Hvad hed din barndoms skole?

Hvilken fase af dit liv ser du tilbage på med størst glæde?

Hvad er din største fortrydelse?

Scroll ned

Fortæl din livshistorie

Som en hjælp til læsere, der vil skrive deres erindringer, har Kristeligt Dagblad formuleret 27 spørgsmål, som kan hjælpe med at fremkalde minder og refleksioner.

Når du har besvaret spørgsmålene, bliver din historie samlet og sat op i et dokument, du kan printe. Sørg for, at du har god tid, og vær opmærksom på, at du ikke behøver besvare alle 27 spørgsmål. Hvor meget du skriver under hvert spørgsmål, afgør du. Du har også mulighed for at tilføje et enkelt billede. Når du har besvaret de spørgsmål, du ønsker, finder du nederst på siden en gem-knap.

Din tekst gemmes som et pdf-dokument på din computer, når du trykker på knappen. Kristeligt Dagblad gemmer hverken tekst eller billeder. Bemærk derfor, at så snart du lukker denne side, slettes dine besvarelser.



Kort om mig og min familie

Et godt råd: Billedet behøver ikke være nyt, det kan også være, fra da du startede i skole, fra en sommerlejr, eller dit bryllup. Alt er tilladt. Billedet vil blive en del af dokumentet, som du kan printe til sidst. Kristeligt Dagblad gemmer ikke dit billede.

Billedet kan være i alle størrelse og former (dog er 1200×678 pixels perfekt). Hvis du ikke vælger et billede, bruger vi en flot illustration.

Mine første år

Et godt råd: Det kan være en hjælp at skrive sin historie med en modtager i tankerne. Det kan være børn og børnebørn, men det kan også være ens afdøde forældre eller ægtefælle. Det vigtigste er blot, at man visualiserer en ægte person. Det hjælper os nemlig til at sætte os udover vores eget perspektiv og formidle en historie, som et andet menneske gerne vil høre. Tænk gerne over, hvilke forudsætninger modtageren har for at forstå din historie.

Et godt råd: Har man svært ved at huske det, man gerne vil beskrive, kan det være en hjælp at tænke tilbage med sanserne. Vil du for eksempel beskrive din første bil, så begynd med at tænke tilbage på farven, dernæst teksturen eller følelsen, så lugten. Lad dig selv blive ført tilbage dertil, for den nostalgiske fornemmelse tillader os at se – og altså huske – mere. Sanselige beskrivelser i en historie gør den også mere levende at læse.

Min skoletid

Et godt råd: Har du billeder fra din barndom, kan det være en hjælp at tage dem frem og se på dem, mens du svarer på spørgsmålene. Det kan også få hukommelsen på gled at besøge det område, man er vokset op i, eller ens gamle skole. Man kan også genbesøge gamle ejendele som legetøj, tasker og møbler.

Min ungdom

Et godt råd: Vidste du, at ting som musk, lugte, og smage kan hjælpe med at stimulere vores minder? Prøv for eksempel at lytte til musik, du hørte i den periode, du forsøger at huske, og se, hvad du finder i hukommelsen. Havde din ungdom en bestemt lyd?

Da jeg blev voksen

Et godt råd: Nogle gange kan andre, for eksempel venner, huske et fælles minde tydeligere end en selv. Hvis man har tænkt på en oplevelse mange gange, så lagrer den sig som en minde, og ellers forsvinder det over tid. Har du svært ved at huske konkrete minder fra din skoletid, så prøv at tal med en gammel ven eller andre, der var til stede i dit liv på det tidspunkt.

Når jeg ser tilbage

Et godt råd: Et råd fra eksperterne lyder: ”Skriv ikke det, du kan huske, men det, du ikke kan glemme.” Nogle kan have en forestilling om, at de skal gå kronologisk og detaljeret til værks, så de gransker hukommelsen for alt det, de kan huske. Men det kan give et alt for langt tilløb til det, man egentlig vil fortælle.

Et godt råd: Hvis du har en eller flere specifikke modtagere i tankerne, så kan du skrive det her.

Du har nu udfyldt din livshistorie. Tryk på “gem” for at gemme din livshistorie som et PDF-dokument, som du kan udskrive og dele med dine nærmeste.

Bemærk, at når du lukker denne side, så slettes dine besvarelser.

Success! Din livshistorie burde starte med at downloade, eller åbne i et nyt vindue.

Del artiklen



Kreditering

Koncept og design: Sara Gro Vagtholm

Tekst: Else Marie Nygaard og Simone Nilsson

Video: Johanne Teglgård Olsen

Illustrationer: Morten Voigt


I forbindelse med tilblivelsen af projektet og i forbindelse med de råd, der gives til læseren undervejs, har Kristeligt Dagblad rådført sig med Andreas Nikolajsen, psykolog, ph.d.-studerende i Fonden Ensomme Gamles Værn med speciale i erindring. Han nævner også bogen “Fortæl dit liv” af Marie Østergaard Knudsen som inspiration.