Bærende billede
Overblik:
Terror i Nice
Overblik:
Terror i Nice
Overblik:
Terror i Nice
Foto: Peter Parks/Scanpix


Torsdag den 14. juli blev den sydfranske by Nice udsat for et angreb, hvor en mand påkørte en stor menneskemængde med en lastbil.

Her kan du danne dig et overblik over det voldsomme angrebSidst opdateret mandag den 18. juli 2016 kl. 09.30

Kilder: Ritzau, Reuters, DR, BBC, CNN mv. Ved netredaktionen/net@k.dk

Kristeligt Dagblads logo

PRØV KRISTELIGT DAGBLAD I FIRE UGER GRATIS

PRØV AVISEN I FIRE UGER GRATIS

Del artiklen med dine venner:
Det ved vi indtil videre*

*Oplysningerne opdateres løbende. Antal dræbte og sårede skal tages med forbehold og kan udvikle sig.

Dræbte

84

Sårede

202, heraf er 18 stadig i kritisk tilstand

Hvor

Promenade des Anglais, Nice

Hvornår

Kl.22.30 torsdag d.14. juliForløb

kort
Angrebet fandt sted i den sydfranske by Nice. kort: Google Maps
 

Kort: Google Maps

 En hvid lastbil kørte i går aftes direkte ind i en større menneskemængde på fortovet på Promenade des Anglais i den sydfranske by Nice.

  Lastbilen nåede at køre omkring to kilometer, før det lykkedes politiet at stoppe den ud for l´hotel Westminster.

 Angrebet fandt sted omkring klokken 22.30 torsdag aften. Det var Frankrigs nationaldag, Bastilledagen, hvor mange mennesker var samlet ved strandpromenaden i Nice, da et stort fyrværkeri netop var afsluttet.

 Ifølge Christian Estrosi, præsidenten i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, hvor Nice ligger, skød gerningsmanden ud af vinduet, mens han kørte lastbilen gennem folkemængden. Han havde affyret adskillige skud, før han selv blev skudt og dræbt af det franske politi, skriver Ritzau.

  Ifølge kilder tæt på efterforskningen, fandt man i lastbilen en ubrugt håndgranat og adskillige våbenattrapper.

 Myndighederne efterforsker angrebet som et terrorangreb. 

stranden
Stranden i Nice nær Promenade des Anglais, hvor en lastbil kørte igennem en menneskemængde på Bastille-dagen. Foto fra søndag den 17. juli 2016.


Ofre

  Ifølge anklageren i Paris, François Molins, fredag aften, er indtil videre 84 dræbt efter gårsdagens angreb i Nice, skriver Ritzau.

  Derudover er 202 sårede, heraf svæver 18 mellem liv og død mandag den 18.

  Flere børn er blandt de kvæstede, og at mange af dem har haft brug for operationer.

  Borgmesteren i Nice, Christian Estrosi, siger til lokale medier, at omkring ti børn er blandt de dræbte i angrebet, skriver Ritzau.

  Ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice er ingen danskere omkommet i Nice. 

84 mennesker blev dræbt ved angrebet i den sydfranske by Nice torsdag aften. Foto: EPA/OLIVIER ANRIGO


Gerningsmanden

Gerningsmanden
Fransk politi har identificeret gerningsmanden som den 31-årige fransk-tuneser Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Politiet fandt blandt andet dette identifikationspapir, da de gennemsøgte lastbilen

 Gerningsmanden er en 31-årig fransk-tunesisk mand født i Tunesien, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, hvis id-papirer blev fundet i lastbilen, oplyste anklageren i Paris på et pressemøde fredag aften. Politiet har taget hans fingeraftryk og kan bekræfte, at det var ham, der kørte en 19 ton tung lastbil ind i menneskemængden i Nice.

 Gerningsmanden var ikke på den franske efterretningstjenestes liste over personer, som man holdt øje med, oplyser en politikilde tæt på efterforskningen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

 Islamist Stat har taget ansvaret for terroraktionen, men gerningsmandens tilknytning til Islamisk Stat efterforskes stadig.

 Efter et møde i sikkerhedsrådet i Élysée-palæet fortalte indenrigsminister Cazenueve, at gerningsmanden formodes at være blevet radikaliseret på meget kort tid.

 Gerningsmadens søster fortæller, at hendes bror havde psykiske problemer.

 Lastbilen var lejet 11. juli. og skulle have været afleveret tilbage til udlejningsfirmaet onsdag, oplyser François Molins. I lastbilens førerkabine fandt politiet flere automatvåben, en granat, en mobiltelefon og diverse dokumenter, som politiet nu undersøger.

 Gerningsmanden var kendt af politiet for mindre alvorlige former for kriminalitet. Han var gift og havde børn. Hans ekskone er blevet afhørt af politiet og efterfølgende løsladt.

 Overvågningsbilleder fra dagene op til angrebet viser, at gerningsmanden to gange havde øvet ruten på strandpromenaden. 

Redningsfolk er samlet på Promenade des Anglais i Nice efter det voldsomme angreb, hvor en mand kørte en 19 ton tung lastbil ind i en stor menneskemængde. Foto: AFP/Valery HACHE


Øvrige konsekvenser

12345678
Torsdag aften påkørte en mand i en stor hvid lastbil en stor menneskemængde i den franske havneby Nice. Politi, brandmænd og redningsfolk er samlet på gerningsstedet, hvor 84 mennesker mistede livet og mange blev sårede. Fotos: Scanpix


  Frankrig har valgt at forlænge undtagelsestilstanden, der ellers skulle have været ophævet den 26. juli, med tre måneder.

  Tyskland har øget kontrollen med grænseovergangene til Frankrig. Også Italien øger kontrollen ved tre grænseovergange til Frankrig samt ved togforbindelsen Ventimiglia, der strækker sig til Nice, oplyser Ritzau.

  Gerningsmandens ekskone er blevet afhørt og siden løsladt. Seks personer er fortsat i politiets varetægt. De er fra gerningsmanden nærmeste omgangskreds

  En 38-årig albaner blev søndag morgen anholdt, mistænkt for at have anskaffet den pistol, Lahouaiej-Bouhlel brugte til at skyde mod politiet under angrebet. 

Video: DR Nyheder/YouTube


lastbilen
Lastbilen, som blev brugt i angrebet. Foto: Valerie Hache


Læs ogsåReaktioner

  Reaktioner fra hele verden strømmer ind. Her bringer vi et udvalg.
Flere reaktionerFå overblik over tragedien 🇫󾓮

Opslået af Kristeligt Dagblad på 15. juli 2016


  Klik på kommentarfeltet ovenfor for at læse, hvad Kristeligt Dagblads læsere skriver på Facebook.

  USA’s præsident Barack Obama: ”På det amerikanske folks vegne fordømmer jeg i de stærkest mulige vendinger det, som virker til at være et forfærdeligt angreb i Nice, Frankrig, som har dræbt og såret dusinvis af uskyldige civile.”

  Tysklands kansler Angela Merkel: ”Tyskland står sammen med Frankrig i kampen mod terrorisme - og det gør mange, mange andre også. Jeg er overbevist om, at vi trods alle vanskeligheder vil vinde denne kamp.”

  Den britiske udenrigsminister Boris Johnson: ”Jeg er chokeret og bedrøvet over de frygtelige begivenheder i Nice og det voldsomme tab af liv”.

  Den kommende præsidentkandidat for Demokraterne i USA Hillary Clinton: ”Jeg tror, at det er tydeligt, at vi er i krig med de her terrorgrupper, og det de står for.”

  Sveriges statsminister Stefan Löfven: ”Det er et angreb på uskyldige mennesker, og det er samtidig et angreb på vores åbne og demokratiske samfund. Jeg føler med hele Frankrig i nat og tænker på de dræbte og deres familier og pårørende.”

  Statsminister Lars Løkke Rasmussen på Twitter:” #AttentatNice er et angreb på os alle. Et angreb på demokratiet og menneskerettighederne. Danmark står sammen med Frankrig og ofrenes familier i sorgen.”

  De Radikales leder Morten Østergaard på Twitter: ”Tragedie i Nice, hvor mange uskyldige er dræbt under fejring af nationaldagen. Så forfærdeligt. Alle tanker til sårede og efterladte.”

  Socialdemokratiernes politiske ordfører Nicolai Wammen på Twitter: ”Forfærdeligt, fejt og usselt angreb på mænd, kvinder og børn i Nice. Mine tanker går til ofre og pårørende.”

  De Konservatives partiformand Søren Pape Poulsen på Twitter: ”Endnu engang har mange mistet deres kære. Det er rystede og vanvittigt, det vi ser og hører fra Nice.”

  Politisk leder for Liberal Alliance Anders Samuelsen på Twitter: ”Rædselsfuld terrorisme. Man rammes af lige dele raseri og afmagt. Men følelsen af afmagt skal afløses af vilje til at handle.”Historisk set

Tidslinje: Terror i Europa

Et blik på nogle af de større terrorhandlinger de sidste fem år

Fotos: Scanpix


 • 14. juli 2016: Nice, Frankrig. Under en fejring af Bastilledag påkører en mand med en lastbil en stor menneskemængde på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice. 84 døde, cirka 200 sårede. Islamisk Stat (IS) tager ansvaret for den enlige gerningsmands handling.
 • 28. juni 2016: Istanbul, Tyrkiet. Tre selvmordsbombere udløser eksplosioner i Atatürk lufthavn. De dræber 41, inklusive sig selv, og sårer 239 personer. Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) mistænkes for at stå bag, men har ikke taget ansvaret.
 • 13. juni 2016: Magnanville, Frankrig. En politibetjent og hans hustru stikkes ihjel i deres hjem nær Paris af en franskfødt gerningsmand med marokkansk baggrund. IS har taget ansvaret.
 • Lufthavnen i Bruxelles, Belgien
  22. marts 2016: Bruxelles, Belgien. 32 mennesker bliver dræbt og over 340 såret, da seks eksplosioner rammer lufthavnen Zaventem og metro. IS tager ansvaret.
 • 16. januar 2016: Istanbul, Tyrkiet. Et syrisk IS-medlem dræber 10 og sårer 15, da han sprænger en bombe på Sultanahmet-pladsen. Ingen har taget ansvaret, men IS menes at stå bag.
 • 13. november 2015: Paris, Frankrig. Inden for kort tid finder seks terrorangreb sted rundt omkring i Paris, heriblandt på cafeer og spillestedet Bataclan. 130 personer dør, og 433 såres. Gerningsmændene er franske og belgiske statsborgere. IS tager ansvaret.
 • 20. juli 2015: Suruc, Tyrkiet. Mindst 32 personer dræbes af en selvmordsbomber ved et kulturcenter. IS mistænkes for at stå bag.
 • Blomster ved synagogen i København
  13. juni 2015: København, Danmark. Den danske statsborger Omar el-Hussein, som har palæstinensisk baggrund, dræber to civile, Finn Nørgaardog Dan Uzan, ved henholdsvis Krudttønden på Østerbro og den jødiske synagoge i København. Han sårer senere samme dag fem politifolk, før han selv bliver skudt og dør.
 • 7. januar 2015: Paris, Frankrig. Det franske satireblad Charlie Hebdo og et supermarked angribes af franske statsborgere med algerisk baggrund. Satirebladets chefredaktør og tre tegnere dræbes, og to politifolk skydes under et efterfølgende gidseldrama. Gruppen 2al-Qaeda på den arabiske halvø” tager ansvar for angrebet.
 • 18. juli 2012: Burgas, Bulgarien. En canadisk-libanesisk selvmordsbomber angriber en bus med jødiske børn. Otte dør, og 30 såres. Hizbollah, der er et libanesisk parti og en paramilitær gruppe, menes at stå bag.
 • 11-19. marts 2012: Toulouse, Frankrig. Tre gange på otte dage slår en enlig gerningsmand til forskellige steder i byen. Først dræber han tre soldater, og i det sidste angreb yderligere fire personer på en jødisk skole. Den 22. marts dræber fransk politi gerningsmanden, der var fransk statsborger med algeriske rødder og havde forbindelser til al-Qaeda.
 • 13. juli 2011: Liége, Belgien. Syv mennesker dør, og 125 såres, da en belgisk statsborger af marokkansk afstamning angriber Place Saint-Lambért.
 • Utøya
  22. juli 2011, Oslo og Utøya, Norge. Den norske statsborger Anders Behring Breivik sprænger en bombe i Oslo foran justitsministeriet, hvorefter han rejser til øen Utøya, hvor det norske Arbeiderpartis ungdomsorganisation holder sommerlejr. Her skyder han 77 personer. Ifølge gerningsmanden er han en del af en gruppe kaldet Tempelridderne, men retten har vurderet, at Breivik var alene om angrebet.Terror i vesteuropa siden 1970


Infographic: Victims Of Terrorist Attacks In Western Europe | Statista
Grafik/kilde: Statista


Fra arkivet

Vi er ved at vænne os til terrorismen i Europa

De stadig hyppigere terroraktioner har forhærdet os, så vi føler mindre, hver gang bomberne sprænges. Og det er et meget godt forsvar mod terroristerne


Fra arkivet

Vi er ved at vænne os til terrorismen i Europa

De stadig hyppigere terroraktioner har forhærdet os, så vi føler mindre, hver gang bomberne sprænges. Og det er et meget godt forsvar mod terroristerne

Fra arkivet

Terroren har udvisket grænsen mellem krig og fred

Hele Europa er i krig mod terrorismen efter angrebene i Bruxelles. Men det er en krig, der ikke kan vindes ved at besejre en modstander, siger eksperter


Terroren har udvisket grænsen mellem krig og fred

Hele Europa er i krig mod terrorismen efter angrebene i Bruxelles. Men det er en krig, der ikke kan vindes ved at besejre en modstander, siger eksperter

Fra arkivet

Terror er et angreb på tilliden til næsten

Det åbne danske samfund er under forandring på grund af terror


Terror er et angreb på tilliden til næsten

Det åbne danske samfund er under forandring på grund af terrorTerrorisme i 45 år

Terrorangreb 1970-2015, koncentration og intensitet

Terror i vesteuropa siden 1970