Le Klint med sit konfirmandhold i Hørsholm Kirke.
Facebook
Twitter
 

”Gud er ligesom et lys, der tændes inde i os”, er en sætning Le Klint har stående på en lille gul papirlap.

Den er en besvarelse af spørgsmålet ”Hvordan vil du beskrive Gud?” og er ikke skrevet af sognepræsten selv, men af en fra hendes konfirmandhold. Hvem af konfirmanderne ved hverken hun eller de andre fra holdet. Og det er muligvis det, der gør svaret så godt.

For hvis sognepræsten i Hørsholm Kirke i Nordsjælland havde stillet det samme spørgsmål højt under sin undervisning, er det ikke sikkert, at netop den konfirmand havde rakt hånden op og delt sine tanker om Gud foran de andre unge på holdet. For de fleste i den alder er blufærdige, siger Le Klint.

”Jeg holder egentlig meget af dialogbaseret undervisning, hvor jeg kan stille spørgsmål og skabe en samtale. Men når jeg gør det med konfirmanderne, er der typisk kun en lille gruppe, der svarer, mens de mere generte ikke siger noget” fortæller hun.

På et stykke papir kan man til gengæld skrive sit svar ned og dele det, uden nogen opdager, hvem det kommer fra. Og på den måde er det muligt at finde ud af, hvad selv de generte konfirmander har på hjerte, siger Le Klint. Ved næsten hver eneste konfirmandtime finder hun derfor blyanter og farvede papirstykker frem til sine hold og beder dem besvare forskellige spørgsmål. Det kan være, hvad de synes om at gå i kirke, om de kristne bud, eller hvorfor de har valgt at blive konfirmeret.

Sedlerne, Le Klint modtager, peger på, at der gemmer sig mange gode overvejelser hos konfirmanderne, som for eksempel kan finde på at beskrive Gud som alt fra verdens evige håb til en ven og ”det dybeste hav i menneskets sind”.

”Fælles for de svar, jeg får, er, at det bliver mere frimodigt, når der ikke er nogen, der ved, hvem der har skrevet hvad. Så tør de sige, hvad de tænker, og tage udgangspunkt i sig selv. Nogle siger noget helt åndssvagt eller plat, men det er også fint, for så får jeg et indtryk af, hvad de unge går og tænker på,” siger hun.

Mens nogle svar kan blive fjollede og useriøse, formår mange af konfirmanderne hele tiden at overraske Le Klint med vinkler, hun ikke havde tænkt på.

”Der var for eksempel en konfirmand, der engang skrev, ’at det evige liv kom med Jesus, og det er det, vi har lige nu og her.’ Og engang spurgte jeg også, hvad vi skal med kristendom, hvortil en svarede, at ’den får os til at tro på noget’. Det er nogle meget eksistentielle svar, som jeg nok ikke havde forventet kunne gemme sig inde i 14-årige,” siger hun.

Udover at Le Klint lærer noget om konfirmanderne, håber hun også, at de erfarer, at der ikke findes forkerte svar.

”I den alder kan man godt være tilbøjelig til bare at følge med og svare det samme som de andre. Mange tror også, at der kun er ét svar på det, jeg spørger om. Men de skal lære, at der er mange svar, og de må selv tænke sig om og skrive, hvad der falder dem ind, og hvad de forestiller sig om for eksempel Gud. For de ved jo mere end mig om, hvad de selv tror på, og hvad de mener, når de siger Gud,” siger hun.


 
 


Her kan du læse nogle af konfirmandernes ærlige svar på livets store spørgsmål:



Hvorfor har du valgt at blive konfirmeret?








Hvad er Gud for dig?







 

 

KREDITERING