Facebook
Twitter

25 råd til det gode familieliv

Afsæt tid, vis tillid, og husk at drille hinanden. I denne serie beder Kristeligt Dagblad 25 indsigtsfulde danskere komme med råd til forskellige aspekter af det gode liv. Læs deres anbefalinger til et godt familieliv

Tekst af Mette Skov Hansen & Daniel Øhrstrøm, fotos af Leif Tuxen med flere, illustrationer af Morten Voigt, digital tilrettelæggelse af Sara Gro Vagtholm. Liv & Sjæl-redaktør: Karin Dahl Hansen

Sara Slott Petersen, hækkeløber og fanebærer ved OL

”Hav tiltro til, at du selv ved bedst. I vores familie lever vi lidt en cirkustilværelse, da jeg rejser meget og kan være væk fra hjemmet i lang tid ad gangen. Jeg har skullet beslutte mig for, at det er okay, og lægge alle de meninger, der er til, hvordan ens barn skal vokse op, fra mig. I stedet for at lytte til ’mor-politiet’ og se på, hvad vi ikke kan give vores søn, fokuserer vi på, hvordan vi spiller de kort, vi har på hånden, bedst muligt. Jeg er også stolt over at vise min søn, at man kan udleve sine drømme – også som kvinde og mor.”

Peter Høeg, forfatter og retræteleder

”Den tid og omsorg, vi giver vores børn, er godt givet ud. For børnene og for os selv. Om de fejl og svigt, vi alle gør os skyldige i, tænker jeg, at hvis vi ser dem i øjnene og står ved dem, bidrager de til vores menneskelighed. En klog ven af mig gav dette råd om børn: ’Elsk dem, og lad dem være!’ Hvormed han selvfølgelig ikke mente, man skal overlade dem til sig selv. Men at man respektfuldt og kærligt skal forsøge at lade dem udfolde deres egenart. Ikke opdrage, men ledsage.”

Knud Romer, forfatter

”Lav huller i osten, så familien får så meget luft som muligt, så man ikke bliver spærret inde i familien, men den tværtimod vender sig udadtil mod venner, andre familier, samfundet og foreningsdanmark. En dagligdag som kernefamilie i Danmark kan hurtigt blive et klaustrofobisk minefelt af konflikter, hvor skænderier, utilfredshed, mangler og pres kan forsure det og i sidste ende ødelægge det. Men giv hinanden frihed til at opleve verden hver for sig. Så har alle også noget at lægge på bordet, når man mødes rundt om bordet igen.”

Leonora Christina Skov, forfatter

”Forstå, at der findes mange måder at være familie på. Jeg synes, at vi har en reduceret forestilling om, hvad et godt familieliv er. Når man taler om at stifte familie, handler det jo om at sætte børn i verden. Men man kan godt være en familie på andre måder og med andre end dem, man tilfældigvis deler gener med. Et godt familieliv er en meningsfuld relation med dem, man elsker.”

Ellen Hillingsø, skuespiller

”Hold fast i måltiderne sammen, hvor der ikke er mobiltelefoner og computere ved bordet. Det må man som forældre insistere på, og man må som voksne også selv være et godt eksempel. Man skal insistere på nærværet om maden, oplæsninger af litteratur om aftenen eller gode ture, så man også ser noget sammen og får fælles oplevelser at tale om.”

Dorthe Gerlach, sanger og sangskriver

”Skriv din egen sandhed ind i familiehistorien. Alle familier har en historie, og mens vi vokser op, er det typisk de voksne, der fortæller den. Men en del af det at blive voksen er at tage ejerskab og udfordre den fortælling. For selvom vores familier er vores livsvidner, tror jeg, mange kender den klaustrofobiske følelse af at blive puttet i en boks eller få at vide, at ’sådan var det’. Skelsættende begivenheder opleves helt forskelligt. Sørg for, at dit perspektiv også bliver hørt.”

Rebecca Bach-Lauritsen, forfatter

”Skab plads til hinanden. Min mand og jeg har til sammen fem børn i alderen 7 til 22 år. Der er mange vibrationer i sådan en stor familie, og alle skal have lov til at trække sig for at kunne træde afslappet ind i fællesskabet. Jeg har selv brug for tid alene. Samtidig har jeg det allerbedst, når hele flokken er hjemme, og vi falder i søvn under samme tag.”

Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet

”Hvis du vil have en familie, må du også bruge tid på den. Børnenes barndom kommer ikke tilbage. Jeg bliver selv mere og mere bevidst om, hvor meget mine familierelationer betyder for mig. Det er fedt at have et godt arbejdsliv, men der skal også være en balance mellem ens arbejdsliv og familieliv, ellers kommer man til at fortryde det. For familien er måske det vigtigste i livet, og man fortryder aldrig de børn, man fik. Sådan har jeg haft det med alle mine tre børn.”

Søren Vester, tv-vært og designer

”Vær sammen. Vi kan have travlt, og jeg befinder mig ofte i en boble, når jeg har gang i projekter. Men så er min kone, Dorthe, god til at sige, at ’nu skal du være her’. Og det er vigtigt, for pludselig har man to store, brølende teenagere på vej af sted videre. Familielivet må ikke være en sovepude. Familietid kan være at lave aktiviteter sammen, men det er også vigtigt at finde rum til at samtale. Hos os er det tit ved middagsbordet, at der ro til at få snakket dagen igennem.”

Mette Bock, tidligere kirke- og kulturminister

”Afsæt tid. Det der med, at bare der er kvalitetstid engang imellem, så er alt godt – den tror jeg ikke på. Man skal tilbringe tid sammen. Det har for mit vedkommende betydet, at mange sociale aktiviteter har været sat på pause i en årrække. Men de gode venskaber klarer også det.”

Maja Lisa Engelhardt, maler

”Svigt ikke dine børn. Jeg oplevede selv et stort svigt som barn, og derfor besluttede jeg mig for, at jeg aldrig ville svigte børn selv. Jeg valgte på et tidligt tidspunkt sammen med min mand, at vi med vores omvandrende liv ikke kunne finde plads til børn og kunne give dem et hensynsfuldt liv. Jeg holder utrolig meget af børn, og jeg formår at glæde mig med andre familiemedlemmers og venners børn. Jeg synes hverken, at det er en ret eller pligt at få børn. Men det er både en gave og en opgave, som man skal tage alvorligt.”

Henrik Wigh-Poulsen, biskop over Aarhus Stift

”Husk at drille hinanden. Det er noget af det, jeg godt kan lide ved familielivet. Når jeg er fornærmet eller vred over noget, er det velgørende at min kone og mine tre sønner griner af mig og får mig ud af min selvoptagethed. Forleden tabte jeg en halv kop kaffe ned over mine lyse sommerbukser, mens jeg sad i toget på vej til et møde i København. Først blev jeg sur og ærgerlig, men jeg endte med at dele mit uheld med min familie i en gruppechat, vi har på Messenger. Så kunne de alle sammen more sig over det og komme af med deres sjove kommentarer. Det gjorde mig i lidt bedre humør.”

Annette Due Madsen, psykolog og stifter af Center for Familieudvikling

”Vid, at det er dig som person, der præger samværet med andre. Det handler ikke om at indrette sig fint og flot, men om den ånd, der skabes i hjemmet i det gode samvær med børn og voksne, så de oplever sig set og værdifulde. Det kan derfor være en god idé at skære ned på ambitionsniveauet, så der bliver tid og ro til at være sammen med sine nære relationer, venner og familie. Lav livgivende og inspirerende ting sammen, og skab traditioner for både store og små.”

Anja Rykind-Eriksen, forstander på Rødding Højskole

”Som familie er man forpligtet på hinanden ud over det almindelige. Det er fint at være en god ven eller nabo, men når det kommer til ens nærmeste familie, skal man være klar til at smide, hvad man har i hænderne. Man skal bakke hinanden op og være til stede ved de vigtige øjeblikke i hinandens liv som fødselsdage, eksamensafslutninger og andet, der betyder noget for den enkelte. Det kræver koordinering, og derfor er det vigtigt tidligt at lære at investere i familien.”

Bent Melchior, tidligere overrabbiner

”Hvis jeg skulle se på mig selv udefra, ville jeg nok sige, at jeg har været en dårlig far. For jeg har været ualmindeligt meget væk fra hjemmet. Alligevel havde vi et stærkt samvær i familien, hvilket især skyldtes den ugentlige sabbat. Når den begyndte fredag aften, var alle hjemme, og der var tid til, at vi kunne tale og spise sammen. Så mit råd vil være, at man vælger en fast ugedag at samles. Det behøver ikke være over noget religiøst, men det skal være en dag, hvor man sætter sig og taler om, hvad der optager en, og hvad man har oplevet. I dag er jeg i kontakt med mine fire sønner dagligt. Så noget må jeg have gjort rigtigt.”

Bettina Aller, bestyrelsesformand og direktør i Aller Media

”Hvis du gerne vil se din familie ofte, skal du starte en tradition tidligt. For mig er familielivet det vigtigste i hele verden, og i min familie spiser vi middag hver søndag, hvor alle samles på skift hos mig og min mor, som bor over for mig. Min far prøvede at begynde en lignende tradition i sin tid, men dengang var vi børn for længst flyttet hjemmefra, og så lykkedes det aldrig at få det op at stå. Man skal begynde, før børnene flytter hjemmefra, for det gør det mere naturligt.”

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen

”Man vælger ikke sin egen familie, og det er svært at vælge den fra. Så man kan ligeså godt prioritere den og værne om den store kærlighed, der er mellem forældre og børn. Jeg tror, det er vigtigt, at man har en stærk fælles historie på tværs af generationer. Jeg mistede min mor for kort tid siden, men hun var frisk til det sidste, og vi havde mange gode samtaler om vores liv og familiehistorie. Nu er min bror og jeg den ældste generation i familien.”

Niels Due Jensen, tidligere chef og ejer af Grundfos-koncernen

”Der skal lægges kræfter i familielivet, hvis det skal lykkes. Hvis man kun ser hinanden til konfirmationer og bryllupper, lærer man aldrig rigtigt at forstå hinanden og hygge sig sammen som familie. Jeg har selv en meget lille familie med to søskende, som jeg kun ser et par gange om året. Jeg prøver stadig at finde ud af, hvorfor vores forhold ikke er mere nært.”

Ole Hartling, tidligere overlæge og forhenværende formand for Det Etiske Råd

”Forstå, at vi er født sårbare og ind i et fællesskab. Vi er født ind i en afhængighed, som teologen K.E. Løgstrup kaldte ’interdependens’. Giv familien rammer – ikke kun materielle, men rammer for samvær. Frihed er ikke frihed til alt (det kunne blive terror), men man skal have og give frihed inden for rammer. Det gælder også opdragelsen, hvor det vigtigste er at opbygge selvværd. Og selvværd kommer af at vide med sig selv, at kernen er sund. Det er vigtigere end at opbygge selvtillid. Nogle udstråler stor selvtillid, men har i virkeligheden lavt selvværd.”

Kathrine Lilleør, præst og forfatter

”Hav tillid til hinanden, så det bliver ankerpunktet, og man kan tale og handle frit, fordi alt, hvad man gør, bliver opfattet bedst muligt, selv når man kommer til at gøre andre kede af det. Det gode familieliv er, når skænderier skaber afstand, hvorpå ulykkeligheden mirakuløst letter, fordi vi tager hver vores del af skylden på os, så latteren bryder frem, fordi glæden over at være i verden sammen ikke kan holdes nede ret længe ad gangen.”

Anders Laugesen, trosjournalist og vært på Pilgrim på P1

”Brug tid med familien. Der skal også være plads til, at alle trækker sig ind imellem, men i mange familier forsvinder de voksne ind i arbejde og børnene ind deres i computerverden, og det må man også bekæmpe for at være hele familien sammen. Man må insistere på at spise sammen og spørge til børnenes skolearbejde og -dag hver dag. Det betyder selvfølgelig, at man også må bøje sig mod hinandens interesser. Jeg har selv set et utal af teenage-vampyrfilm, fordi min datter gerne ville se dem, mens vi omvendt har vist hende nogle ting fra vores verden.”

Villy Søvndal (SF), regionsrådsmedlem i Syddanmark og tidligere udenrigsminister

”Hav en stor familie. For godt 25 år siden tog jeg initiativ til en årlig sammenkomst for min gren af familien. Den holder vi stadig den sidste søndag i juli hvert år, og når alle er med – fætre, kusiner, børn, oldebørn, kærester og koner – er vi cirka 80. Der skal meget til, før folk ikke kommer. Det er en god måde at knytte bånd og bruge hinanden på. Vi er i det hele taget meget sammen i familien. Jeg ser mine tre børn meget, hvilket måske også er et forsøg på at kompensere for mine travle år i Folketinget.”

Lau Højen, forsanger for Carpark North

”Jeg har et dejligt familieliv, og en af grundene til, at det er så godt, er, at vi er meget sammen. Selvfølgelig er jeg også væk på turné og i studiet, men jeg har også masser af tid sammen med mine børn og min kone. For mig er hemmeligheden bag et godt familieliv også at have et godt parforhold, hvor man bliver ved med at prioritere hinanden og se hinanden som kærester. For så vil parrets kærlighed også stråle videre ud i hele familielivet og skabe tryghed og glæde for børnene.”

Anne Glad, livsstilsekspert og vært på Bogselskabet på P1

”Dedikér al den tid, du kan, til dine børn, mens de er små. Så gider de dig måske, når de bliver større. Der er aldrig nogen, der fortryder på dødslejet, at de har arbejdet for lidt. Jeg arbejdede selv alt for meget i begyndelsen og skruede ned, da vi fik vores søn. Under coronakrisen kunne jeg mærke, at jeg sagtens kunne bruge endnu mere tid med familien. Nedlukningen føltes som én stor skovtur, som var sund for vores familie.”

Khaterah Parwani, debatter og direktør i Løft

”Du skal lære, at det gode familieliv ikke findes. Jeg har min far og tre søskende tilbage, og jeg plejer at sige, at Gud har lavet et eksperiment med os og placeret fire komplicerede mennesker sammen og sagt, ’nu ser vi, hvad der sker’. Og så går det galt. Vi elsker hinanden, vi går igennem ild og vand for hinanden, og jeg tolererer ikke, at andre gør dem ondt. Men idealet om det gode familieliv har stresset mig rigtig meget, og jeg synes, vi skal bryde med det. En familie er ment til at være kaotisk. Det er ufrivillige relationer forfulgt af alle de tungeste følelser, vi har i os, så man kan ikke undgå sammenstød. Det skal man ikke have dårlig samvittighed over.”

Læs flere råd til det gode liv: