Facebook Twitter

Kronprins Frederik fylder 50 år:
Et liv med fart på


Arvingen til det danske kongerige runder et halvt århundrede. Her bringer Kristeligt Dagblad 20 billeder, der viser rejsen fra ung prins til frømand og familiefar.


Af Simone Nilsson | 26. maj 2018
Fotos: AP & Ritzau Scanpix


Han blev født søndag aften den 26. maj 1968 på Rigshospitalet i København. Aviserne spåede, at den nye prins umuligt kunne komme til at hedde andet end Christian til fornavn. De måtte til tasterne igen til dåben, da det som bekendt ikke blev tilfældet. Han ses her fra venstre mod højre sammen med prins Henrik, kong Frederik IX, dronning Ingrid og kronprinsesse Margrethe. “Allerede som barn havde han sine egne stærke meninger,” har prins Henrik engang sagt om sin ældste søn. Her ses de begge sammen med prins Joachim (t.h.) til Hubertusjagt i Dyrehaven. Frederik er kun et år ældre end sin lillebror Joachim, og de har altid fulgtes ad i barndommen. Her er de sammen på vej til deres fælles første skoledag i 3. klasse på Krebs’ Skole i 1977. Inden da havde de begge fået privatundervisning. Kronprinsen fandt ud af, at han var anderledes end sin bror under dette besøg på Schackenborg Slot i 1978. Da det barnløse grevepar testamenterede slottet til Joachim, kunne Frederik ikke forstå, at han ikke skulle have noget. “Du skal jo arve Danmark,” svarede hans mor ham. Lige siden han var lille, har Kronprinsen været utrolig aktiv indenfor mange sportsgrene – eksempelvis fodbold og tennis. Han er i dag protektor af Dansk Tennisforbund og stor fan af tennisstjernen Caroline Wozniacki. En stolt konfirmand hilser på folket fra balkonen på Fredensborg Slot i 1982. Han står mellem dronning Ingrid og dronning Margrethe. I gymnasiet prøver den unge kronprins kræfter med skuespil. Her ses han som ridder Flemming i “Elverhøj” på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor han gik sammen med sin bror fra 1983 til 1986. En glad student fejrer sin studentereksamen med den traditionelle studenterkørsel med klassekammeraterne. En Volvo 480 ES var royalt køretøj i firserne. Det var i hvert fald den model, Kronprinsen fik af sine forældre, da han blev 18 år. To år senere brækkede han kravebenet i et færdselsuheld, og i en årrække gjorde flere lignende eksempler Kronprinsen kendt for hans risikable kørsel.  Værnepligten blev aftjent i Den Kongelige Livgarde ved Garderkasernen Høvelte. Siden er Kronprinsen avanceret gennem rækkerne, og i dag er han generalmajor i Hæren og Flyvevåbnet samt kontreadmiral i Søværnet. Det er Søværnets øverste grad. 


Kronprinsen gennemførte sit første maraton i 1992 med ordene “Pain is only weakness leaving the body” på sin trøje. Han har i alt løbet seks maratons, og hans hurtigste tid er på 3 timer, 6 minutter og 49 sekunder. 


I 1995 blev han Danmarks første kongelige akademiker, da han efter fem års statskundskabsstudier ved Aarhus Universitet fik titlen cand.scient.pol.
Som del af uddannelsen var han også på udveksling til Harvard University i USA fra 1992 til 1993. 


Kronprinsen blev færdig med den hårde uddannelse som frømand i 1995. Frømandskorpset er en af Forsvarets specialoperationsstyrker. Her ses han til korpsets 60 års jubilæumsfejring i 2017. 


14. maj 2004 så hele Danmark med, da kronprins Frederik giftede sig med australske Mary Donaldson. Parret mødtes på en bar under De Olympiske Lege i Sydney i år 2000. 


Et år efter brylluppet fik Kronprinsen sit første barn med Kronprinsessen og gav ham navnet Christian. Med tiden har parret fået i alt fire børn, senest tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine i 2011. 


Kronprinsen har flere gange fået kritik for at blande sig for meget i politik med sit medlemsskab af Den Internationale Olympiske Komité. I 2016 stemte han i komitéen imod at udelukke Rusland fra OL i Rio, hvilket gik mod regeringens ønske. Her aflægger han ed som nyvalgt medlem i 2009. 


Grønland er blevet besøgt af Kronprinsen op til flere gange. Mange husker nok, da han deltog i Grønlandsekspeditionen på hundeslæde i år 2000. Her ses han på Grønland i 2014 sammen med kronprinsesse Mary og deres fire børn. 
Læs det store portræt af kronprins Frederik  her