Bærende billede
Overblik:
Tragedien i Berlin
Overblik:
Tragedien i Berlin
Overblik:
Tragedien i Berlin
Foto: AP


Mandag den 19. december kørte en lastbil ind i et julemarked i Tysklands hovedstad, Berlin, og ramte adskillige mennesker.

Her kan du danne dig et overblik over det tragiske forløbSidst opdateret tirsdag den 20. december 2016 kl. 20.37

Kilder: Ritzau, CNN, Twitter, DR, Politiken mfl. Ved netredaktionen/net@k.dk

Kristeligt Dagblads logo

PRØV KRISTELIGT DAGBLAD I FIRE UGER GRATIS

PRØV AVISEN I FIRE UGER GRATIS

Del artiklen med dine venner:
Det ved vi indtil videre*

*Oplysningerne opdateres løbende. Antal dræbte og sårede skal tages med forbehold og kan udvikle sig.

Dræbte

12

Sårede

48

Heraf 14 alvorligt sårede

Hvor

Et julemarked på Breitscheidplatz i det centrale Berlin

Hvornår

Kl. 20.15, mandag den 19. december 2016Forløb

kort
Tragedien fandt sted på Breitscheidplatz foran Gedächtniskirke i det centrale Berlin. Kort: Anne-Sofie Christensen


En lastbil kørte i går aftes ind på et julemarked på pladsen Breischeidplatz i det centrale Berlin. Det skete klokken 20.15.

Et øjenvidne siger til CNN, at lastbilen kørte over et fortov med en hastighed på 60-70 kilometer i timen. Uden at sagtne farten fortsatte køretøjet mod menneskemængden på julemarkedet, indtil det gik i stå.

Tysk politi skriver tirsdag morgen på Twitter, at man går ud fra, at lastbilen forsætligt er blevet styret ind i menneskemængden.

Politiet havde tidligt på dagen anholdt en mistænkt, som blev anholdt nær julemarkedet. Han nægtede sig skyldig, og tysk politi løsladte den anholdte senere på dagen. Det oplyser den tyske anklagemyndighed ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters. Gerningsmanden er derfor stadig være på fri fod.

Tysklands indenrigsminister, Thomas de Maizière, siger, at der nu ikke længere er nogen tvivl om, at der er tale om et bevidst angreb.

Tragedien efterforskes ifølge tyske medier som et terrorangreb.

Kort: Anne-Sofie Christensen
Foto: Britta Pedersen/dpa via AP.


Ofrene

12 personer er indtil videre meldt dræbt, og mindst 48 er sårede, heraf 14 alvorligt.

Tirsdag aften var 24 sårede blevet udskrevet, mens 25 patienter er under fortsat behandling på hospitalet efter angrebet, siger Berlins senatsforvaltning.

Blot et fåtal af dem er blevet identificeret på nuværende tidspunkt, siger den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière.

Flere medier har berettet om mennesker, der blev kvast under lastbilen eller blev fanget og trukket med under køretøjet.

Ifølge Brandenburgs indenrigsminister, Karl-Heinz Schröter, var der også en person, der er blevet skudt. Formentlig drejer det sig om lastbilens polske chauffør. Den skuddræbte polak er formentlig offer og ikke gerningsmand, siger ministeren.

Der er endnu ingen meldinger om danskere blandt de dræbte eller sårede.

Dagen derpå strømmer folk til pladsen for at lægge blomster og kondolencer. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
Foto: AP.


Gerningsmanden

Politiet havde tidligt på dagen anholdt en mistænkt, som blev anholdt nær julemarkedet. Han nægtede sig skyldig, og tysk politi løsladte den anholdte senere på dagen. Det oplyser den tyske anklagemyndighed ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters. Gerningsmanden er derfor stadig være på fri fod.

Ifølge DR opruster tysk politi flere steder, blandt andet på banegårde og ved de to Berlin-lufthavne Tegel og Schönefeld. Det oplyser en polititalsmand ifølge Berliner Morgenpost. Derudover er eftersøgningen af en mulig gerningsmand intensiveret i et 30 kilometer bredt område langs grænsen til Polen.

Ingen har endnu taget skylden for angrebet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Islamisk Stat, en radikal, sunnimuslimsk bevægelse, taget skylden for angrebet via sin nyhedskanal Amaq. Islamisk Stat har tidligere hævdet at stå bag flere andre angreb i Vesten uden at det har kunnet bevises, at det rent faktisk har været tilfældet.

Motivet til angrebet er fortsat ukendt.

Klokken fire i nat stormede tyske specialstyrker en hangar i den tidligere lufthavn Tempelhof, hvor Berlins største flygtningecenter ligger. Det skriver flere tyske aviser, blandt dem Berliner Morgenpost og Die Welt.Julemarkedet ved siden af kirken er et af Berlins største. Julemarkeder har været kendt af myndighederne som mål for terror, i hvert fald siden det franske politi i 2000 afværgede et angreb på et marked i Strasbourg. Foto: AP Photo/Michael Sohn.


Det ved vi i øvrigt

”Vi må formode, der er tale om et terroranslag.” Sådan sagde Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, tirsdag formiddag på et pressemøde.

I Tyskland vil man tirsdag aften den 20. december kl. 18.00 holde et minuts stilhed.

Billeder fra gerningsstedet viser, at lastbilen har polske nummerplader fra byen Gdansk. Tysk politi har en mistanke om, at lastbilen er blevet stjålet på en byggeplads i Polen.

Julemarkeder i Berlin forbliver lukkede i dag af respekt for ofrene ved angrebet og deres pårørende, oplyser det tyske indenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters. Tyske julemarkeder i resten af landet forbliver åbne.

Det formodede angreb i Berlin får politiet i København til at skærpe opsyn. ”- Vi har skærpet tilstedeværelsen yderligere ved julemarkeder og på Strøget efter Berlin. Vi følger fortsat situationen nøje,” skriver Københavns Politi tirsdag på Twitter.Reaktioner

Reaktioner fra hele verden strømmer ind. Her bringer vi et udvalg.
Læs ogsåHistorisk set

Tidslinje: Terror i Europa

Et blik på nogle af de større terrorhandlinger de sidste fem år

Fotos: Scanpix


 • 14. juli 2016: Nice, Frankrig. Under en fejring af Bastilledag påkører en mand med en lastbil en stor menneskemængde på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice. 84 døde, cirka 200 sårede. Islamisk Stat (IS) tager ansvaret for den enlige gerningsmands handling.
 • 28. juni 2016: Istanbul, Tyrkiet. Tre selvmordsbombere udløser eksplosioner i Atatürk lufthavn. De dræber 41, inklusive sig selv, og sårer 239 personer. Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) mistænkes for at stå bag, men har ikke taget ansvaret.
 • 13. juni 2016: Magnanville, Frankrig. En politibetjent og hans hustru stikkes ihjel i deres hjem nær Paris af en franskfødt gerningsmand med marokkansk baggrund. IS har taget ansvaret.
 • Lufthavnen i Bruxelles, Belgien
  22. marts 2016: Bruxelles, Belgien. 32 mennesker bliver dræbt og over 340 såret, da seks eksplosioner rammer lufthavnen Zaventem og metro. IS tager ansvaret.
 • 16. januar 2016: Istanbul, Tyrkiet. Et syrisk IS-medlem dræber 10 og sårer 15, da han sprænger en bombe på Sultanahmet-pladsen. Ingen har taget ansvaret, men IS menes at stå bag.
 • 13. november 2015: Paris, Frankrig. Inden for kort tid finder seks terrorangreb sted rundt omkring i Paris, heriblandt på cafeer og spillestedet Bataclan. 130 personer dør, og 433 såres. Gerningsmændene er franske og belgiske statsborgere. IS tager ansvaret.
 • 20. juli 2015: Suruc, Tyrkiet. Mindst 32 personer dræbes af en selvmordsbomber ved et kulturcenter. IS mistænkes for at stå bag.
 • Blomster ved synagogen i København
  13. juni 2015: København, Danmark. Den danske statsborger Omar el-Hussein, som har palæstinensisk baggrund, dræber to civile, Finn Nørgaardog Dan Uzan, ved henholdsvis Krudttønden på Østerbro og den jødiske synagoge i København. Han sårer senere samme dag fem politifolk, før han selv bliver skudt og dør.
 • 7. januar 2015: Paris, Frankrig. Det franske satireblad Charlie Hebdo og et supermarked angribes af franske statsborgere med algerisk baggrund. Satirebladets chefredaktør og tre tegnere dræbes, og to politifolk skydes under et efterfølgende gidseldrama. Gruppen 2al-Qaeda på den arabiske halvø” tager ansvar for angrebet.
 • 18. juli 2012: Burgas, Bulgarien. En canadisk-libanesisk selvmordsbomber angriber en bus med jødiske børn. Otte dør, og 30 såres. Hizbollah, der er et libanesisk parti og en paramilitær gruppe, menes at stå bag.
 • 11-19. marts 2012: Toulouse, Frankrig. Tre gange på otte dage slår en enlig gerningsmand til forskellige steder i byen. Først dræber han tre soldater, og i det sidste angreb yderligere fire personer på en jødisk skole. Den 22. marts dræber fransk politi gerningsmanden, der var fransk statsborger med algeriske rødder og havde forbindelser til al-Qaeda.
 • 13. juli 2011: Liége, Belgien. Syv mennesker dør, og 125 såres, da en belgisk statsborger af marokkansk afstamning angriber Place Saint-Lambért.
 • Utøya
  22. juli 2011, Oslo og Utøya, Norge. Den norske statsborger Anders Behring Breivik sprænger en bombe i Oslo foran justitsministeriet, hvorefter han rejser til øen Utøya, hvor det norske Arbeiderpartis ungdomsorganisation holder sommerlejr. Her skyder han 77 personer. Ifølge gerningsmanden er han en del af en gruppe kaldet Tempelridderne, men retten har vurderet, at Breivik var alene om angrebet.Terror i vesteuropa siden 1970


Infographic: Victims Of Terrorist Attacks In Western Europe | Statista
Grafik/kilde: Statista


Fra arkivet

Vi er ved at vænne os til terrorismen i Europa

De stadig hyppigere terroraktioner har forhærdet os, så vi føler mindre, hver gang bomberne sprænges. Og det er et meget godt forsvar mod terroristerne


Fra arkivet

Vi er ved at vænne os til terrorismen i Europa

De stadig hyppigere terroraktioner har forhærdet os, så vi føler mindre, hver gang bomberne sprænges. Og det er et meget godt forsvar mod terroristerne

Fra arkivet

Terroren har udvisket grænsen mellem krig og fred

Hele Europa er i krig mod terrorismen efter angrebene i Bruxelles. Men det er en krig, der ikke kan vindes ved at besejre en modstander, siger eksperter


Terroren har udvisket grænsen mellem krig og fred

Hele Europa er i krig mod terrorismen efter angrebene i Bruxelles. Men det er en krig, der ikke kan vindes ved at besejre en modstander, siger eksperter

Fra arkivet

Terror er et angreb på tilliden til næsten

Det åbne danske samfund er under forandring på grund af terror


Terror er et angreb på tilliden til næsten

Det åbne danske samfund er under forandring på grund af terrorTerrorisme i 45 år

Terrorangreb 1970-2015, koncentration og intensitet

Terror i vesteuropa siden 1970