Gå på opdagelse i Astrid Lindgrens private hjemSelvom Astrid Lindgren er mest kendt for Bulderby og Lønnebergs landlige barndoms-idyl, levede forfatteren det meste af sit eget liv i en lejlighed midt i Stockholm. Kristeligt Dagblads fotograf har besøgt forfatterens hjem på Dalagatan 24, der stadig står præcist, som Astrid Lindgren efterlod det ved sin dødTekst: Anette Lilleøre. Foto: Leif Tuxen
31. januar 2019

Facebook
Twitter


 

Bussen stopper lige ud for nummer 24. Det fem-etagers, sandfarvede lejlighedskompleks ligner de andre i boligkvarteret i Stockholm.

Længere nede ad gaden kan man skimte grønne trækroner, som kigger frem fra byparken Vasaparken, hvor Astrid Lindgren for mange år siden gik tur med sine to børn.

”A. Lindgren” står der på døren ind til stuen til højre på Dalagatan 24. Bag den er tiden gået i stå.

I mere end 60 år boede Astrid Lindgren i den 4-værelses lejlighed, hvor et helt liv er akkumuleret. Her blev hendes kærlige, kække og højt elskede karakterer Pippi, Karlsson og Emil født.

Før musen over billederne og gå på opdagelse i Astrid Lindgrens private hjem.Entreen


 
 

Arbejdsværelset


 
 

Skrivebordet i arbejdsværelset


 

 

Som ung voksede Astid Lindgren op i den lille svenske by Vimmerby. Men da hun som 18-årig blev gravid med byens 50-årige avisredaktør, som var gift, tog hun til Danmark for at føde. Et barn uden for ægteskabet var dengang ilde set.

Sønnen Lasse blev født på Rigshospitalet og boede i sine første leveår hos en plejemor i Brønshøj udenfor København. Astrid Lindgren havde kun få midler at gøre med og blev nødt til at rejse til Stockholm for at passe sit job og uddanne sig til kontorist. Pengene var så små, at hun kun så sin søn med måneders mellemrum.

Først da sønnen var fire år, kom han til Stockholm for at bo med Astrid og manden Sture, som hun havde mødt i mellemtiden og giftet sig med. Adskillelsen var hjerteskærende for både mor og søn.

I 1941 flyttede den lille Lindgren-familie – Astrid, Sture, den nu 15-årige Lasse og den 7-årige datter Karin – ind på Dalagaten 24. Astrid Lindgren boede her frem til sin død i 2002.

 
 

Stuen


 
 

Soveværelset


 

 

Astrid Lindgren debuterede i 1945 som forfatter med børnebogen ”Pippi Langstrømpe”. Bogen var opsigtsvækkende, fordi den den gav børnene deres egen stemme i litteraturen, hvilket var ganske nyt i midten af 40’erne.

Det blev til 75 børnebøger i løbet af Astrid Lindgrens karriere som forfatter. Hendes bøger er oversat til 106 forskellige sprog og har solgt 165 millioner eksemplarer verden over.

Faktisk blev ideen til ”Pippi Langstrømpe” udklækket her i lejligheden.

 
 

Gæsteværelset


 
 

Opgangen på Dalagatan 24


 


 

KREDITERING