Husker du disse lyde?

Lyde, der vækker minder

Vores liv er omgivet af lyde, men mange af dem forsvinder eller ændrer karakter, som teknologien udvikler sig. Her er historien om syv elektroniske lyde, der er forsvundet fra vores dagligdag


Brrrrrrr scrrchch ding, ding, ding… Mange kan nok huske den skrattende støj fra et modem, der oprettede forbindelse til internettet i 1990’erne – eller den flimrende lyd af sne på skærmen, når der var problemer med det analoge tv-signal. Og da den telefoniske urtjeneste Frøken Klokken gik på pension den 30. november i år, blev hun endnu et eksempel på en lyd, som er forsvundet fra vores fælles øregange.

Lyde er en væsentlig del af vores hverdag, og derfor er det ikke kun toner og frekvenser, der forsvinder, i takt med at nye teknologier og kommunikationsformer kommer til – det er også et lille stykke af vores fælles kulturarv. Det siger Kamilla Hjortkjær, der er museumsinspektør på Greve Museum og ​ ph.d.-studerende på RUC, hvor hun forsker i, hvordan vi kan gemme på lyde og bruge dem som en del af museumsformidlingen.

“Hvis man skal genskabe et så fuldstændigt billede som muligt af vores historie, så er lydene en del af historien. Det nytter ikke noget, at vi kun har skriftlige og visuelle kilder. Hvis ikke vi dokumenterer og gemmer på lyde, hvordan skal folk så vide om 50 år, hvordan begivenheder, steder og genstande lød engang?,” spørger hun.

Når Kamilla Hjortkjær mødes med borgere og afspiller gamle lyde for dem – som for eksempel lyden af et modem – så oplever hun, hvordan minder og erindringer om specifikke episoder pludselig dukker op. Og det er netop en af lydens egenskaber, forklarer hun. Især hvis den bliver kombineret med andre sanser.

“Lyden er en trigger, ligesom en duft også kan være det. Den sætter os øjeblikkeligt tilbage til et bestemt sted på et bestemt tidspunkt. Lyden kan være med til at skabe friere billeder i folk og sætte nogle andre sanser i gang, som giver en anden dimension til samme historie.”

Mens nogle lyde forsvinder fra vores hverdag, kommer nye til.

“De fleste i 2020 og frem vil kende lyden af Teams, der ringer. Eller lyden af et videoopkald på Facebooks Messenger. Man kan ikke nødvendigvis huske lyden, skulle man blive bedt om at nynne den, men når man hører den, så ved man godt, hvad det er. Det er lyden af årene, hvor folk har arbejdet hjemme.”

Kristeligt Dagblad har her samlet syv elektroniske lyde, der vækker minder om en tid, der var engang.

Modem

modem

Kend lyden på:

En bippende, skrattende og skrigende støj

Drejeskivetelefon

modem

Kend lyden på:

En nummerskive, der bliver spændt op – efterfulgt af en antal kliklyde, der afhænger af, hvilket nummer der bliver drejet

DR's pausesignal

modem

Kend lyden på:

Et mekanisk klokkespil på en elektrisk xylofon med stroferne fra folkevisen “Drømte mig en drøm i nat”

Nokias ringetone

modem

Kend lyden på:

En polyfonisk ringetone med inspiration fra Tárregas komposition “Gran Vals”. Lydklippet stammer fra en Nokia 3310.

Analog tv-støj

modem

Kend lyden på:

En susende elektrisk baggrundsstøj

DSB’s jingle

modem

Kend lyden på:

En treklang i tonerne D, Es og B. Denne lyd er fra den nyeste version af jinglen.

Frøken klokken

modem

Kend lyden på:

En kvindestemme, der udtaler klokkeslættet i timer, minutter og sekunder på følgende måde: ‘Ti’, pause, ‘nulsyv’, pause, ‘og fyrre’ og til sidst ‘dut’, som indikerer det præcise klokkeslæt. Stemmen i lydklippet tilhører den seneste Frøken Klokken, Marianne Germer