####
####
####

Pigeliv kloden rundt: Det kæmper de med, det drømmer de om

Pigeliv kloden rundt: Det kæmper de med, det drømmer de om


Det hårdeste, 14-årige Karmel fra Gaza har oplevet, var, da hendes hjem blev bombet. For 13-årige danske Karen var forældrenes skilsmisse noget af det sværeste. Kristeligt Dagblads korrespondenter har talt med 12 unge piger fra hele verden om deres hverdag og drømme

12. MAJ 2016

TILRETTELÆGGELSE: KIM SCHOU

ENGLISH VERSIONGaza


”Ingen fortæller kvinder, at de kan blive til noget”

14-årige Karmel al-Maqaelima fra Gaza drømmer om at blive en stor forfatter eller en advokat, der kan hjælpe undertrykte kvinder. Men krigen har sat en kæp i hjulet for drømmene

AF NIKOLAJ KRAK, SKRIVER FRA GAZA


Karmel al-Maqaelima

 • Karmel al-Maqaelima
 • 14 år og går i 9. klasse.
 • Bor i Gaza By i det palæstinensiske selvstyreområde Gazastriben sammen med sin far og mor og tre brødre.


Hvad er din største drøm?

Jeg har alt for mange og store drømme. Jeg vil gerne være noget stort, hvor jeg kan repræsentere mit land. Tænk, hvis jeg en dag kan blive kendt som en stor fotograf eller forfatter fra Gaza.

Men jeg drømmer også om at blive advokat, så jeg kan forsvare mit land og kvinders rettigheder i Gaza. Ingen fortæller kvinder, at de kan blive til noget, og at de også har rettigheder og muligheder. Det er en kultur, hvor man blot lever uden at tænke dybere over den slags.

Jeg kan dog ikke læse jura i Gaza. Forhåbentlig kan jeg tage til universitet i Ramallah på Vestbredden, når jeg bliver færdig med min skole.


Hvad er det sværeste, du har prøvet?

Da vores hjem blev ødelagt under krigen (mellem Hamas og Israel i sommeren 2014). Før havde jeg alt, hvad jeg kunne drømme om. Hvis jeg ønskede mig noget, købte min far det til mig. Men det ændrede sig i løbet af få minutter, da en raket smadrede vores lejlighed.

Vi var søgt i sikkerhed i kælderen, da raketten slog ned. Jeg skyndte mig ud på gaden for at se, hvad der var sket. Hvor var mit hus? Før havde jeg alt, og pludselig i løbet af ingen tid havde jeg intet.

Hvem ser du op til?

Min onkel har altid været den absolut vigtigste person i mit liv. Men han døde som martyr i krigen for to år siden. Han blev dræbt under luftangrebene.

Lydklip. Hør Karmel al-Maqaelima fortælle om sin onkel (på arabisk, oversættelse nedenfor).

Han har altid motiveret mig og fået mig til at tro på, at jeg kan blive til noget. Jeg bor ellers i et land, hvor kvinder bliver overset og ikke har mange muligheder. Men min onkel sagde altid til mig, at jeg skulle blive ved med at skrive og tage billeder. Du bliver til noget i fremtiden, fortalte han mig. Nu, hvor han er væk, ved jeg ikke længere, hvad jeg skal gøre. Der er ikke andre, der bakker mig op på samme måde.

Hvad optager dig lige nu?

Jeg elsker at skrive. For det meste skriver jeg om mig selv, eller jeg skriver breve til min afdøde onkel. Når man elsker nogen rigtig højt, og han pludselig er væk, er det eneste, man kan gøre, at skrive breve til ham.

Nogle gange skriver jeg også om mit land. Engang skrev jeg for mit skoleblad, men for det meste bryder jeg mig ikke om at vise det, jeg skriver, til andre.

Ofte skriver jeg digte, og i mange år skrev jeg også dagbøger hver dag. Men alle bøgerne forsvandt, da vores lejlighed blev bombet.


I køkkenet derhjemme

Hvad tror du, at du har til fælles med piger i resten af verden?

Mon ikke, at vi alle tænker lidt på den samme pigeagtige måde, hvor vi bekymrer os om andre mennesker? Men det er nemmere at sige, hvad forskellen på os er. For eksempel har piger i Danmark frihed. De kan sige, hvad de vil. Her kender vi også ordet frihed, men vi ved knap nok, hvad det betyder.

Gaza


Globus Gaza
 • Karmel al-Maqaelima.
 • 14 år og går i 9. klasse.
 • Bor i Gaza By i det palæstinensiske selvstyreområde Gazastriben sammen med sin far og mor og tre brødre.

Hvad er din kæreste ejendel?

Det er nok min mobiltelefon. Når jeg føler, at livet er hårdt og uretfærdigt, begynder jeg at fotografere mig selv med den. Det er en måde at udtrykke den smerte, der er i mig.

Mobiltelefon
Mobiltelefon
Mobiltelefon


Billederne er kun til mig selv. Jeg kunne ikke finde på at lægge dem på Facebook eller andre steder på internettet.

Hvad er dit bedste minde?

Det var for et par år siden, da jeg skrev mit første digt og fik det trykt i skolebladet. Det motiverede mig utrolig meget. Digtet blev trykt på kvindernes kampdag og handlede om, at kvinder udgør halvdelen af vores samfund, og alligevel er vi usynlige i samfundet.

Jeg skulle fortælle om digtet for hele skolen. Bagefter kunne jeg mærke, at der var en helt anden respekt blandt drengene. De begyndte at respektere pigerne.

Grækenland


”Når jeg står på scenen, er det let for mig at være en anden end den, jeg er”

16-årige Danai Katerina Koniari vil gerne være skuespiller. Hun kan bedre lide sig selv, når hun optræder, fordi det gør hende til en anden person med mere selvtillid. Hun beundrer sin bror for hans selvtillid

AF ANNA KLITGAARD, SKRIVER FRA GRÆKENLAND


KarmelDanai Katerina Koniari

 • Danai Katerina Koniari
 • 16 år og går i 1. g.
 • Bor Samos By, Grækenland, sammen med sin mor og far og har desuden en storebror på 19 år, der bor i Danmark.


Hvad er din største drøm?

Min største drøm er at blive skuespiller, en succesfuld skuespiller. Og at forlade denne ø. London ville være et godt sted, men der er ret dyrt.

Når jeg står på scenen, er det let for mig at være en anden end den, jeg er. Jeg bliver ligesom til en anden person. Jeg får meget mere selvtillid og tror mere på mig selv, og det er dejligt. Jeg kan bedre lide mig selv, når jeg optræder.

Foto
Foto
Foto

Hvad er det sværeste, du har prøvet?

Videoklip. Danai Katerina Koniari: Det sværeste, jeg har prøvet (på engelsk, oversættelse nedenfor).


Da jeg var yngre, måtte jeg træde ud af min komfortzone og sige fra over for et menneske, som var rigtigt tarveligt over for mig. Hun var meget besidderisk. Hun kunne finde på at ignorere mig i dagevis og bagefter give den som min bedste ven. Det var til at fortvivle over. Jeg tror, det fik mig til at holde mig mere for mig selv. Men nu er hun ude af mit liv, så jeg er glad.

Hvem ser du op til?

Jeg tror, at det er min bror. Han er selvsikker, alle elsker ham, og jeg er en smule misundelig på ham over det. Jeg elsker ham selvfølgelig, jeg elsker ham virkelig, men det er mærkeligt, at han er så selvsikker, og jeg ikke er det.

Hvad optager dig lige nu?

Jeg har problemer med angst, og det er svært for mig at forholde mig til. Jeg får mange angstanfald, og jeg ved ikke, hvornår de kommer. Jeg skal helst have den rigtige person nær mig, når det sker - for at jeg kan falde til ro. Den person kan ikke altid være der, så for det meste klarer jeg anfaldene selv. Men det er svært for mig.

Grækenland


Globus Grækenland
 • Danai Katerina Koniari.
 • 16 år og går i 1. g.
 • Bor Samos By sammen med sin mor og fra og har desuden en storebror på 19 år, der bor i Danmark.

Hvad tror du, at du har til fælles med piger fra resten af verden?

Videoklip. Danai Katerina Koniari: Det har piger til fælles (på engelsk, oversættelse nedenfor).


Styrke, vil jeg tro. For folk får os til at tro, at vi ikke er så stærke, som vi faktisk er, og vi får stadigvæk ikke de samme muligheder, for de lader, som om vi har ligestilling, men det tror jeg ikke på. Jeg tror, at hvis vi fik de samme muligheder som mænd, ville vi opnå meget mere.Hvad er din kæreste ejendel?

Det er en halskæde, som jeg har fået af min bedste ven. Jeg elsker den.


Hendes halskæde

Hvad er dit bedste minde?

Det er hvert et øjeblik, jeg bruger sammen med mine venner. Vi skal bare le sammen, så er det et godt minde for mig. Mine venner gør mig meget lykkelig.


På sit værelse med en bog

Hendes halskædeDanmark


”Piger på min alder, jeg tror, de lever med utryghed hele tiden”

13-årige Karen W. Madsen føler sig tit presset til at konkurrere mere, end hun har lyst til. De små ting, hun gør med sin familie og venner, betyder mest for hende

AF ANNA KLITGAARD, SKRIVER FRA DANMARK


Karen W. Madsen

 • Karen W. Madsen
 • 13 år og går i 7. klasse.
 • Bor i Aalborg sammen med sin mor, moderens kæreste og hver anden uge kærestens tvillingedøtre på 10 år. Har en far, der er gift igen og har to børn på 6 år og 4 år samt en på vej.


Hvad er din største drøm?

Jeg kunne helt vildt godt tænke mig at tage på en oplevelsesrejse med min bedste veninde. Bare ud at rejse og opleve nye lande og mennesker, for jeg synes, det er rigtigt spændende at møde andre mennesker end dem, man lige kan møde her i Danmark.


Hvad er det sværeste, du har prøvet?

Mine forældre blev skilt, da jeg var 16 måneder gammel. Jeg kan ikke rigtig huske noget fra det… Min mor kom så sammen med en mand, der hed Martin, og de var sammen i ni år eller deromkring, men så gik de fra hinanden. Min mor fik så en ny kæreste, som er ham, vi bor hos nu. Men det der med, at vi flyttede herind, da de havde kendt hinanden under et halvt år... den der ting med, at hvis din mor siger, at du skal flytte, så skal man flytte. Og så kan jeg ikke gøre noget ved det. Jeg synes, det er meget ubehageligt, at jeg slet ikke har nogen holdning til eller mening om det. Hvis min mor beslutter det, må jeg ligesom bare følge med på en eller anden måde.


Videoklip. Karen W. Madsen: Det sværeste, jeg har prøvet (på dansk, tekst nedenfor).


Der var også et tidspunkt, hvor min far og hans kone lige havde fået et barn. Jeg var jo vant til at være enebarn, så det var helt nyt for mig lige pludselig at skulle have en halvsøskende. Jeg tænkte, at nu elskede han mig ikke mere, for det nye barn betød sikkert meget mere for dem, end jeg gjorde. Jeg var ikke ovre ved min far i over et halvt år. Jeg så ham slet ikke, for jeg gad ikke have noget med ham at gøre. Men da vi så hinanden igen på et tidspunkt, så elskede han mig jo stadigvæk.

Jeg gik faktisk til en trivselspædagog, for det går jo ikke, at man ikke ser sin far i et halvt år. Det, tror jeg faktisk, var en af de hårdeste ting.

Hvem ser du op til?

Jeg ser meget op til min morfar. Min morfar betyder virkelig meget for mig, for min farfar var allerede død, da jeg blev født. Så jeg har altid kun haft ham. Og da han var en 18-19 år, da tog han på et roadtrip med sin bedste ven. De havde ikke et specielt sted, hvor de ville hen, de tog bare på tommelfingeren. Jeg synes bare, at det er så inspirerende, den måde man bare smider alt, hvad man har i hænderne på, og så siger: ”Nu vil jeg bare gerne opleve ting”.


Karen ved computeren

Hvad optager dig lige nu?

I skolen kan jeg nok godt blive sådan lidt… om jeg nu gør det godt nok. Eller om de ting, jeg gør, er de rigtige. Det kan nogle gange bekymre mig lidt. Også fordi man jo gerne vil være den bedste til et eller andet, og så går der nogle gange lidt konkurrence i den. Og sådan har jeg egentlig ikke lyst til, at det skal være. For man vil hele tiden gerne præstere det bedste, man kan, men det kan man bare ikke hele tiden.

Hvad tror du, at du har til fælles med piger i resten af verden?

Piger på min alder, jeg tror, at de lever med utryghed hele tiden. Sådan en utryghed for, at man ikke gør det godt nok, eller at man bliver overfaldet eller voldtaget. Eller at ens forældre pludselig ikke synes, at man gør det godt nok.

Danmark


Globus Danmark
 • Karen W. Madsen.
 • 13 år og går i 7. klasse.
 • Bor i Aalborg sammen med sin mor, moderens kæreste og hver anden uge kærestens tvillingedøtre på 10 år. Har en far, der er gift igen og har to børn på 6 år og 4 år samt en på vej.

Hvad er din kæreste ejendel?

Jeg har et stykke rav, som min morfar fandt til mig. På en eller anden måde synes jeg, at det siger noget rigtigt smukt: Den her ting er over to millioner år gammel, og jeg har fået den af min morfar, som betyder sindssygt meget for mig. Jeg kan holde noget, som har været så mange ting igennem.

Rav
Rav
RavHvad er dit bedste minde?

Videoklip. Karen W. Madsen: Mit bedste minde (på dansk, tekst nedenfor).


Det er svært at sige én ting, fordi nu er jeg 13 år, og jeg har oplevet mange ting. Men de små ting, synes jeg, er de bedste. For eksempel her sidste år – i sommer – der havde vi lavet picnic, og så tog vi ned på stranden. Og der var helt skyfrit, og vi var nok de eneste mennesker, der var på den her strand. Vandet var helt blåt, og alt var ligesom godt. Så på et tidspunkt, der kigger jeg rundt og tænker, hvor er jeg egentlig heldig. At jeg bare kan sidde her med mine mennesker – altså dem, jeg holder allermest af. De der små ting, som man laver sammen med sine mennesker, de betyder bare så meget for mig.

Malawi


”Jeg læser meget i mine bøger for at kunne være dygtig i skolen”

14-årige Yamikami Kamija beundrer den sygeplejerske, som nogle gange besøger hendes landsby. Hun håber, at hun også selv får mulighed for at blive sygeplejerske, så hun kan hjælpe folk med sundhed og medicin

AF KARITTE LIND BEJER, SKRIVER FRA MALAWI

FOTO: YILMAZ POLAT


Yamikami Kamija

 • Yamikami Kamija
 • 14 år og går i 7. klasse.
 • Bor i Sawawa, Malawi, sammen med sin mor og sine søskende. Hendes far døde, da hun var helt lille. Hun er nummer fire af seks børn. Hun har to brødre og tre søstre i alderen 24 år til 9 år.


Hvad er din største drøm?

Min største drøm er at blive uddannet som sygeplejerske og komme til at hjælpe folk her i lokalområdet. Her er brug for medicin og sundhedsklinikker, og det vil jeg gerne hjælpe med til.

Hvad er det sværeste, du har prøvet?

Det sværeste, jeg har prøvet i mit liv, var at blive alene med min mor. Min far døde i 2002, og min mor kæmper for at skaffe penge til min uddannelse. Det er svært for hende at finde penge til mine skolebøger og min skoleuniform.

Medicintaske
Medicintaske
Medicintaske


Hvem ser du op til?

En dame her fra området, som nogle gange kommer på besøg i landsbyen. Hun arbejder som sygeplejerske på distriktshospitalet. Jeg bliver motiveret af at se på hende, fordi hun har opnået noget og har taget sin uddannelse alvorligt.

Hvad optager dig lige nu?

Mine skolebøger. Jeg læser meget i dem herhjemme for at kunne være dygtig i skolen og kunne svare på de spørgsmål, læreren stiller.


Foran sin skole

Malawi


Globus Malawi
 • Yamikami Kamija.
 • 14 år og går i 7. klasse.
 • Bor i Sawawa, sammen med sin mor og sine søskende. Hendes far døde, da hun var helt lille. Hun er nummer fire af seks børn. Hun har to brødre og tre søstre i alderen 24 år til 9 år.


Hvad er dit bedste minde?

Lydklip. Hør Yamikami Kamija fortælle om sit bedste minde (på chichewa, oversættelse nedenfor).

Det var, da min familie høstede 20 sække majs sidste år. Normalt høster vi kun fem sække. Vi havde fået plantet i bedre tid end de andre år, og høsten gav min mor penge nok til, at jeg kunne få nyt tøj.

Ukraine


”Jeg synes faktisk ikke, at det er i orden kun at se op til ét menneske”

17-årige Polina Daien lever stort set et ubekymret ungpigeliv i Kijev i Ukraine. Hendes forældre tilhører den velhavende del af samfundet, og hun forestiller sig en fremtid i New York, hvor så mange har haft succes

AF ULLA POULSEN, SKRIVER FRA UKRAINE


Polina Daien

 • Polina Daien
 • 17 år og går i 3. g.
 • Bor i Kijev, Ukraine, sammen med sine forældre. Har en storebror på 26 år og en storesøster på 22 år. Polinas mor er husmor. Hendes far er selvstændig i ejendomsbranchen.


Hvad er din største drøm?

Jeg har mange drømme. En af de største, som nok er lidt materialistisk, er at komme til at leve i New York. Det er en fantastisk by. Takket være mine forældre var jeg så heldig at være der for nogle år siden, og jeg blev fuldstændig forelsket i den. Det er de berømte menneskers by, hvor der er så mange muligheder, og hvor så mange forskellige store personligheder har gjort karriere. Hvis jeg på nogen måde får chancen, vil jeg bygge mit liv og min karriere op i New York.

Hvad er det sværeste, du har prøvet?

Jeg har været så heldig at være skånet for meget voldsomme eller triste oplevelser i mit liv indtil nu, men der er flere oplevelser, som har gjort et stort indtryk mig. Da jeg var otte år, døde min farmor, og det var første gang, at jeg så min far græde. Det var meget mærkeligt, kan jeg huske. Men det understregede for mig, hvor afgørende døden er, og hvor tæt den var på os. Samtidig viste oplevelsen mig, at man ikke skal skjule sine følelser.
New York
New York
New YorkHvem ser du op til?

Lydklip. Hør Polina Daien fortælle om hvem, hun ser op til (på engelsk, oversættelse nedenfor).

Jeg synes ikke, det er i orden og på sin plads kun at have et enkelt menneske at beundre. Jeg synes, det er bedre at tage forskellige ting fra forskellige mennesker: alle de gode sider.

Det menneske, hvis karaktertræk jeg virkeligt godt kan lide, er min far. Ikke fordi han er min far og jeg elsker ham; det store er, at han alligevel er striks og rar på samme tid, og det har hjulpet ham hele hans liv: i karrieren og med at opbygge alt, hvad vi har i dag. Og det er et karaktertræk, jeg gerne vil se hos mig selv i fremtiden.

Hvad optager dig lige nu?

Gymnasiet slutter til sommer, og jeg skal gennem tre eksaminer, som kommer til at afgøre min afgangskarakter. Hvis jeg får tilstrækkeligt høje karakterer, kan jeg komme gratis på universitetet. Hvis gennemsnittet ikke er højt nok, skal man selv betale. Jeg håber, at jeg får så gode karakterer, at jeg kan komme ind gratis, men ellers har mine forældre lovet, at de vil betale. De synes, at det er lidt skørt, at jeg er så nervøs for, hvordan det skal gå, og trøster mig med, at de nok skal betale min uddannelse uanset hvad, men jeg kan ikke lade være med at tænke på det alligevel. Vores lærere siger hele tiden, hvor vigtigt det er, og jeg vil også gerne selv have nogle gode resultater.

Hvad tror du, at du har til fælles med piger i resten af verden?

Desværre er der mange teenagepiger, der bliver overset eller misforstået af deres forældre eller venner, eller bliver mobbet, og som ikke får lov til selv at bestemme, hvilken uddannelse de gerne vil have. Jeg spekulerer selv meget over mine eksaminer, min fremtid, og hvad jeg vil blive til, og jeg tror, at det er noget af det, som tumler rundt i teenagepigers hoveder.

Heldigvis er der også andet, der forbinder os. Vi kan godt lide underholdning, og vi er optaget af at udvide vores erfaringer – faktisk, hvis jeg skal være helt ærlig, så vil vi gerne afprøve ”voksenting” som tatoveringer, piercing, alkohol og rygning.

Ukraine


 • Polina Daien.
 • 17 år og går i 3. g.
 • Bor i Kijev sammen med sine forældre. Har en storebror på 26 år og en storesøster på 22 år. Polinas mor er husmor. Hendes far er selvstændig i ejendomsbranchen.

Hvad er din kæreste ejendel?

Jeg har en helt særlig æske, som jeg kalder min mindeæske. Det er helt klart den, jeg ville skynde mig at gribe – sammen med min hamster – hvis der gik ild i huset. I mindeæsken har jeg alle mine kort og breve, tegninger og andre småting. Den rummer hele mit liv. Jeg ved godt, at vi gemmer vores minder i hjernen og inden i os, men når jeg åbner æsken, er det, som om det hele kommer ekstra meget frem.

Det er ikke nogen særlig fin æske. Det er en orange skotøjsæske, som jeg fik vintersko i for nogle år siden. Det var nogle ret dyre sko, men jeg ønskede mig dem helt vildt, og da jeg fik dem, blev jeg så glad, at jeg også gemte æsken, fordi det hele var så specielt med de sko. Efterhånden begyndte jeg at samle mine ting i den æske, og nu er den så proppet, at den snart ikke kan mere. Men jeg kan ikke forestille mig, at jeg skal bruge en anden i stedet for.

Polina Daien igen

Hvad er dit bedste minde?

Da jeg var seks måneder, fik jeg en barnepige, Lena, som jeg havde, til jeg var 12 år. Lena blev en del af vores familie og min reservemor, og det er hun stadigvæk. Jeg er tit sammen med hende.

En dag, jeg var hos hende, fik hun besked om, at hendes datter havde født, og jeg tog med på sygehuset. Dér gik det op for mig, at det ikke bare var mig, der betragtede min barnepige som en del af familien, men at hun også betragtede mig som en del af sin familie. Det gjorde mig meget glad og rørt.

Brasilien


”Et kæledyr er noget, man må gøre sig fortjent til”

13-årige Mayara Victoria da Silva Tulio var lykkelig, den dag hun fandt en hjemløs hundehvalp på gaden og fik overtalt sine forældre til at beholde den

AF JONAS FRUENSGAARD, SKRIVER FRA BRASILIEN


Mayara Victoria da Silva Tulio

 • Mayara Victoria da Silva Tulio
 • 13 år og går i 7. klasse.
 • Bor i Sao Paulo, Brasilien, sammen med sin mor, far og storebror. Hendes mor arbejder i et kundecenter, hendes far er mekaniker.


Hvad er din største drøm?


Min drøm er at tage til Orlando (Disneyland, Florida i USA, red.) og møde figurerne fra de berømte tegnefilm, fordi de er virkelig magiske og fantastiske.

Hvad er det sværeste, du har prøvet?

At cykle ned ad et stejlt bjerg. Det er det sværeste, jeg nogensinde har prøvet. Jeg var lidt bange, og det var svært at holde balancen. Men jeg klarede det lige akkurat.

Hvem ser du op til?

Jeg ser meget op til mine forældre og især min far, fordi han altid taler om sin fortid, og da han var på min alder på en måde, som rører mig, og som jeg kan lære af. Han er et godt forbillede, og jeg ligner ham en del som person. For eksempel er vi begge meget optaget af biler. Mange af de ting, som jeg gør, gør jeg på grund af ham. For eksempel har han lært mig, at det er vigtigt at arbejde hårdt og sætte pris på livet. Når jeg gør noget forkert, så irettesætter han mig ofte, og jeg tænker over det senere og kan bruge hans erfaringer til at blive en bedre person.

Hvad optager dig lige nu?

Lige nu går det ret godt med skole og venner og så videre, så jeg er meget tilfreds med, hvordan tingene er lige nu.

Hvad tror du, at du har til fælles med piger i resten af verden?

Brasilien


 • Mayara Victoria da Silva Tulio
 • 13 år og går i 7. klasse.
 • Bor i Sao Paulo sammen med sin mor, far og storebror. Hendes mor arbejder i et kundecenter, hendes far er mekaniker.

Jeg tror, at noget af det, jeg har tilfælles med andre piger i verden, er ønsker til livet og fremtiden. For eksempel at være glad, have en god tilværelse og have et stort værelse med et stort skab fyldt med sejt og flot tøj og pæne sko. Jeg tror generelt, at piger overalt på kloden er glade for sko og tøj og også for at mødes med deres venner og være sammen med dem.

Hvad er din kæreste ejendel?

Lydklip. Hør Mayara Victoria da Silva Tulio fortælle om sine yndlingsting (på portugesisk, oversættelse nedenfor).

Jeg elsker min mobiltelefon, som lader mig være i kontakt med min familie og venner, mit kamera til at tage billeder med og så bøger. Jeg er især glad for Divergente-trilogien (”Divergent”-trilogien) af Veronica Roth, som er rigtig spændende, og ”Bogtyven” af Markus Zusak.

Derudover tror jeg også, at en hurtig internetforbindelse er vigtig for mange piger, så man kan følge med på de sociale medier. Det er det i hvert fald for mig.

Modetøj
Modetøj
Modetøj
Hvad er dit bedste minde?

Det har altid været en drøm for mig at have et kæledyr, som er af hunkøn. Det er min hund, Penelope. Den dag, da jeg fik hende, det er mit allerbedste minde. Vi fandt hende på gaden en kold aften, og vi talte sammen om, hvad vi skulle gøre. Hun var kun en hvalp. Mine forældre syntes ikke, det var en god idé at tage hende med. Men jeg overtalte dem og lovede, at jeg ville passe på hende og tage mig af hende. Og fordi jeg var ansvarlig og god til at passe Penelope, fik jeg lov til at beholde hende.


I aftenbilledet


dIVERGENT
Syrien


”Hvis jeg kunne bestemme, ville jeg samle os alle sammen igen”

10-årige Sidra al-Millies bedste legetøj er et lægesæt med stetoskop og andet udstyr. Hun drømmer om at blive børnelæge, men ved godt, at det er en drøm, der kræver meget hårdt arbejde

AF NANNA MUUS STEFFENSEN, SKRIVER FRA TYRKIET


Sidra al-Millie

 • Sidra al-Millie
 • 10 år og går i 5. klasse.
 • Opvokset i Hama, Syrien. Bor sammen med sin søster, storebror og storebroderens hustru i Istanbul i Tyrkiet efter at være flygtet fra Syrien. Hendes mor og far bor i Syrien, to brødre er i Tyskland sammen med hendes mor, far og storebror.


Hvad er din største drøm?

Jeg vil være børnelæge. Måske er det, fordi jeg elsker børn, at jeg vil være læge og tage mig af dem. Det er et svært job, der kræver hårdt arbejde, men jeg er også en hårdtarbejdende person. Jeg var hos en børnelæge for nogle måneder siden, og hun var rigtig sød. Jeg sagde til hende: ”Jeg vil være læge ligesom dig”. Hun sagde: ”Det er en god ting at være børnelæge. Held og lykke.”


Hvad er det sværeste, du har prøvet?

Da min mor rejste tilbage til Syrien, efter at hun havde fulgt mig til Istanbul. Jeg var meget ked af det. Vi taler i telefon hver dag, og det hjælper. Så spørger hun om alt muligt, om skolen og om min søster. Hvis jeg kunne bestemme, ville jeg samle os alle sammen igen. Det er lige meget, hvor vi skal bo. Det vigtigste er, at vi er sammen.

Hvem ser du op til?

En børnelæge, som jeg mødte i Syrien. Jeg vil være som hende, jeg elsker hende så meget. Hun behandlede mig som en datter. Hun plejede at undervise mig i biologi i skolen, men så stoppede hun for at arbejde som læge. Jeg mødte hende igen for omkring et år siden, fordi jeg havde ondt i halsen, og så kom jeg til lægen hos hende.

Hvad optager dig lige nu?

Min arabisklærer sagde, at jeg skulle skrive en historie. Jeg har skrevet den, men jeg er bekymret for, at den ikke blev så god, og at jeg ikke får en god karakter. Det tænker jeg på.

Hvad tror du, at du har til fælles med piger i resten af verden?

Videoklip. Sidra al-Millie: Det har piger til fælles (på arabisk, oversættelse nedenfor).


Jeg og piger i resten af verden deler én meget vigtig ting, og det er drømmen om fremtiden. Som at blive en succesfuld og berømt advokat eller journalist, som folk har hørt om over hele verden. Det tror jeg, at vi har tilfælles. Jeg leger med tyrkiske piger her, som er på min alder. Deres sprog er meget svært at lære, så vi leger uden at tale. Fordi vi har lyst til at lege, forstår vi hinanden alligevel.

Syrien


Globus Syrien
 • Sidra al-Millie.
 • 10 år og går i 5. klasse.
 • Opvokset i Hama, Syrien. Bor sammen med sin søster, storebror og storebroderens hustru i Istanbul i Tyrkiet efter at være flygtet fra Syrien. Hendes mor og far bor i Syrien, to brødre er i Tyskland sammen med hendes mor, far og storebror.

Hvad er din kæreste ejendel?

Mit lægesæt. Det er som en læges udstyr, men legetøj: sådan en til at lytte med, bøger, en ting til at trække kugler ud af kroppen, termometer og noget til at ordne knæ. Min søster og de andre lader mig være læge, og jeg bliver altid glad af at lege med det.

Stetoskop
Stetoskop
StetoskopHvad er dit bedste minde?

Da hele min familie boede sammen i Damaskus (Syriens hovedstad). Nu er jeg her i Tyrkiet sammen med min søster, min bror og hans kone. To af mine brødre er i Tyskland. Min far og mor er i Syrien. Det er ikke godt overhovedet.


Sidra al-Millie ved kiosken

Kina


”Jeg drømmer om en klar, blå himmel"

12-årige Yu Guo fra Beijing vil være arkitekt, så hun kan tegne miljøvenlige og jordskælvssikrede huse. Og så har hun sin egen butik på internettet

AF VERA BUNDGAARD OG ZHANG YANYAN, SKRIVER FRA KINA


Yu Guo

 • Yu Guo
 • 12 år og går i 6. klasse.
 • Bor i Beijing, Kina, sammen med sin far og mor og morfar og mormor.


Hvad er din største drøm?

At der ikke er smog og luftforurening, kun en klar, blå himmel. Jeg vil også gerne rejse verden rundt og blive venner med mennesker fra forskellige trosretninger og kulturer. Jeg drømmer om at blive arkitekt, så jeg kan tegne grønne, miljøvenlige og jordskælvssikrede huse, som folk kan leve i. Endelig håber jeg, at kvaliteten af den kinesiske nation kan forbedres.

Skrive
Skrive
Skrive

Hvad er det sværeste, du har prøvet?

Det var, da jeg skulle lære at svømme. En af mine klassekammerater holdt mig nede i vandet, og jeg blev virkelig bange. Det plager mig stadig, faktisk hele tiden.

Hvem ser du op til?

Den engelske eventyrer Bear Grylls fra tv-programmet ”Man vs. Wild”. Han har sådan en stærk vilje, at han kan overleve alle mulige strabadser og svære situationer. Jeg respekterer mennesker med visdom, der gør, at de kan overleve den slags prøvelser.

Hvad optager dig lige nu?

Jeg er optaget af at lave graveringer. Jeg graverer logoer, billeder og simple tegn i gummi. Lige nu har jeg travlt med en gravering til en af mine venner, som godt kan lide mit arbejde. Jeg sælger dem også på Taobao.com (kinesisk handelsportal på internettet).


Yu Guos graverede gummifigur

Hvad tror du, at du har til fælles med piger i resten af verden?

Vi elsker alle små dyr, vi er godhjertede mennesker, og vi har stor medfølelse med andre.

Kina


Globus Kina
 • Yu Guo.
 • 12 år og går i 6. klasse.
 • Bor i Beijing sammen med sin far og mor og morfar og mormor.

Hvad er din kæreste ejendel?

Et håndlavet quilt-tæppe fra min bedstemor.Hvad er dit bedste minde?

Da jeg besøgte Disneyland i Hongkong sammen med én af mine venner, som jeg ikke havde set i otte år. Jeg har altid drømt om at besøge Disneyland, så det var fantastisk at være der og dele oplevelsen med min ven efter alle de år.

Grunden til, at jeg elsker Disneyland, er ikke kun, at stedet er så smukt, og at der er så mange spændende og sjove ting at prøve. Det vigtigste er, at alle er så søde og venlige, og at deres venlighed kommer fra hjertet.


Yu Guo tegner

Norge


”Folk skal være lige meget værd”

13-årige Maria Mydske er optaget af, at der skal være ligestilling mellem mennesker økonomisk så vel som socialt. Hun kalder det ”åndssvagt”, at piger får mindre respekt end drenge

AF ULRIK STRØJER KAPPEL, SKRIVER FRA NORGE


Maria Mydske

 • Maria Mydske
 • 13 år og går i 8. klasse.
 • Bor i Oslo, Norge, sammen med sin mor, far og lillebror på 11 år.


Hvad er din største drøm?

For hele verden er det, at der skal komme mere ligestilling – både mellem drenge og piger, kvinder og mænd og fattige og rige. Folk er forskellige og skal have lov til at leve forskelligt, men respekten skal være den samme – folk skal være lige meget værd. Man skal hverken ses ned på – eller enormt op til.


Hvad er det sværeste, du har prøvet?

Ved vores families hytte er der en stor fjeldvæg, som der er tradition for, at man skal prøve at klatre op på. Jeg begyndte at prøve, da jeg var 11, men det var meget svært. Jeg prøvede og prøvede hele sommeren, og til sidst lykkedes det. Det var helt vildt, at jeg efter så mange forsøg endeligt klarede det. Budskabet er: Giv aldrig op.

Hvem ser du op til?

Emma Watson, fordi hun er en god skuespiller, men også fordi hun står ved sine værdier og er optaget af ligestilling. Hun har talt til FN om, at verden vil blive et bedre sted, hvis der kommer mere ligestilling.


Emma Watson

Hvad optager dig lige nu?

Lydklip. Hør Maria Mydske fortælle om ligestilling.

Jeg tænker meget på ligestilling mellem drenge og piger, fordi jeg synes, det er så åndssvagt, at man får mindre respekt, blot fordi man har et andet køn.

Hvad tror du, at du har til fælles med piger i resten af verden?

Alle har lyst til at blive set og har behov for opmærksomhed. Nogle mere end andre, men jeg tror, at alle er glade for at blive set. Man bliver usikker på, om man er sej nok, og når man får positiv opmærksomhed, bliver man tryggere og hviler mere i sig selv.


Maria Mydske i skolegården

Norge


Norge
 • Maria Mydske.
 • 13 år og går i 8. klasse.
 • Bor i Oslo sammen med sin mor, far og lillebror på 11 år.


Hvad er din kæreste ejendel?

Det er en ring, der kommer fra min tiptipoldemor, som har været i familien i mange år. Det er ikke længe siden, jeg fik den. Den er meget gammel, så jeg kendte hende ikke, men det betyder noget, at jeg føler, at jeg får en kontakt.

Familie
Familie
Familie

Hvad er dit bedste minde?

Det var en dag, vi var i New York og lavede mange forskellige ting. Vi var på rotur i Central Park, vi var til musical og til sidst spiste vi på en fancy restaurant i centrum.

Nepal


”Det bedste, jeg ejer, er min bog om nepalesisk grammatik”

15-årige Bishnu Chepangs far arbejder i Saudi-Arabien for at tjene penge til familien hjemme i Nepal, men de hører ikke fra ham, og der kommer ingen penge. Bishnu Chepang tænker meget på, om han har det godt

AF ANNE METTE FUTTRUP OG LINDA NORDAHL JAKOBSEN, SKRIVER FRA NORGE


Bishnu Chepang

 • Bishnu Chepang
 • 15 år og går i 7. klasse.
 • Bor i Furkedada, Nepal, sammen med sin mor, far og lillebror på ni år.


Hvad er din største drøm?

Jeg vil gerne være læge og helbrede de syge mennesker i min landsby. Jeg vil gerne være den, der giver medicin. Jeg har set folk blive meget syge med hovedpine og høj feber, og der er ingen til at hjælpe dem. De ældre kan heller ikke få lægehjælp. Jeg kan godt lide folk i min landsby. Derfor vil jeg gerne hjælpe dem.


Hvad er det sværeste, du har prøvet?

Lydklip. Hør Bishnu Chepang fortælle om jordskælvet i 2015 (på nepalesisk, oversættelse nedenfor).

Jordskælvet, der ramte min landsby sidste år. Jeg var inde hos naboen og oppe på første sal, hvor de har et fjernsyn. Jeg så et afsnit af Kumkum Bhagya (indisk soap-serie, red.). Pludselig hørte jeg en meget høj lyd – donk, donk, donk, donk, bankede den. Det lød, som om den kom nede fra jorden. Jeg havde aldrig nogensinde hørt noget lignende. Jeg græd ikke som nogle af de andre, men jeg blev virkelig bange og løb nedenunder og ud af huset. På et øjeblik var alle fra landsbyen samlet ude på vejen. Folk i landsbyen fortalte mig, at det var et jordskælv, som havde sagt den voldsomme lyd. Vi var alle sammen meget bange. Men selvom nogle huse og skolen var ødelagt, var ingen kommet til skade. Efter jordskælvet var der mange efterskælv. Derfor blev mange af os ude. Vi lavede mad ude, spiste ude og sad sammen udendørs.

Hvem ser du op til?

Min mor. Hun arbejder meget hårdt både i huset og på vores marker og sørger for min bror og mig. Jeg vil gerne være som hende.

Hvad optager dig lige nu?

Min far arbejder i Saudi-Arabien. Vi har ingen kontakt med ham, så vi ved ikke, hvordan han har det. Jeg tænker meget på, om han har det godt. Han skulle sende penge hjem til os, så vi kunne leve af dem. Men der kommer ingen penge, og vi ved ikke hvorfor. Det er svært for os herhjemme at få råd til mad og det hele.

Hvad tror du, at du har til fælles med piger i resten af verden?

Alle pigerne i min landsby vil gerne gå i skole. Vi kan godt lide det og vil gerne blive ved med at gå i skole længe. Jeg tror, at piger i resten af verden har det på samme måde.

Nepal


Globus Nepal
 • Bishnu Chepang.
 • 15 år og går i 7. klasse.
 • Bor i Furkedada sammen med sin mor, far og lillebror på ni år.

Hvad er din kæreste ejendel?

Jeg har fået et nyt fag i skolen, som hedder nepalesisk grammatik. Det kan jeg rigtig godt lide. Det bedste, jeg ejer, er min bog om nepalesisk grammatik.


Grammatikbogen

Grammatikbog
Grammatikbog
GrammatikbogHvad er dit bedste minde?

Jeg har ikke et konkret minde, men jeg kan godt lide at være sammen med folk fra min landsby. I svære tider får man hjælp fra de andre. Og det bedste, jeg ved, er at være sammen med mine venner i skolen. Vi har det rigtig godt sammen.

Videoklip. Bishnu Chepang læser højt fra sin skolebog.

Tyrkiet”Det vigtigste i et venskab er, at man er loyal og ikke bagtaler hinanden”

17-årige Elif Demirtaş’ bedste ven er hendes hund, Oscar. Den sladrer ikke, og den har aldrig narret hende

AF NANNA MUUS STEFFENSEN, SKRIVER FRA TYRKIET


Elif Demirtaş

 • Elif Demirtaş
 • 17 år og går i gymnasiet.
 • Bor i Istanbul, Tyrkiet, sammen med sin mor og en storesøster på 21 år. Hendes mor og far blev skilt for flere år siden, og faderen døde pludseligt for et år siden.


Hvad er din største drøm?


Min største drøm er at blive en meget berømt modedesigner eller advokat. Jeg kan godt lide tøj og at finde på nye designs. Siden mine forældre blev skilt, har jeg villet være advokat. Jeg føler, at jeg er god til at forsvare mig selv mundtligt.

Hvad er det sværeste, du har prøvet?

Det var, da min far døde for et år siden. Jeg blev meget hjemme og lukkede mig inde i mig selv. Jeg ville ikke se eller tale med nogen, jeg lå bare på mit værelse og sov eller kiggede på fjernsynet og min telefon. Hvis jeg skulle ud, gjorde jeg det om aftenen, fordi jeg ikke ville møde nogen, jeg kender.

Hvem ser du op til?

Videoklip. Elif Demirtaş: Hende, jeg ser op til (på tyrkisk, oversættelse nedenfor).


Mit forbillede er min mor. Hun er en kvinde, som står på egne ben og har taget sig af to børn alene, to døtre, uden problemer.

Hvad optager dig lige nu?

Lige nu har jeg et stort tegneprojekt i skolen, hvor jeg skal tegne en fugl. Det skal være med meget tynde linjer og mange forskellige effekter og farver, som jeg selv skal blande. Det er et super svært projekt, men jeg kan godt lide den slags udfordringer. Det tager meget af min tid, men det interesserer mig også meget.


Elif Demirtaş nær

Tyrkiet


Globus Tyrkiet
 • Elif Demirtaş.
 • 17 år og går i gymnasiet.
 • Bor i Istanbul sammen med sin mor og en storesøster på 21 år. Hendes mor og far blev skilt for flere år siden, og faderen døde pludseligt for et år siden.


Hvad tror du, at du har til fælles med piger i resten af verden?

Jeg ser mange videoer på internettet om makeup og mode. Det tror jeg, at jeg har tilfælles med mange piger. Ud over det tror jeg ikke, at vi har så meget tilfælles ud over at lide af kærestesorger. Men jeg har altså ikke selv kærestesorger.

Hvad er din kæreste ejendel?

Det er min hund, Oscar. Jeg tror, at han er min bedste og tætteste ven. Han sladrer ikke om de ting, jeg fortæller ham, og han er aldrig gået bag min ryg eller har prøvet at narre mig.

Sminke
Sminke
Sminke


Hvad er dit bedste minde?

Det var, da jeg kom ind på min nuværende skole, hvor jeg har fået nogle gode venner, som jeg vil have mange år endnu. Det vigtigste i et venskab er, at man er loyal og ikke bagtaler hinanden. Der er mange her i Tyrkiet, som sladrer. Når nogen siger noget om en anden person, tror folk på det uden videre.

USA


”Jeg vil gerne leve et helt almindeligt liv”

14-årige Emma Salafsky beundrer sin mor, fordi hun er god til at være begejstret for de ting, hun laver. Selv er Emma opmærksom på, at hun måske en gang imellem skulle være bedre til at kaste sig ud i nye ting

AF STINE KROMANN DRAGSTED, SKRIVER FRA USA


Emma Salafsky

 • Emma Salafsky
 • 14 år og går i 8. klasse.
 • Bor i Washington DC, USA, sammen med sine forældre og sin lillesøster i hus i et forstadskvarter til hovedstaden i USA.


Hvad er din største drøm?

Jeg vil gerne leve et helt almindeligt liv. Jeg drømmer ikke om noget ekstraordinært. Jeg vil gerne have en familie, jeg vil gerne have børn, og jeg vil gerne have et godt job, hvor jeg laver noget, jeg elsker. Jeg ved ikke endnu, hvad det skal være.


Hvad er det sværeste, du har prøvet?

Jeg tror ikke, at jeg tager mange chancer eller sætter mig selv i svære situationer. Jeg holder mig til, hvad jeg er tryg ved. Jeg kan godt lide mine rutiner. Jeg kaster mig ikke ud i ting, som jeg ikke er god til, eller som jeg ikke kan lide, og det er der nok en grund til. Jeg burde nok prøve nye ting oftere.

Lydklip. Hør Emma Salafsky fortælle om en svær oplevelse, hun lærte af (på engelsk, oversættelse nedenfor).

Jeg var oppe at skændes med min veninde engang, hvor jeg sagde noget rigtigt strengt til hende, og hun ikke syntes, det var i orden. Det blev jeg irriteret over, men bagefter gik det op for mig, at hun havde ret. Og det viste mig, at det, man synes er det rigtige lige i situationen, ikke altid er det bedste at sige eller gøre.

Hvem ser du op til?

Min mor, faktisk. På en måde har hun opnået alting! Hun er en super mor, og hun bruger masser af tid på familien, men hun elsker også sit job, og hun har en stor passion for det, hun gør. Hun gør en masse ting, hun godt kan lide, så det er meget inspirerende.

Hvad optager dig lige nu?

Basketball og at hænge ud med mine venner. Det får mig til at føle mig selvsikker, som om jeg kan gøre hvad som helst. Hvad man investerer i spillet, afgør, hvad man får ud af det. Det viser mig, at hvis man gør en stor indsats, og man virkelig dedikerer sig selv, så kan man opnå de ting, man gerne vil.


USA


Globus USA
 • Emma Salafsky.
 • 14 år og går i 8. klasse.
 • Bor i Washington DC sammen med sine forældre og sin lillesøster i hus i et forstadskvarter til hovedstaden i USA.

Basketcollage


Og når man er sammen med sine venner, er det mennesker, der forstår en, og man behøver ikke skjule noget for dem. Man kan bare være sig selv, og de forstår ens særheder. Og så vil de altid være der for en, også selvom der sker noget dårligt.

Hvad tror du, at du har til fælles med piger i resten af verden?

Jeg tror, at piger i hele verden er unikke og passionerede og står sammen. Jeg tror, at vi alle kan lære af hinandens erfaringer og se, hvordan vores liv er både ens og forskellige.

Hvad er din kæreste ejendel?

Jeg fik denne halskæde til et familiebryllup. Jeg var blomsterpige og fik den bagefter. Jeg tager halskæden på ved særlige lejligheder. Den får mig til at føle en samhørighed med dem og med alle minderne og følelserne fra den oplevelse.


Tiffany-halskæden

Hvad er dit bedste minde?

Da jeg var mindre, rejste jeg med min familie til Afrika og Europa. Det var virkelig stort, for jeg fik mulighed for at se utrolige ting, som jeg ikke havde drømt om. Og så var det dejligt, at jeg kunne dele sådan en stor oplevelse med min familie.

Det fik mig til at værdsætte det liv, jeg selv har, men det fik mig også til at føle, at jeg gerne vil ud i verden og se nye ting og gå på opdagelse.

Basketball
Basketball
BasketballWomen Deliver logo Women Deliver
Global konference i København om piger og kvinder


Pigerne igen

 • Den 16.-19. maj 2016 er København værtsby for den største globale konference om kvinders rettigheder og sundhed i dette årtusind: Women Deliver-konferencen.
 • Temaet for konferencen er, hvordan de nye verdensmål for bæredygtig udvikling, der blev vedtaget i FN i september 2015, kan omsættes i konkrete fremskridt for piger og kvinder kloden over.
 • Organisationen Women Deliver arbejder for at sikre piger og kvinders sundhed, rettigheder og velbefindende, ikke mindst når det gælder adgangen til seksualoplysning og familieplanlægning samt sikre graviditeter og børnefødsler.
 • Kronprinsesse Mary er protektor for konferencen og åbner den sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Bella Center mandag den 16. maj, klokken 16.30.
 • Flere end 5000 globale og lokale ledere, politiske beslutningstagere, forskere, repræsentanter for den private sektor, folkelige organisationer, journalister samt unge fra 150 lande vil deltage.
 • På konferencen vil der være lejlighed til at deltage i mere end 150 forskellige møder og begivenheder. Blandt de mange talere på konferencen er Verdensbankens præsident, dr. Jim Yong Kim, Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, Richard Horton, chefredaktør for The Lancet, Tawakkol Karman, nobelpristager og stifter af Women Journalists Without Chains, foruden sanger og aktivist Annie Lennox.
Women Deliver logo

ARTIKLEN ER PUBLICERET 12. MAJ 2016

TEGNINGER: ANNA MAGNUSSEN

TEKST: ULLA POULSEN, NIKOLAJ KRAK, ANNA KLITGAARD, KARITTE LIND BEJER, JONAS FRUENSGAARD, NANNA MUUS STEFFENSEN, VERA BUNDGAARD, ZHANG YANYAN, ULRIK STRØJER KAPPEL, ANNE METTE FUTTRUP, LINDA NORDAHL JAKOBSEN OG STINE KROMANN DRAGSTED

EKSTRA FOTOS: YILMAZ POLAT OG NICOLAS CELAYA/SCANPIX

FOTOBEHANDLING: LEIF TUXEN

UDLANDSREDAKTØR: KERRIN LINDE

DIGITAL REDAKTØR: STINNE ANDREASEN

DIGITAL TILRETTELÆGGER: KIM SCHOU

###


Del artiklen med dine venner:Prøv Kristeligt Dagblad i fire uger gratis


Kristeligt Dagblads logo