Aarhus Stift

”For mig kan arbejdet tit komme til at fylde alting. Når jeg har ligget og rodet rundt en halv nat og spekuleret over opgaver, jeg ikke har et overblik over, har jeg brug for det, jeg kalder en rumudvidelse. Der skal et større perspektiv til, så jeg bliver klar over, hvorfor jeg gør, hvad jeg gør. For mig giver det sådan en perspektivudvidelse at læse i ’Bibelen 2020’. Så bliver jeg mindet om, hvad jeg arbejder for. Og så har jeg brug for at fornemme, at jeg bliver kaldt på. Det er, når nogen kalder på mig, at jeg får strøm på batterierne.”

Annette Due Madsen, psykolog og stifter af Center for Familieudvikling

”Vær engageret i dit arbejde, men bevidst om balancen mellem arbejdsliv og familieliv. Det er ikke tilfældige kolleger, der står og spiller fanfare ved ens grav. De allernærmeste er dem, der går med en hele vejen. Derfor er det vigtigt, at man prioriterer familien, også mens børnene er små, og ikke kun lader sin identitet være knyttet til arbejdet. Når vi er til fest, spørger vi ofte ’hvad laver du?’ i stedet for ’hvem er du?’. Det sidste er det vigtige.”

Anja Rykind-Eriksen, forstander på Rødding Højskole

”Vær tro mod dig selv. Når man kommer på en arbejdsplads – hvad end man er leder, lærer eller kontormedarbejder – skal man komme som den, man nu engang er. Man skal ikke forstille sig og sige, at ’det er nok bedre, jeg gør sådan her’. For så bliver man verdensmester i kamelslugen. Hvis man ikke kan forlige sig med stedets kultur eller arbejdsgang, må man forsøge at ændre den på den lille skala. Man skal dog ikke forvente, at alt kan laves om, og eventuelt må man finde et andet sted at være, inden man får forstoppelse af alle de kameler.”

Bent Melchior, tidligere overrabbiner

”Vælg et arbejde, du synes godt om. Hvis man gør det, spiller det ingen rolle, at man har arbejdsuger, der er væsentlig længere end de accepterede 37 timer nu til dags. I mit arbejdsliv slap jeg billigt, hvis jeg kunne klare mig med det dobbelte. Men jeg har ikke haft stress, og jeg tror, det var fordi, jeg var glad for arbejdet.”

Dorthe Gerlach, sanger og sangskriver

”Kend dig selv, og find ud af, hvad der giver trivsel i hverdagen. Som ung gør man ofte noget ud af at finde sin passion, men det er lige så vigtigt at finde ud af, hvordan man faktisk vil arbejde. I mit fag er det et grundvilkår, at indtjeningen er svingende og usikker, og jeg kender folk, som brugte mange år på at blive dygtige musikere, men ikke kunne trives under de arbejdsvilkår. Der er ikke noget arbejdsliv, som er ene ’happy days’, men strukturen skal grundlæggende matche ens personlighed. For det gode arbejdsliv giver trivsel i hverdagen, og en god hverdag er det gode liv.”

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen

”Find en balance mellem pligt og idealisme. Hvis man kun synes, man arbejder af pligt, bør man tænke sig om. Jeg har altid arbejdet meget, men med enkelte undtagelser har jeg også altid været glad, når jeg gik på arbejde. Men jeg har set mennesker havne i store eksistentielle kriser, fordi de ikke ville arbejde med de fag og kompetencer, de havde tillært sig. Og jeg har også set nogen skifte karrierespor og finde mening i det. Det kræver meget mod. Det beundrer jeg.”

Niels Due Jensen, tidligere chef og ejer af Grundfos-koncernen

”Sørg for som ung for at få en god uddannelse, som kan bruges i erhvervslivet og er i din store interesse. Og så skal man ikke være for kræsen med det første job. Som ung må man først fornemme, hvordan erhvervslivet virker, og så bruge de erfaringer til at prøve at finde sit drømmejob hen ad vejen. Jeg har hele tiden haft sans og interesse for teknik og gik i min fars fodspor, da jeg valgte at læse til ingeniør. Men jeg var rundt forskellige steder, før jeg faldt til ro i familievirksomheden.”

Ole Hartling, tidligere overlæge og forhenværende formand for Det Etiske Råd

”Opdyrk tillid og overbærenhed i arbejdslivet. Min mangeårige arbejdsplads Vejle Sygehus gav gode rammer for mit lægearbejde. Holdningen var at se ’ridderen’ og ikke ’stodderen’ i medarbejderen. Medarbejderne vokser af, at de vises tillid. Man skal også forstå, at ingen er fejlfri. Hverken dig selv eller dine kollegaer. Når fejl begås, skal de også bestås, det vil sige, at man tør være åben om dem. Det giver tryghed. Fejlfrihed findes kun hos overmennesker, og dem har vi ikke tillid til, fordi overmennesker ikke findes.”

Kathrine Lilleør, præst og forfatter

”Find et arbejde med mening. For det gode arbejdsliv er, når man glemmer lønnen, fordi man er så dedikeret til sine opgaver, at man ikke længere tænker på det som arbejde, men som en meningsfuld måde at leve sit liv på.”

Maja Lisa Engelhardt, maler

”Dyrk arbejdsfællesskabet. Som kunstner arbejder jeg meget alene, men jeg har tilbragt mit halve arbejdsliv i Frankrig omkring Paris, hvor jeg for eksempel har arbejdet kollektivt med grafiske trykkere, stukkatører og vævere. Her har det slået mig, hvor meget frokostpausen betyder for at skabe et samvær, som fortæller, at dagens arbejdstid ikke nødvendigvis skal være kort, så man hurtigt kan komme hjem. Med et indholdsrigt samvær bliver arbejdet på den måde også en glæde.”

Villy Søvndal (SF), regionsrådsmedlem i Syddanmark og tidligere udenrigsminister

”Lav noget, du synes er spændende, interessant, udfordrende, lærerigt og måske også sjovt. Jeg føler mig heldig, at min interesse er blevet mit arbejde. Der kan være lange og hårde dage, men det opvejes af, at jeg kan være med til at bestemme, hvor samfundet bevæger sig hen, og at jeg kan præge debatten og være i dialog med folk om, hvad de synes er nerven i demokratiet.”

Lau Højen, forsanger for Carpark North

”Dyrk det, du elsker, så du til sidst mestrer det. Hvis du vil være forfatter, så skriv. Hvis du vil være musiker, så spil. Der kan være lang vej til at leve af det, og det kræver held. Det er ikke alle forundt at leve af sin passion. Jeg har også selv været avisbud og opvasker, men jeg var heldig at møde de rigtige mennesker på min vej, og nu føler jeg slet ikke, at jeg arbejder. Det er jo det ultimative at leve af det, man også ville lave, hvis man ikke skulle leve af det. For hvis ens hobby er ens arbejde, så har man jo altid fri.”

Anne Glad, livsstilsekspert og vært på Bogselskabet på P1

”Hold dine faste udgifter nede, så du har mulighed for at vælge de opgaver, du har lyst til, for det fremmer arbejdslysten. Så snart man føler sig fanget i hamsterhjulet, får arbejdet en ærgerlig plads i ens liv. Engang arbejdede jeg selv alt for meget, men nu er jeg kommet til et sted, hvor jeg fløjter på vej på arbejde. Der findes mennesker, der udelukkende går på arbejde for at betale huslejen, og klapper, når de går hjem. Men det er nok ikke typen, der holder Kristeligt Dagblad.”

Khaterah Parwani, debatter og direktør i Løft

”Lær at trække stikket og holde fri. I 2019 gik jeg ned med stress. Det var brutalt. Jeg er flygtet til Danmark fra krig og har levet i et voldeligt forhold, så jeg ser mig selv som ret robust. Men arbejdsmarkedet slog mig ud og fik mig til at indse, at jeg bare er et menneske som alle andre. Så mit råd er, at man skal turde give slip. Der kan være perioder, hvor man kommer bagud på arbejdet og kan få dårlig samvittighed. Men når man har fri, skal man holde fri.”

Sara Slott Petersen, hækkeløber og fanebærer ved OL

”Find din dybeste passion, og vælg et arbejde inden for den boldgade. For mig har det været en kæmpe gave, at min hobby er blevet mit arbejde. Jeg har aldrig haft det, mange nok vil kalde ’et rigtigt arbejde’. Der er ikke noget 8-16 over at være professionel atlet. Det har gjort, at grænserne mellem arbejds- og privatliv er flydende, og sådan kan jeg godt lide det. Selvfølgelig skal man passe på med at arbejde for meget, men det er det ultimative privilegium at gøre noget, man ville have gjort, selvom man ikke fik penge for det.”

Peter Høeg, forfatter og retræteleder

”Det ser for mig ud, som om et godt arbejdsliv er menings- og lystfyldt. Vi får hjælp til at finde vores rigtige plads i den ydre verden ved at lære os selv at kende. Det gør vi ved jævnligt at spørge os selv: Er der i min arbejdssituation både glæde og mening? Får jeg bragt mig selv i spil? Gør det en forskel for andre, for helheden?”

Knud Romer, forfatter

”Lad dit arbejde berige dig med mere end penge, så du kan få et rigt liv med rige oplevelsesmuligheder. Normalt får man materielle værdier som kompensation for, at man bruger tid på at arbejde for andre. Men ideelle værdier, nemlig mening, er i sidste ende det, der gør, at man går glad på arbejde. Størstedelen af vores liv er jo vores arbejdsliv, så det vigtigste er, at arbejdet bliver en kilde til betydning for dig. Selvfølgelig er det en indtægtskilde. Men hvad end du foretager dig, så lav noget, der giver mening for dig, så du føler, at du bliver til den bedste udgave af dig selv til glæde for andre. For det er den vigtigste løn, du kan få.”

Leonora Christina Skov, forfatter

”Skab dig en situation, hvor du på bedst mulig måde kan udfolde dine talenter til glæde for dig selv og andre. Det betyder også, at man må skære mange andre ting fra. Jeg har for eksempel hverken bil, børn eller sommerhus, fordi jeg tidligt valgte, at jeg hellere ville være økonomisk uafhængig nok til at kunne skrive. De første 16 år var det ikke nogen god forretning, men jeg vidste, at det var det, jeg ville med mit liv. Jeg var ulykkelig over ikke at have læsere dengang, men pengene var ikke så vigtige for mig.”

Ellen Hillingsø, skuespiller

”Sammenlign dig ikke med andre. Det er selvfølgelig enormt svært, men det fører kun til mismod eller hovmod at sammenligne dig med andre. Gør i stedet dit bedste med det, du har fået stillet til rådighed. Jeg holder selv af klicheen: ’If life gives you lemons, make lemonade’. Så fat mod, og omfavn ud fra din faglighed og grundighed det, der kommer dig i møde.”

Bettina Aller, bestyrelsesformand og direktør i Aller Media

”Lav noget, du godt kan lide. Jeg er heldig at arbejde i en gammel familievirksomhed, hvor jeg er femte generation og arbejder med min fætter og kusine. Vi har det skægt sammen, og det giver mening at arbejde for noget, som skal gives videre til den næste generation. Men jeg ved også, at et arbejde ikke skal opfylde alle ens behov. Der er også opgaver, som er mindre morsomme, og det må jeg kompensere for i min fritid. Hvis man er glad 70 procent af tiden, er man nået langt.”

Rebecca Bach-Lauritsen, forfatter

”Husk, at du ikke kun er dit arbejde. Man har måske et arbejde, men man er ikke sit arbejde. Hvem ville man så være, hvis man blev arbejdsløs? Titler kan godt binde os for meget, men arbejdsglæde opstår måske især, når man ikke skal bevise sit værd som menneske gennem sit arbejde. Det elsker jeg i dåben. Du er altid allerede elsket.”

Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet

”Find et arbejde med et højere formål. Det kan man til gengæld finde mange steder. For det højere formål kan jo være hvad som helst. Men uanset om man bliver sygeplejerske eller museumsinspektør, er det følelsen af mening, der giver arbejdsglæde. Så det gode arbejdsliv er der, hvor man kan gøre nytte og gøre en forskel. Mange gange stresser vi, fordi arbejdet føles meningsfuldt. Men man skal også finde en god balance mellem familieliv og arbejdsliv, for ellers kan arbejde fylde det hele og ødelægge alt andet.”

Læs flere råd til det gode liv: